Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/3355/staltbriezu_ragu_vertesana
Drukas datums: 09:45:15 23.09.2024

Staltbriežu ragu vērtēšana

25.05.2016 kur : Kokneses apvienības pārvalde

ragi4_1.jpg25. maijā, Kokneses novada domes lielajā zālē, Kokneses novada mednieku klubu biedri, apskatei un ekspertu vērtējumam bija izstādījuši pēdējos divos trijos gados nomedīto staltbriežu ragus. No Sēlijas virsmežniecības ciemos bija uzaicināti lietpratīgi eksperti – Māris Bondars Sēlijas virsmežniecības virsmežzinis un Guntis Baumanis Sēlijas virsmežniecības Jēkabpils nodaļas mežzinis. Ekspertu uzdevums bija apskatīt kādi ragi ir samedīti Kokneses novadā un novērtēt to vai staltbrieži ir tikuši nomedīti laikā vai nelaikā, pareizi vai nepareizi. Paši eksperti atzina, ka tā ir īsta zinātne, kurā tikai pēc dzīvnieka ragiem ir iespējams noteikt cik vecs, perspektīvs vai slims tas ir bijis.

Kokneses mednieku klubu biedri stāsta, ka jau daudzus gadus medībās pielieto selektīvo medību principu (medības uz gaidi, ar dzīvnieku novērošanu), kas atļauj izšaut neperspektīvus, slimus vai vājus dzīvniekus. Tas tiek darīts, lai atjaunotu staltbriežu populāciju, kas tika izjaukta 90tajos gados, kad, nepareizi medījot, bojā aizgāja daudzi perspektīvi dzīvnieki.

Pēc nopietnas apskates mežziņi deva savu vērtējumu un ieteikumus vietējiem mednieku kolektīviem - potenciāls ir, staltbriežu populācija Kokneses novadā kopumā ir laba un nostabilizējusies, un ja mednieki būs pietiekami saliedēti, darbosies kopā, arī turpmāk pielietojot selektīvo medību principu - rezultāts būs.

Staltbrieža bullis ir izcilākais Latvijas medījums un ir nepieļaujami, ja tas tiek medīts uz labu laimi, nezinot un neievērojot pareizus medību principus, likumsakarības un patiesības. Būt medniekam nozīmē dzīvot citādu dzīves veidu. Ir jāizjūt daba, jāmīl dzīvnieki.

ragi1_1.jpgragi2_1.jpgragi3_1.jpgragi4_1.jpg