Jāņa Bleses grāmata sāk jaunu ceļu pie lasītājiem

16.07.2020 19:00 kur : Aizkraukles novada un Kokneses Tūrisma informācijas centrs

img_4628_1.jpgVasaras vidū ceļu pie lasītājiem sāk Jāņa Bleses mūža darba "Koknese. Ar atskatu tālākā pagātnē" atkārtotais izdevums. Izdevniecība "Jumava" sadarbībā ar Kokneses novada pašvaldību piepildījusi daudzu koknesiešu izteikto vēlējumu par vērtīgā izdevuma atkārtotu izdošanu.

''Vasaras vakars un vīgriežu vāli smaržo pēc laimes pie Daugavas"- ar šo kapelas "Aizezeres muzikanti" Koknesei veltīto dziesmu 16. jūlija vakarā sākās grāmatas atvēršanas svētki Kokneses tūrisma informācijas centrā, kur gaidīti viesi bija Jāņa Bleses tuvinieki, izdevniecības "Jumavas" vadītājs Juris Visockis un Kokneses novada iedzīvotāji.

Mēs dzīvojam brīnišķīgā vietā, kur senatnes elpa pulsē Kokneses pils laukakmeņos un vienuviet satiekas divas upes. "Mūžs ieausts Koknesē – Latvijas sirdī" – domās bieži teic ne viens vien koknesietis, dzīvojot un veidojot savu stāstu vienā no skaistākajiem un kultūrvēsturiski interesantākajiem novadiem Latvijā. Savu stāstu par Koknesi pirms 22 gadiem mums uzdāvināja Jānis Blese – skolotājs, novadpētnieks, dzejnieks un sirdī koknesietis, kurš vienmēr ar lepnumu nesa savas dzimtas vārdu. Dzimis rīdzinieks, tomēr Dzimtenes izjūtā tik piederīgs Pērses un Daugavas krastiem.

1998. gadā Kokneses vidusskolas absolventa Pētera Jankava vadītajā apgādā “Atēna” klajā nāca Jāņa Bleses mūža lielākais veikums – izdevums "Koknese. Ar atskatu tālākā pagātnē".

"1998. gada 1. augustā Kokneses luterāņu baznīcā notika grāmatas atklāšana un tikšanās ar autoru, viņa ģimeni. Vairāki no jums bija šī skaistā notikuma aculiecinieki. Bet šodien ir 2020. gada 16. jūlijs, un mēs tiekamies Kokneses informācijas centra gaišajā izstāžu zālē, kur īpašu noskaņu šīm brīdim piešķir Pāvila Karpa gleznās iemūžinātā teiksmainā Kokneses senatne un tagadne. Un mēs ticam, ka arī šis vakars kļūs par neaizmirstamu notikumu!" – uzrunājot klātesošos, sacīja Kokneses tūrisma informācijas centra darbinieces.

Ikkatrs stūrītis mūsu tēvzemē ir grāmatas vērts,  bet ne par katru vietu tiek uzrakstīta grāmata. Koknesei ir patiesi laimējies, jo, pateicoties Jāņa Bleses mīlestībai uz šo vietu, viņa nemierpilnajam un urdošajam pētnieka garam, mums mantojumā ir atstāts stāsts par Kokneses vēsturi, tās dabas bagātībām. Koknesei uz mūžu uzticīgais grāmatas autors jau 18 gadus mēro zvaigžņu ceļu, bet viņa paveiktais mūs aicina apzināties savas dzimtās vietas vienreizību un par to vēstīt mūsu jaunajai paaudzei.

Jau pagājušajā gadā izdevniecība "Jumava" un Kokneses novada pašvaldība apsprieda ideju par atkārtotu Jāņa Bleses grāmatas izdošanu. Jāteic, ka šis ārkārtas situācijas laiks gan izdevniecībai, gan Kokneses novada domes Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļai bija ļoti auglīgs, jo no marta mēneša līdz jūnija vidum tapa grāmatas makets.

Izdevniecības "Jumava" izdoto grāmatu klāstā lielu vietu ieņem izdevumi par Latvijas vēsturi, kuru tagad papildinās Jāņa Bleses darbs.

Grāmatas atvēršanas pasākumā izdevniecības "Jumava" vadītājs Juris Visockis uzsvēra: "Atkārtotais izdevums ir veiksmīgas sadarbības rezultāts ar Kokneses novada pašvaldību. Iepazīstot Jāņa Bleses grāmatas pirmā izdevuma bagāto vēstures materiālu, bijām pārliecināti, ka šāda grāmata būs saistoša ne tikai koknesiešiem, tā uzrunās ikvienu lasītāju, kuram interesē Latvijas vēsture. Mēs vēlējāmies, lai pēc iespējas plašāks lasītāju loks uzzina par Jāņa Bleses dāvanu Koknesei." Grāmata, kas izdota 500 eksemplāros, jau ir nopērkama Latvijas grāmatnīcās, to iegādāties iespējams arī Kokneses tūrisma informācijas centrā (1905. gada iela 7, Koknese) un Kokneses viduslaiku pilsdrupu klientu apkalpošanas paviljonā.

 Apzināties savas dzimtas saknes, mīlēt savu dzimto vietu – to Jānis Blese novēlēja savai meitai Baibai, dēlam Pēteri un mazbērniem. Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Lauma Āre sirsnīgi pateicās Baibai Blesei, kura ļoti daudz iesaistījās un palīdzēja grāmatas maketa sagatavošanā.

