Maijas Stepēnas dāvana gada baltākajos svētkos

28.12.2017 16:00 kur : Aizkraukles novada un Kokneses Tūrisma informācijas centrs

img_0501.jpgLaikā no Ziemassvētkiem līdz Jaunajam gadam dzīvojam ar svētku sajūtu un dāvinot cits citam sirds siltumā dzimušus vārdus. 28. decembrī Kokneses tūrisma centra izstāžu zālē Maija Stepēna tikās ar saviem talanta cienītājiem, lai dalītos dāvināt priekā, jo gada baltākajos svētkos iznākusi viņas Ziemassvētku dzejoļu izlase „Šajā brīnišķā naktī”.

Tā bija trīs mākslu satikšanās: pirmo reizi gara gaismas piepildītājā vietā – Kokneses tūrisma centra izstāžu zālē, kur uz mums noraugās mākslinieka Alda Dobenberga gleznas, skanēja dzeja un mūzika. „Tas brīnišķais Ziemsvētku laiks – gaisma ik mirkli tuvāka šķiet,” – vienā no dzejoļiem teic Maija Stepēna. Un arī mēs, šīs tikšanās aculiecinieki, sajutām gaismas klātbūtni, ko mums dāvāja autores izjustais dzejas lasījums, kas mijās ar Velgas Gredzenas dziesmām kokles pavadījumā un Jāņa Dzeņa radītām melodijām skarot ģitāras stīgas.

„Šī grāmatiņa tapusi no maniem mīļākajiem dzejoļiem, kas atlasīti no iepriekš izdotajiem, kā arī no jauna uzrakstītiem, kas nekur vēl nav publicēti. Būšu laimīga, ja katrs te atradīs ko tādu, kas saviļņo sirdi,” tikšanās brīdī sacīja Maija Stepēna. Izlasē sava vieta arī noskaņu rosinošām epifānijām. Skaisto vārdu krājums izdots izdevniecībā „Iedvesmas grāmata”, ar kuru autorei ir ilgstoša un veiksmīga sadarbība. Grāmatiņa dzejniecei ir īpaši mīļa, jo tās grezno vāka dizainu radījusi viņas mazmeita Linda Stepēna. Arī šajā svētku reizē Linda bija kopā ar mums, tāpat kā vēl citi dzejniecei tuvi cilvēki. Viņu vidū arī Sandra Strelēvica no Liepājas, kura Maijas kundzei dāvāja savu veltījumu dzejā.

Ziemassvētku dzejas pūru Maija Stepēna jau sākusi darināt pirms daudziem gadiem, un pa šo laiku tas bagātīgi pielocīts, par ko arī pārliecinājušies lasītāji. 2012. gadā viņas grāmatu „Tev Ziemassvētkos” izdeva apgāds „Jumava”, pēc laika tapa vēl viens dzejoļu krājums „Pāri mums klusa Ziemsvētku nakts”, kā arī Ziemassvētku dzejoļi lasāmi vairāku citu novadu autoru kopīgā dzejas krājumā.

Savu Ziemassvētku stāstu dzejā Maija Stepēna izstāstīja silti un tēlaini, no vārdiem uzburot visbaltāko ziemas gleznu. Bet grāmatā tas sākas ar viņas mīļāko svētku gaidīšanu rudens pelēkumā, kad vējš skrej Daugavas viļņu klajumā. Soli pa solītim autore cauri adventa laikam aizved svētku gaidītājus līdz brīdim, kad „brīnišķa nakts pāri pasaulei staro.”

Un arī viņas vēlējums mums visiem Jaunajā gadā tika izsacīts dzejas vārdos: „Vai skaistāku dāvanu kāds dāvās mums – bez grēka un ļaunuma pasaulei būt. Saudzēt un mīlēt, kad Ziemsvētki aizies, to visiem uz Zemes es novēlu jums!”

Sarmīte Rode

Anitas Šmites foto

printēt
img_0500.jpg img_0505.jpg img_0515.jpg img_0501.jpg img_0503.jpg img_0518_1.jpg img_0524.jpg img_0526.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top