Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/3295/pavila_karpa_gleznu_izstade_kokneses_novada_dome
Drukas datums: 15:32:37 23.09.2024

Pāvila Karpa gleznu izstāde Kokneses novada domē

20.05.2015 kur : Kokneses apvienības pārvalde

img_6493_1.jpgKokneses pilsdrupas seno dienu gaismā, Pērses ūdenskritums un Krievkalna baznīca, daudzas citas Kokneses gleznainās ainavas nemirstību ieguvušas koknesieša Pāvila Karpa gleznās. Jau pagājušajā vasarā mākslinieka darbus iepazinām izstādē Kokneses novada domē.

Vēl plašāka un tēmu ziņā daudzveidīgāka Pāvila Karpa gleznu izstāde koknesiešus un ciemiņus iepriecinās arī šovasar! Kokneses novada domes 1. stāvā no 20. maija aicinām baudīt Kokneses dabas skaistumu, Daugavas un Pērses krastā zudušos dārgumus mākslinieka redzējumā!

Pāvils Karps dzimis Rīgā 1944. gadā, bet viņa dzimta cieši piederīga Koknesei, tāpēc viņa darbos atklājās mīlestība uz šo vietu Daugavas krastā. Par sevi mākslinieks teic: „Visas manas bērnības vasaras pagājušas Koknesē. Mācoties Rīgas 6. vidusskolā, viens no maniem skolotājiem bija gleznotājs Romis Bēms. Pateicoties viņa rosinājumam, no 1957. līdz 1963. gadam mācījos Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā pie izciliem pedagogiem – Vilhelma Purvīša skolniekiem, kā arī pie Induļa Zariņa un Edgara Iltnera. Izstādē redzamie darbi ir tapuši pēdējo gadu laikā. Gleznoju ar akvareli un eļļas krāsām. Man ir ievērojama fotogrāfiju kolekcija, starp tām arī Kokneses zudušie dārgumi, tāpēc izmantojot tās un savas spilgtās bērnības atmiņas, esmu savos darbos atklājis Kokneses parku, Pērses ūdenskritumu, Kokneses pilsdrupas, tēlnieka V. Jākobsona „Faunu” – koknesiešu un tūristu iemīļoto vietu parkā. Bet ir ainavas, kuras pats esmu izsapņojis, tāpat kā klusās dabas. Krievkalna baznīcā kalpojis mans vectēvs Jēkabs Karps, Kokneses draudzes priesteris, kurš 1936. gadā iesvētīts par Jelgavas bīskapu. Krievkalna pareizticīgo baznīcu esmu atainojis tādu, kāda tā manās iztēlē būtu šodien.”

Sarmīte Rode

img_6494_1.jpgimg_6493_1.jpgimg_6500_1.jpgimg_6502_1.jpgimg_6503_1.jpg