Aicina uz tikšanos par Daugavas ieleju un Pērses gravu

27.10.2018 11:00 kur : Aizkraukles novada un Kokneses Tūrisma informācijas centrs

perse5.jpgitas_logo.jpg"Mūsu zemē ir trīs izteikti liktenīgi ūdeņi - Baltijas jūra, Daugava un Gauja - un trīs zīmīgas vietas - Rīga, Koknese un Turaida -, kur asinis un viltus izšķīra nedzimušās Latvijas likteni uz gadsimtiem" atzīst dabas un vides pētnieks Guntis Eniņš. Mūsdienu Daugava vairs nav tāda, kāda bija pirms gadu desmitiem. Likteņdārza pussala, Pērses krasts, Kokneses viduslaiku pilsdrupas, dabas parka teritorija Koknesē glabā stāstus par zudušām un izmaiņu skartām Latvijas kultūrvēsturiskām vērtībām. Kā tās atdzīvināt un atklāt paaudzēm, kas nav to redzējušas?

Biedrība "Pērses krasts" aicina dalīties atmiņās par Daugavas ieleju un Pērses gravu Koknesē pirms šīs teritorijas appludināšanas. Lūdzam atsaukties arī līdzcilvēkus, kuru privātajā kolekcijā atrodamas Pērses upes un Daugavas ielejas fotogrāfijas un atklātnes no 20. gadsimta 20. – 30. gadiem. Īpaši interesējošie objekti: pārceltuve pār Daugavu un krogi abos upes krastos (Stūres krogs un Putriņkrogs), Maskavas krogs, kuģīšu un laivu kustība pa Daugavu, lielceļš Rīga-Daugavpils gar Kokneses pilsdrupām līdz Maskavas krogam, tilts pār Pērses upi, Pērses ieteka Daugavā, Kokneses pilsdrupas, kāpnes uz Pērses gravu, paviljons Pērses gravā, avots ar Fauna galvu, Pērses ūdenskritums, Pērses ieleja uz augšu līdz Bilstiņu dzirnavām, Bilstiņu dzirnavas, Krievkalna pareizticīgo baznīca, Krievkalna sešgadīgā skola, brūkošā jaunā Kokneses muižas pils un arī iedzīvotāju mājvietas.

2018. gada 27. oktobrī pulksten 11 visi interesenti laipni gaidīti uz tikšanos Kokneses tūrisma centrā 1905. gada ielā 7.

Atmiņu stāsti un attēli tiks izmantoti, lai izveidotu virtuālu Pērses un Daugavas ielejas rekonstrukciju un informatīvi papildinātu vēsturisku maketu.

Šīs ieceres biedrība “Pērses krasts” īsteno LEADER projektu - vēsturiska maketa un interaktīva informācijas stenda “Koknese – Daugavas senleja un Pērses grava 20.gs. 30tie gadi” izgatavošana ELFLA LAP 2014.-2020. gadam aktivitātē 19.2.2. „Vietas potenciāla attīstības iniciatīvas” rīcības Nr. 2 “Atbalsts sabiedriskām aktivitātēm teritorijas iedzīvotājiem” - ietvaros.

Sīkāka informācija pa tālruni 29119882 – Ita Lejiņa

Ita Lejiņa

Biedrības “Pērses krasts”

Valdes locekle

printēt
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top