Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/3485/atceres_bridis__patriotisma_stunda_jaunajai_paaudzei
Drukas datums: 11:40:28 23.09.2024

Atceres brīdis – patriotisma stunda jaunajai paaudzei

24.03.2016

img_9216_1.jpg24. martā Koknesē pie Piemiņas akmens aizvestajiem gaiši dega svecītes un atceres brīža dalībnieku noliktie ziedi akmens pakājē bija kā pateicības apliecinājums tiem, kuri ar sapni par tēvzemi palika svešā zemē. Dainis Vingris, Kokneses novada domes priekšsēdētājs, klātesošos uzrunājot, sacīja: „Šodienas paaudzei pagātnes notikumus ir grūti aptvert, bet tautas atmiņa ir dzīva. Paldies Kokneses novada represēto nodaļas biedriem par aktīvo darbošanos, lai mēs ik gadu pulcētos piemiņas pasākumos Koknesē un Bebros, paldies par kopīgajām vēstures stundām ar mūsu novada jauno paaudzi! Pateicoties jūsu gara spēkam un sirds gudrībai mēs apzināmies savas tautas likteņgaitas un rodam spēku nākotnei.”

Latvijas armijas Gaisa spēku atvaļinātais pulkvedis Uldis Filipsons atzina: „Pieminot to dienu skaudros notikumus mums jādomā vai šodien tiek darīts viss, lai pagātne nekad neatkārtotos. Nesen mani uzaicināja uz Lielvārdes aviācijas bāzi novadīt nodarbības par Latvijas kara aviācijas vēsturi Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem. Patīkami vērot, kā Lielvārdes aviācijas bāze veidojas par mūsdienīgu visām prasībām atbilstošu aviācijas bāzi. Taču, lai cik moderna nebūtu tehnika, lai cik labi nebūtu sakārtota infrastruktūra, pamatu pamats valsts drošībai un aizsardzībai ir augstu motivēts, labi apmācīts un izglītots Latvijas armijas karavīrs. Un tādi karavīri mums ir. Šodien mums jādomā par Latvijas armijas papildinājumu un rezervēm. Mans aicinājums Kokneses novada vidusskolēniem ir padomāt par studijām Nacionālās aizsardzības akadēmijā vai Policijas akadēmijā, jo mērķis mums visiem ir viens - spēcīga, plaukstoša Latvija. Un tā būs labākā piemiņa represijās cietušajiem Latvijas iedzīvotājiem.”

Jau vairākus gadus Kokneses novada politiski represēto nodaļas biedri izsludina konkursu novada izglītības iestāžu skolēniem, lai rosinātu jauno paaudzi pētīt un izzināt mūsu tautas traģiskos vēstures notikumus. Šogad šim aicinājumam bija atsaukušies vairāki Bebru pamatskolas skolēni. Lība Zukule novada represēto vārdā pateicās par piedalīšanos Bebru pamatskolas 9. klases skolēniem: Annai Bitenbinderei, Lienei Jaunozoliņai, Sabīnei Šernai, Elīnai Pukinskai, Viesturam Dupušam, Raimondam Petrikam, 7. klases skolniecēm: Lindai Saldavai un Danielai Caunītei, 6. klases skolniecei Evai Tomaševskai. Pateicību par ieguldījumu konkursa atbalstīšanā saņēma vēstures skolotāja Ieva Puniņa.

Atceres brīdī tika nosaukta šīgada represēto izsludinātā konkursa labākā darba autore – Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas 9.a klases skolniece Beāte Beatrise Brūvere. Par piedalīšanos konkursā viņai tika dāvāta Kokneses sporta centra dāvanu karte, bet vēstures skolotājai Dainai Kuzmai pateicības raksts. Beāte Beatrise Brūvere savā konkursa darbā stāsta par to, kā represijās cietusi viņas vecmāmiņas māsas ģimene. „25. martā iedegsim sveces… Apstāsimies uz mirkli… Nolieksim galvas to cilvēku priekšā, kas vēl ir mūsu vidū, kuri ar mums vēl var dalīties atmiņās…” – darba nobeigumā teic Beāte Beatrise.

Atceres brīži šajā dienā Bebros un Koknesē bija kā patriotisma stunda mūsu jaunajai paaudzei, kā svēta piemiņa tiem, kuru gara spēks bija stiprāks par ļaunuma spēku.

Kokneses kultūras namā Aijas Eidintas un Agitas Damlicas-Ķeres koncerts, šoreiz gan bez otras Legzdiņu māsas – Gundegas Strazdas, bija kā dzirkstoša optimisma deva visam pavasarim!

Sarmīte Rode,

Daces Svētiņas foto

img_9198_1.jpgimg_9187_1.jpgimg_9188_1.jpgimg_9191_3.jpgimg_9193_1.jpgimg_9196_1.jpgimg_9199_2.jpgimg_9202_1.jpgimg_9209_1.jpgimg_9213_1.jpgimg_9216_1.jpg