Kokneses tūrisma centrā atklāta izstāde "Roku Rokā"

06.12.2018 18:00 kur : Aizkraukles novada un Kokneses Tūrisma informācijas centrs

img_6364.jpgKokneses tūrisma centrs ir kļuvis par radošu mājvietu jauniem talantiem un jau pieredzējušiem māksliniekiem. Gaidot gada baltākos svētkus, tūrisma centrā jūtama piparkūku smarža, bet izstāžu zāle pārvērtusies par vietu, kur gaismu izstaro visneparastākās lampas un kā Ziemassvētku brīnums ir darbu radītāju fantāzijas lidojums.

6. decembra vakarā izstāžu zālē atklāja pārsteigumiem bagātu izstādi "Roku Rokā", kuras idejas autore ir dizainere Gita Tenisa, bet izstādi veido Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas dizaina pulciņa dalībnieku: Kates, Marutas, Danas, Artūra, Evelīnas, Roberta, Zitas, Paulas, Dārtas, Elzas, Signes, Paulas, Raimonda darbi, kā arī līdzās jauniešu vēstījumam ir koknesieša Ulda Bērziņa lampas, kas ieguvušas jaunu veidolu.

Lauma Āre, tūrisma un informācijas speciāliste, izstādes atklāšanā uzsvēra trīs lietas: "Pirmo reizi Kokneses tūrisma centrā skatāms jaunu mākslinieku veikums, pirmo reizi izstādi veido daudzi autori un pirmo reizi izstādes atklāšana notiek vakarā!"

Vai esiet bijuši izstādes atklāšanā, kas sākas ar modes skati? Šajā izstādes atklāšanā tieši tā notika – skanot pazīstamai bērnu ansambļa "Dzeguzīte" melodijai, sešas atraktīvas meitenes un viens puisis nodemonstrēja T kreklus, kuriem paši īpašā tehnikā izveidojuši interesantu apdruku.

Dizaina pulciņa vadītāja Gita Tenisa, iepazīstinot ar izstādi, pastāstīja: "Mēs esam čakli pastrādājuši, tāpēc savu paveikto gribējām parādīt arī citiem. Tas ir mūsu pulciņa pusotra gada darbs. Šī ir nevis izcili nostrādātu darbu, bet radošas domas izstāde. Ja redzat kādu šķībāku vīlīti, tas pieder pie lietas! Jaunā izstāde ir daļa no mācību procesa, jo šādi mēs mācāmies izstādi iekārtot, uzstāties, pastāstīt par sevi.  Izstādes pamatā ir  sadarbības ideja  - sadarbība ar māksliniekiem, amata  meistariem, skolotājiem un skolēniem,  tehnoloģijām, dabu un pašiem ar savu  talantu." 

Izstādē aplūkojami zīmējumi, gleznojumi, papīra izstrādājumi, rokdarbi dažādās tehnikās, T-krekli un citi dizaina priekšmeti. Par radošo darba procesu stāsta fotogrāfijas. Izstādes pievienotā vērtība ir lampas, kuras jaunajiem māksliniekiem uzdāvinājis Uldis Bērziņš. Izrādās, gadu gaitā viņa klētī sakrājušās dažādu formu un izmēru lampas, kura šķiet tā vien gaidīja to brīdi, kad atkal varēs iemirdzēties. Pateicoties Gitas Tenisas ierosmei un lampu saimnieka labvēlībai tas ir noticis. Izstādē pārsteidz jauniešu improvizācijas spējas un māka katrā gaismeklī uzburt tā neparasto stāstu. Jāteic, ka tikpat labi viņiem izstādes atklāšanā izdevās pastāstīt citam par citu, uzsverot spilgtākās īpašības.  Arī tā ir sadarbība – iepazīt vienam otru, lai palīdzētu un atbalstītu.

Uldis Bērziņš priecājās, ka arī viņš tiek pieskaitīts pie jaunajiem māksliniekiem un atzina, ka ideju nekad netrūkstot, to paskaidrojot šādi: "Pēc horoskopa esmu Dvīnis un man ir laimējies piedzimt Vērša gadā. Dvīņiem baudu sagādā darba process, tā tas ir arī man. Paldies Gitai par rosinājumu lampām iedot otru dzīvi! Dzīve mūs iespiež visādos rāmīšos, tāpēc es apbrīnoju Gitas prasmi strādājot ar pusaudžiem paplašināt viņu izziņas rāmjus, domāt un sajust plašāk." Vienu no Ulda Bērziņa veidotajām lampām izstādē grezno viņa sievas Solvitas darinātais vainags.

"Kā iela ar apgaismotām laternām", teica vairāki izstādes vērotāji, priecājoties par savdabīgo mākslas darbu izpausmi.

Lai izstādes apmeklētājam būtu vieglāk uztvert jauniešu darbus, pie tiem ir novietotas planšetes, uz kurām uzrakstīts skolotājas Gitas dotais darba uzdevums, tehnika un materiāls, kā arī kāds cits jaunietis ir devis savu vērtējumu, kā darbs ir tapis. Starp citiem darbiem labi pamanāmas ir meiteņu šūtās somas, kuras rotā viņu pašportreti.

"Ja māksliniekam ir ideja, tā neliek mieru, kamēr tā nav realizēta. Zināju, ka būs negulētas naktis un dubultslodze, bet es ļoti lepojos ar saviem audzēkņiem!" – teic Gita Tenisa.

Izstādes dalībnieki veltīja pateicības vārdus Kokneses tūrisma centram, pateicās par atbalstu skolas direktoram Mārim Reinbergam un palīdzību skolotājam Aigaram Skopānam, sacīja paldies saviem saprotošajiem vecākiem un vēl daudziem citiem, bez kuru atsaucības nebūtu tik daudz sasniegts. Sirsnīgi un reizē atraktīvi pulciņa dalībnieki sveica savu skolotāju Gitu Tenisu.

Savukārt izstādes dalībniekiem daudz radošu ideju novēlēja Kokneses tūrisma centra kolektīvs.

Izstādes laikā līdz 31.decembrim, vienojoties ar darbu autoriem, tos varēs arī iegādāties.

Vēl priekšā viens jauks notikums, jo dizaina pulciņš ir iecerējis izstāžu zālē aicināt interesentus uz Ziemassvētku dekoru gatavošanas darbnīcu. Par notikuma datumu tiks paziņots!

Esiet gaidīti Kokneses tūrisma centrā, lai šajā Ziemassvētku gaidīšanas laikā gūtu iedvesmu un pārliecinātos, cik daudz gaismas mums ir visapkārt!

Sarmīte Rode

Anitas Šmites foto

 

printēt
img_6273.jpg img_6285.jpg img_6280.jpg img_6288.jpg img_6277.jpg img_6278.jpg img_6296.jpg img_6298.jpg img_6299.jpg img_6307.jpg img_6308.jpg img_6311.jpg img_6319.jpg img_6322.jpg img_6323.jpg img_6326.jpg img_6328.jpg img_6330.jpg img_6335.jpg img_6338.jpg img_6340.jpg img_6347.jpg img_6350.jpg img_6355.jpg img_6358.jpg img_6364.jpg img_6370.jpg img_6373.jpg img_6374.jpg img_6375.jpg img_6376.jpg img_6381.jpg img_6383.jpg img_6386.jpg img_6387.jpg img_6389.jpg img_6392.jpg img_6395.jpg img_6402.jpg img_6405.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top