Koknesē aizvadīts Ziemassvētku tirdziņš un iedegta svētku egle

06.12.2019 15:00 kur : Aizkraukles novada un Kokneses Tūrisma informācijas centrs, Kokneses tirgus laukums

img_3146.jpgZiemassvētku gaidīšana nav iedomājama bez priecīgas gaisotnes svētku tirdziņos. Jau trešo reizi Kokneses tūrisma informācijas centrā Ziemassvētku vecīša čaklie palīgi aicināja uz Ziemassvētku tirdziņu. 6. decembra pēcpusdienā TIC viesmīlīgajās telpās prieka pilnā ņirboņa uzbūra sajūtu, ka esam Senās Hanzas pilsētas Kokneses amatnieku tirdziņā, kur ik uz soļa pārsteidz cilvēku radošums, izdoma un māka savu preci godā celt!

Paldies atsaucīgajiem mūsu novada uzņēmējiem un mājražotājiem, kuri vienmēr atbalsta TIC rīkotos pasākumus un arī šajā reizē priecēja ar savu veikumu. Bet īpaši gribas uzteikt tos, kuri uz Kokneses tirdziņu ceļu mēroja pirmo reizi un atzina, ka img_3122.jpglabprāt ieradīsies atkal. 

No Limbažiem, arīdzan Senās Hanzas pilsētas, bija atbraukuši mājražotāji Aldis un Ligita. Varējām pārliecināties, ka Alda kungs ir izcils koka karošu meistars, bet sieva prasmīga rokdarbniece. "Domājām, kur labāk braukt – uz Koknesi vai Igauniju. Izvēlējāmies Koknesi, jo līdz jums ir mazliet tuvāk – tikai 142 kilometri!" smaidot sacīja limbažnieks. Siltas un rakstainas šalles un cepures, dzintara rotas bija atceļojušas no Siguldas, savukārt ģimenes uzņēmums no Jaunolaines piedāvāja veselīgus produktus, kas tapuši no priežu čiekuriem, to skaitā sukādes, čiekurgaiļus un sīrupus. Tikpat veselīgus un mājās radītus pļavas augu eliksīrus aicināja nobaudīt un iegādāties mājražotāja Vineta Grīnberga no Krapes. Tirdziņā bija sastopami arī kaimiņu novadu ļaudis. Pie mājražotājiem no Pļaviņām varēja iegādāties  visdažādākos pinumus, bet, domājot par saldām dāvaniņām, nevarēja paiet garām "Skrīveru saldumiem" un "AK gardumiem" no Aizkraukles. Līksmam noskaņojumam  un asprātīgam pārsteigumam lieti noderēja mājražotājas no Ērgļiem darinātās lellītes.

Katru gadu Kokneses tirdziņam uzticīgie vietējie uzņēmēji un mājražotāji šajā reizē varēja dižoties ar jaunu piedāvājumu. Tā, piemēram, Marija Andžāne, kura tirgoja Ģirta Ločmeļa uzņēmumā tapušo veselīgo produkciju, atklāja, ka šogad radīts jauns produkts – diļļu sēklu maisījums. Bet vienmēr možā un dzīvespriecīgā „Janavu” saimniece Anta Kučere, kuras radīto sejas krēmu "Beāte" iecienījušas daiļā dzimuma pārstāves, šajā reizē iepazīstināja ar šī gada jaunumiem: sejas toniku "Brīnumiņš", kura sastāvā ir septiņas brīnumzālītes un "Mājas spa skurbi", kas būs lielisks spirdzinājums ādai un uzlabos pašsajūtu.

Pirmo reizi tirdziņā piedalījās jelgavniece, bet brīvdienās iršēniete Daiga Igaune. Viņas jaunā firmas zīme ir mājas vīns "Ilgas". Šajā vasarā, mājražotāju tirdziņā Iršos, viņa piedāvāja ābolu un rabarberu vīnu, bet šajā reizē ikviens varēja nodegustēt no pašas audzētām un lolotām avenēm darītu "Ilgas" aveņu vīnu. "Tiešām labs!”"– jauno vīndari uzteica tirdziņa apmeklētāji.

Koknesietes Gitas Tenisas radītos garšvielu maisījumus jau atzinīgi novērtējuši virtuves pavēlnieki, šoreiz viņa piedāvāja šos garšvielu maisījumus bez klāt pievienota sāls, kā arī jaunu veselīgu kārumu: kaltētus burkānus.

Pirmo reizi tirdziņā piedalījās mūsu novadniekiem labi zināmais un iecienītais uzņēmums SIA "Zemītes" ar savu gardumu klāstu: mutē kūstošiem pīrādziņiem, riekstiņiem, kokosriekstu cepumiem un, protams, gardajām piparkūkām. SIA "Zemītes" īpašniece Iveta Hveckoviča pastāstīja, ka svētkiem greznotās piparkūkas ir uzņēmuma praktikantes Montas roku darbs, kā arī jaukus vārdus veltīja savam kolektīvam, kuram svētku laikā darba pietiek!

