Foto izstāde "Koknese ar dzirksteli"

06.04.2019 13:00 - 31.05.2019 kur : Aizkraukles novada un Kokneses Tūrisma informācijas centrs

img_8812.jpg

"Koknese ar dzirksteli" – ar tik neparastu nosaukumu Kokneses tūrisma informācijas centrā atklāta Aināra Brieža un Ingus Pugačova fotogrāfiju  izstāde.

Izstādes atklāšanas pasākumā 6. aprīlī saulainajā izstāžu zālē dzirksteles šķīda uz visām pusēm no pārsteidzošajām fotogrāfijām un apmeklētāju apbrīnas saucieniem ar vienu vienīgu jautājumu: kā gan tas ir iespējams! Katrā no 18 fotogrāfijām ir notverta sava vārdos neaprakstāma spoža un neatkārtojama dzirkstele, bet visus darbus vieno autoru vēlme savādākā skatījumā parādīt Kokneses senatnes burvību, dabas skaistumu, vietas, kur itin bieži ved mūsu soļi.

Anita Šmite, Tūrisma un sabiedrisko attiecību vadītāja, izstādes apmeklētājiem pastāstīja: "Mums jau agrāk bija radusies ideja par izstādi, kurā fotogrāfijās būtu iemūžinātas mūsu puses skaistākās vietas: Kokneses viduslaiku pilsdrupas, Likteņdārzs, Kokneses parks, Pērses un Daugavas gleznainās ainavas. Uzrunājot Aināru, viņš atbildēja: "Jā, mums ar Ingu ir šādas fotogrāfijas, piebilstot, ka tās gan esot mazliet savādākas. Mēs esam par kreatīvām idejām un šī izstāde ir īstajā laikā!""

Fotogrāfiju autori sirsnīgi pateicās Kokneses tūrisma informācijas centram par jauko sadarbību un atklāja, kā sākusies abu kopīgā darbošanās un tapusi dzirksteļojošā izstāde. 2014. gadā pieredzējušais fotogrāfs Ainārs Briedis Koknesē nodibināja fotoklubu "Kokneses kadrs", kurā vēlāk sāka darboties arī Ingus Pugačovs, tolaik vidusskolnieks, tagad students Rīgas Tehniskajā universitātē. Ingus teic: "No Aināra esmu ļoti daudz mācījies, fotografēšana ir kļuvusi par manu sirdslietu. Kad Ainārs uzaicināja piedalīties šajā projektā, uzreiz piekritu, jo tas atkal ir jauns izaicinājums."

Fotogrāfijas uzņemtas no 2015. gada vasaras līdz pat 2019. gadam. Sākumā tas viss bijis tikai eksperiments, bet ar skaidru vīziju par to, kādam jābūt iznākumam. Lai taptu foto, ir vajadzīgi divi cilvēki – viens rada dzirksteli, otrs fotografē. Iesākumā Aināram palīdzējusi meita Amanda, kura spiedusi fotoaparāta pogu brīdī, kad Ainārs šķīlis dzirksteli.

Fotogrāfi teic, ka eksperimentējot ar fototehniku, dzirkstelēm, diennakts laiku, cīnoties ar laika apstākļiem, tika uzkrāta ievērojama pieredze. Vairākas fotogrāfijas ir fotografētas ar fotofilmiņu aparātu, kas apliecina to, ka fotografēšana ir aizraujoša, lai arī kāds būtu fotogrāfu aprīkojums. "Katra no 18 fotogrāfijām ir kā atsevišķs, vienreizējs piedzīvojumus, puiciska nerātnība, dažreiz pat risks. Noteikti neiesakām atkārtot šādus vai līdzīgus eksperimentus vienatnē, bērni to nedrīkst darīt bez pieaugušo klātbūtnes," atklāja izstādes autori. Kāds ir dzirksteles rašanās noslēpums? Tas nav foto autoru izgudrojums, savdabīgā metode noskatīta interneta dzīlēs. Abi fotogrāfi to varētu nodemonstrētu kādā fotografēšanas plenērā nelielam interesentu lokam. Pavisam īsi sakot, dzirksteles radīšanai nepieciešama pulēšanai paredzēta viela un putojoša miksera slotiņa.

Izstādes atklāšanā Lauma Āre dzirksteļu tvērējus aicināja izvēlēties "top" 10 fotogrāfijas, katrai dodot savu titulu. Tā, piemēram, par dievišķo dzirksteli tika izvēlēta fotogrāfija, kurā uz Daugavas fona redzama Kokneses luterāņu baznīca, bet par noslēpumaino kļuva tā, kura kā eņģeļa spārns ieskauj skulptūru "Mūžībai". Kopā ar izstādes apmeklētājiem fotogrāfi lieliski tika galā ar šo uzdevumu, atzīstot, ka tas ir vienkāršāk nekā pusnaktī uzkāpt pilsdrupu virsotnē vai, iebrienot Pērses upē, notvert īsto mirkli dzirksteļošanai.

Līdz maija beigām ikviens laipni aicināts aplūkot izstādi "Koknese ar dzirksteli"!

Sarmīte Rode

Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļa

Anitas Šmites foto

printēt
img_8812.jpg img_8814.jpg img_8824.jpg img_8816.jpg img_8828.jpg img_8827.jpg ar_dzirksteli_mazaks.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top