Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/3823/karnevals
Drukas datums: 01:41:57 24.09.2024

Karnevāls

24.01.2014 kur : Bebru pamatskola

p1280371.jpg24. janvāris lieliem un maziem Bebru pamatskolā bija gaidīta diena. Karnevāls. Masku balle, kad ikvienam iespēja atteikties no sava „es” un uzņemt sevī tēlojamo garu.

Latviešu kultūrā maskošanās ir sena un izkopta tradīcija, kas kalpo auglības veicināšanai. Visas maskas iedalāmas zoomorfajās jeb dzīvniekveidīgajās maskās un antropomorfajās jeb cilvēkveidīgajās maskās. Kuru masku pārsvars bija Bebru pamatskolas masku ballē? Protams, vairākums skolēnu izvēlējās cilvēkveidīgās. Pie mums ieradās Monstru lelle, Vēderdejotāja, Pirāti, Fejas, Zorro, Čigānietes, Klauns, Spociņi, Rūķis, Princese Elza, Bebru dāma, Velns, Malnais Sprīdītis, Panks, Pepija Garzeķe un Pepija Zeķubikse, Parisa Hiltone, Jana, Terorists, Trollis, Princeses. Velni. Lai atvaino kāda nenosauktā cilvēkveidīgā maska!

Dzīvnieku pasauli pārstāvēja Pelītes Pīkstītes, Zirneklis, Sivēnmāte, Gailis, Lapsa, Zaķis un Zaķu māte. Kaķītis, Tīģeris. Pavisam jaunā tēlā iejutās tikai divas skolotājas: Dzintra Sniedze un pasākuma vadītāja Anna Romanovska.

Varena dancošana, lēkšana, priecāšanās, visādas spēles un sacenšanās – viss kalpoja auglības vairošanai. Darījām, ko varējām, jo šīs ziemas lielais sals un sniega trūkums mums var sagādāt lielus pārsteigumus pavasarī, ļaunākajā gadījumā – bada gadu.

Balles laikā tika sarīkots pirkto masku un pašu izgatavoto masku uznāciens. Par mūziku rūpējās skolas dīdžejs Kaspars un viņa palīgs Aleksandrs.

Masku gājienus dažādās Latvijas vietās sauc dažādi. Jelgavnieki iet ķiņķēziņos, talsinieki – spiekstiņos, madonieši – kurcumos, tukumnieki – budēļos, sesavieši – čigānos, bet koknesieši un bebrēnieši – skutelniekos. Vai to zinājāt, koknesieši un bebrēnieši?

Masku ballē tiek atcelta jebkāda distance starp cilvēkiem. Tās vietā stājas familiāri brīvs cilvēku kontakts. Tāpēc bērniem karnevāli ļoti patīk. Tradicionāli latvieši maskojās, lai izsargātos no ļauniem spēkiem, lai tos padzītu.

Daži pārsteigumi vēl gaidāmi pirmdien, kad skolas darba līnijā tiks izvērtēts bagātīgi un daudzveidīgi maskotais notikums.

Bebru pamatskolas informācija

Dzintras Sniedzes foto

p1280365.jpgp1280368.jpgp1280375.jpgp1280379.jpgp1280390.jpgp1280371.jpgp1280404.jpgp1280439.jpg