Koknesieši Gita un Haralds Mārcēni-Ancāni allaž prot pārsteigt ar kaut ko jaunu – gan acīm tīkamu, gan apetīti rosinošu! Visu gadu, īpaši vasarā čakli rosoties, Ziemassvētku tirdziņā ir ko parādīt! Jaunais Haralda meistarstiķis ir no māla veidotās  krāsainās eglītes – oriģināli eglīšu rotājumi, arī tirdziņā redzamie Ziemassvētku dekori bija viņa roku darbs. Gatavojoties jaunajam Žurkas jeb Peles gadam, Haraldam ne tikai pie cepures bija piesprausta koķeta pelīte, tās ar Ziemassvētku novēlējumiem bija paslēpušās glīti noformētās dāvaniņās. Gita un Haralds, būdami pēc profesijas pavāri, tirdziņa apmeklētājiem piedāvāja gardus gaļas kūpinājumus, pankūkas ar piparkūku garšu, pat saldu desertu un visdažādākos garšvielu maisījumus un tējzālītes. Gita, kura labi zina pļavas augu veselības veicinošo nozīmi, sacīja: "Mēs gribam parādīt, ka ikviens var iet dabā un savākt sev nepieciešamo, vajag tikai darīt!"

"Ragavas taisa vasarā, arī zeķes adu vasarā, lai ziemā varu tirdziņā būt!" – sacīja čaklā rokdarbniece koknesiete Laima Antoneviča, no savas pūra lādes ārā ceļot gan sniegbaltas zeķes, kas izcili derētu dancotājām, gan zeķes un citus adījumus skaistos latvju rakstos. Rokdarbnieces Spodras Briedes atpazīstamības zīme ir tamborētie zaķi, bet, meklējot jaunas idejas, ir tapušas filca matu sprādzītes mazajām dāmām. "Vismīļākā dāvana ir pašas roku darbs" – smaidot sacīja rakstainu cimdu un zeķu adītāja no Kokneses, kura pirmo reizi piedalījās šajā tirdziņā. Savukārt Anna Lulle jau ir bijusi tirdziņa atbalstītāja, un šoreiz līdzās rakstainajām šallēm viņa piedāvāja iegādāties savu jauno meistarstiķi – universālās binī cepures, kuras puiši var valkāt no abām pusēm. Arī koknesiete Daina Šabanova savu brīvo laiku velta rokdarbiem, jo kā gan savādāk taptu skaistas šalles, Ziemassvētku kartītes un tamborēti Ziemassvētku eņģelīši! 

Uzņēmēja Evita Briņķe ir radījusi svētku valstību mazajām dāmām. Arī šajā reizē svētku tirdziņā pārsteidza viņas izdoma un čaklo roku darbs, radot tik skaistas lietas: lina somiņas, rotaļlietas, aksesuārus un kleitiņas meitenēm. Turpat līdzās bija arī Līga Kalniņa ar savu radošo veikumu: aksesuāriem mazām un lielām dāmām. Auskariņi un rokas sprādzīte ar latvju zīmēm var kļūt par īpašu dāvanu ikvienai rotu nēsātājai. Alla Svečikova, piedāvājot iegādāties visdažādāko dziju,  adāmadatu un tamboradatu komplektus, rosināja, ka ir īstais laiks kļūt par rokdarbniecēm! Bet starp visām latviešu rokdarbniecēm īpaši izcēlās viena – meitene no Turcijas, kura šajā mācību gadā mācās Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolā un tirdziņā piedāvāja savas darinātās matu pīnes, kādas nēsā meitenes Turcijā.

Kad tirdziņā valdīja vislielākā rosība, pēkšņi atvērās durvis un ienāca pats Ziemassvētku vecītis, aicinot uz Ziemassvētku egles iedegšanu tirgus laukumā.

 Pulksten 17 vakarā, lai arī pūta stiprs vējš un no baltā sniedziņa nebija ne vēsts, pie Kokneses Ziemassvētku egles pulcējās mazi un lieli svētku svinētāji. Paviesojies Kokneses tūrisma informācijas centrā, omulīgais Ziemassvētku vecītis ar savu draugu lācīti, svētku noskaņu uzbūra ar līksmām dziesmām un rotaļām, aicinot visus ļauties svētku burvībai. Par Ziemassvētku egles krusttēvu Ziemassvētku vecītis iecēla Kokneses novada domes priekšsēdētāju Daini Vingri. Mūsu pašvaldības vadītājs labprāt šo titulu pieņēma un visiem novēlēja šajā svētku gaidīšanas laikā dāvāt daudz prieka saviem tuvajiem cilvēkiem, bet bērniem noteikti neaizmirst uzrakstīt vēstuli Ziemassvētku vecītim, jo ir brīnumu laiks, kad viss, ko vēlamies piepildās! Un šajā vakarā piepildījās viens no gaidītajiem brīnumiem – visiem kopā saucot: "Eglīte, lūdzu, iemirdzies!", dižā meža skaistule iemirdzējās svētku rotā! Paldies par Ziemassvētku egles ietērpšanu svētku rotā Kokneses Komunālās nodaļas darbīgajiem rūķiem!

Lai mums visiem prieka pilns ceļš pretī Ziemassvētkiem!

Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

printēt
img_3017.jpg img_3015.jpg img_3021.jpg img_3024.jpg img_3023.jpg img_3012.jpg img_3026.jpg img_3029.jpg img_3028.jpg img_3031.jpg img_3036.jpg img_3033.jpg img_3034.jpg img_3037.jpg img_3054.jpg img_3041.jpg img_3051.jpg img_3070.jpg img_3058.jpg img_3062.jpg img_3071.jpg img_3096.jpg img_3102.jpg img_3086.jpg img_3090.jpg img_3113.jpg img_3122.jpg img_3111.jpg img_3126.jpg img_3136.jpg img_3130.jpg img_3139.jpg img_3141.jpg img_3142.jpg img_3146.jpg img_3156.jpg img_3151.jpg img_3155.jpg img_3169.jpg img_3171.jpg img_3176.jpg img_3179.jpg img_20191206_wa0006.jpg img_20191206_wa0003.jpg img_20191207_wa0003.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top