Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/3183/saimniecu_diena_galdinos
Drukas datums: 11:46:30 24.09.2024

Saimnieču diena „Galdiņos”

26.07.2011

dsc05463.jpgJau izsenis latvieši Annas dienu, 26. jūliju, dēvēja par Saimnieču dienu, kad raudzīja pirmos kartupeļus un cēla galdā jauno rudzu maizi.

Dienu pirms Annām, tēlnieka Voldemāra Jākobsona memoriālajā mājā – muzejā jau ceturto vasaru svinējām Saimnieču svētkus, kuros satikās Bebru pagasta Annas un citas saimnieces. Svētkos no četrpadsmit Annām, kuras dzīvo Bebros, piedalījās piecas šī skaistā vārda nēsātājas: Bite, Pilipjonoka, Piliena, Priekule un Romanovska. Paldies viņām par atsaucību, jo šīs kundzes ir piedalījušās arī visās iepriekšējās svētku reizēs.

Pasākuma dalībnieki vispirms devās pie ugunskura muzeja dārzā uz kopīgu zāļu tējas vārīšanu. Ieberot katlā pa šķipsniņai tējzālītes, skanēja veselības un dzīvesprieka vēlējumi Annām un mums visiem, novēlot arī lai pieredzējušās saimnieces nodotu tālāk jaunajiem savas prasmes un lai ģimenēs vairāk dzimtu bērniņi, kam vecāki dotu vārdus Anna un Jēkabs!

Trīs jaunas māmiņas: Daiga Andersone, Lāsma Riekstiņa-Ruža un Olita Ruža kopā ar savām atvasītēm dāvāja klātesošajem nelielu svētku koncertu, kurā skanēja Raimonda Paula komponētās dziesmas bērnu ansamblim „Dzeguzīte” un citas populāras dziesmas. Mazās dziedātājas: Estere, Anete, Džeina, Zanda, Līga un viens puisis meiteņu viducī – Viesturs, ne tikai braši dziedāja, bet labprāt arī uzdejoja! Tautasdziesmu „Ziedi, ziedi rudzu vārpa” dziedājām visi kopā.

Katros svētkos Annas pin kopīgu ziedu virteni, arī šoreiz no ozolzariem un muzeja pagalmā augošām puķēm izdevās nopīt skaistu ziedu viju. Pēc Daigas Andersones ierosinājuma, saimnieces gatavoja savu īpašo Annas dienas sviestmaizi no rudzu maizes, dārzeņiem uz zaļumiem, lai pēc tam mazajam, garšīgajam kārumam dotu nosaukumu un pastāstītu tā tapšanas ideju. Baudot zāļu tēju, Annas pastāstīja kas viņām zināms par sava vārda rašanos un vienprātīgi atzina – Anna ir stiprs un viņām mīļš vārds. Degustējot un par labu atzīstot vienas saimnieces cienastam atnesto kabaču ievārījumu, arī pārējās dalījās pieredzē par jaunākajām konservēšanas un ievārījumu receptēm. Kā mazu Annas dienas sveicienu pasākuma dalībnieces saņēma zāļu tējas pušķīti un zāļu tēju katalogu, bet mazie koncerta sniedzēji viņām dāvināja rudzu vārpiņas ar īpašiem – saldiem rudzupuķu ziediem.

Dzejniekam Jānim Medenim pieder vārdi: „Vasara kopš Annas dienas zied tumšsarkanās magonēs.” Lai ziedoša un dāsna šī vasara visām čaklajām saimniecēm!

Starp citu, tēlnieka Voldemāra Jākobsona pirmā modele studiju gados Latvijas Mākslas akadēmijā bija vārdā Anna. Vēl viens jauks iemesls svētkiem „Galdiņos”!

Sarmīte Rode

dsc05476.jpgdsc05480.jpgdsc05481.jpgdsc05470.jpgdsc05465.jpgdsc05485.jpgdsc05498.jpgdsc05499.jpgdsc05510.jpgdsc05463.jpg