Savas ģimenes vārdā Baiba Blese sacīja: "Esam priecīgi būt šeit, lai kopā ar jums godinātu mūsu tēva un vectēva, nu jau arī vecvectētiņa Jāņa Bleses veikumu. Tēva sarakstītā grāmata pie lasītājiem dodas atkārtoti un tas ir liels panākums un notikums ne tikai mums – viņa tuviniekiem, bet arī Koknesei un koknesiešiem, varbūt īpaši tiem, vai nu jau to tuviniekiem, kuri pirms vairāk nekā 20 gadiem atbalstīja mūsu tēva darbu, piedaloties grāmatas tapšanā ar fotogrāfijām un informāciju, gan tās izdošanā ar finansiāliem līdzekļiem. Ja nebūtu šāda atbalsta, iespējams, ka tēva uzkrātais nozīmīgais zināšanu apjoms nebūtu pārtapis grāmatā, tā nekad nebūtu izdota un mums šodien nebūtu tā atkārtotā izdevuma. Grāmatas atkārtota izdošana ir atzinības un lielas uzticības apliecinājums tēva darbam. Iespējams, ka viņš uzskatītu, ka to atkārtoti izdodot izrādīts par daudz goda, jo grāmatas pirmajam izdevumam piemītošie trūkumi nav novērsti -  vairāki ar Kokneses vēsturi saistīti jautājumi joprojām ir palikuši neizpētīti, arī kartogrāfiskais materiāls nav ievietots, tomēr domāju, ka visumā viņš būtu patiesi saviļņots un gandarīts.

Žēl, ka šo brīdi nepiedzīvo ne Jānis Blese, ne arī viņa dzīvesbiedre Līvija Blese. Viņa par Jāņa darba novērtējumu būtu ļoti gandarīta un lepna un teiktu, ka darbam veltītā atzinība ir pilnībā pelnīta. Es varētu tikai pievienoties šim apgalvojumam, jo koknesiešiem šī grāmata vēl ilgi būs nozīmīgs izziņas avots par Kokneses un tās tuvākās apkārtnes vēsturi."

Jāņa Bleses grāmata visus šos gadus ir bijusi un turpinās būt izsmeļošs ceļvedis pa senās Hanzas pilsētas vēstures lappusēm un lieliska rokasgrāmata skolotājiem Kokneses novada vēstures mācīšanā, sākot no 12. gadsimta līdz 20. gadsimta 90. gadiem.  

Grāmatas pirmajā izdevumā Jānis Blese mums, koknesiešiem, novēlēja turpināt viņa iesākto darbu – rakstīt savu stāstu par Koknesi. Grāmatas ievada daļā ir Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas sagatavotā informācija, kā Koknese tūrisma jomā ir mainījusies un attīstījusies šajos 22 gados pēc grāmatas iznākšanas. Pirmajā grāmatas izdevumā ir lasāmas īsas ziņas par autoru, šajā izdevumā tās papildinātas ar tuvinieku atmiņām. Pirmajā izdevumā par mūsdienu Koknesi vēsta Mārča Briškas fotogrāfijas, savukārt jaunajā grāmatā Kokneses krāšņums skatāms Aināra Brieža, Ingus Pugačova, Inta Luksa fotogrāfijās. "Grāmatu par Koknesi radīja paši koknesieši," – šie vārdi izskanēja grāmatas pirmā izdevuma atklāšanas dienā, tā mēs varam sacīt arī šodien.

Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris pateicās par veiksmīgo sadarbību izdevniecības "Jumava'' vadītājam Jurim Visockim un Jāņa Bleses ģimenei. "Mēs augstu novērtējam Jāņa Bleses paveikto un uzskatījām, ka grāmatai, kas kļuvusi par bibliogrāfisku retumu, ir atkal jaunā veidolā jādodas pie lasītājiem. Lai grāmata ir goda vietā mūsu novadnieku grāmatu plauktos un lai tā rosina ikvienu vēstures interesentu vairāk uzzināt par Koknesi un atbraukt pie mums ciemos!" – novēlēja Dainis Vingris.

Kokneses novada domei, atbalstot grāmatas izdošanu, 200 grāmatas eksemplārus Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļa izmantos prezentācijas mērķiem, kā arī vērtīgais izdevums nonāks Kokneses novada bibliotēkās.

"Mēs dzīvosim vēlreiz to dzīvi, kas pagāja mulsumā īsā," – šajās smeldzīgajās dzejas rindās savu pārliecību par piedzīvoto laiku izteicis Jānis Blese. Un šajā ziedošajā vasaras vakarā mēs domās sūtījām viņam gaišus sveicienus mūžībā.

Lai atkārtotais grāmatas izdevums ir aicinājums mūsu novada jaunajai paaudzei - topošajiem jaunajiem vēstures pētniekiem turpināt Jāņa Bleses stāstu par Koknesi!

Kokneses novada domes

Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas informācija un foto

printēt
img_4632.jpg img_4634.jpg img_4638.jpg img_4657.jpg img_4646.jpg img_4658.jpg img_4660.jpg img_4668.jpg img_4670.jpg img_4671.jpg img_4681.jpg img_4643.jpg img_4628_1.jpg img_4683.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top