Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/3937/barikazu_laika_sajutu_gaisotne
Drukas datums: 11:35:09 23.09.2024

Barikāžu laika sajūtu gaisotnē

21.01.2016 kur : Bebru pamatskola

5bar_1.jpg21. janvārī Bebru pagasta kultūras dzīves organizatore Daila Riekstiņa kopā ar pamatskolas vēstures skolotāju Ievu Puniņu un sociālo zinību skolotāju Annu Romanovsku pamatskolas pagalmā klātesošajiem radīja sajūtu, kāda valdīja janvāra barikāžu laikā Rīgā pirms 25 gadiem. Patriotiskas dziesmas, ugunskura dūmi, zupas un tējas katlu aromāts, diezgan liels aukstums ieskāva skolēnus, pagasta iedzīvotājus un barikāžu dalībniekus.

Skolotāja Ieva Puniņa tiem, kuriem 1991. gada notikumi ir tāli un nezināmi, pastāstīja par saspringto gaisotni, kas valdīja PSRS politiskā, par militāro spiedienu, kura dēļ 1991. gada janvārī Latvijas Tautas fronte organizēja Vislatvijas tautas manifestāciju. Tā tika izsludināta 13. janvārī, bet naktī uz 13. janvāri Latviju sasniedza ziņa, ka Viļņā pie televīzijas torņa PSRS spēki uzbrukuši neapbruņotiem cilvēkiem un sadursmēs nogalināti 14 cilvēki. Reaģējot uz to, Latvijā tika pieņemts lēmums veidot barikādes pie stratēģiski svarīgajiem objektiem. Savās atmiņās, sajūtās un pārliecībā dalījās Bebru pagasta pārvaldes vadītāja Ilze Pabērza. Ar klusuma brīdi tika pieminēti tie nevainīgie cilvēki, kas liktenīgajās janvāra dienās aizgāja bojā no OMON raidītajām lodēm.

Šīs dienas acīm skolēni citādi raudzījās uz Bebru pagasta vīriem, kuri redzami ikdienā, neapzinoties, ka viņi, kļūstot par Rīgas sargiem, riskējuši ar savu dzīvību. Katrs dalībnieks īsi pastāstīja par to objektu, pie kura atradās, un kādas sajūtas piedzīvoja. Edgars Mikāls nekautrējās atzīt, ka bija konkrētas bailes, skolotājs Aivars Bernāns apstiprināja Mikāla kunga teikto, ar atmiņām dalījās Heinrihs Žemozdziks un pārējie klātesošie barikāžu vīri. Ainārs Krēsliņš pateicās medijiem, kuru dēļ nevardarbīgā tautas pretošanās nepārvērtās asins izliešanā. Skolotāja Anna Romanovska rosināja bērnus izkustēties, sasildīties un improvizēt barikāžu celšanu. Visaugstākās barikādes izveidoja 7. klases kolektīvs. Pēc tam visus sildīja tautasdziesmu maratons, tēja un gardā zupa, kuru, kā izrādījās, kopš agra rīta uz dzīvās uguns ārā bija vārījuši skolas darbinieki Ainārs Krēsliņš un Andris Paļčevskis. Tai patiešām bija Latvijas vēstures garša un brīvības cenas smarža.

Daila Riekstiņa katrai klasei kā mājas darbu piedāvāja izpildīt anketu.

Skolotāja Ieva Puniņa iejutās TV žurnālistes lomā un ar mikrofonu rokās devās intervēt vēlāk ieradušos barikāžu dalībniekus Jāni Graudu un Jāni Džigunu, kuri paguva uz gardo zupas šķīvi. Skolotāja pateicās vēstures stundas dalībniekiem, organizatoriem un vēlēja veselību mūsu Valsts prezidentam.

Linda Šmite,

Dzintras Sniedzes foto

3bar_1.jpg1bar_1.jpg2bar_1.jpg4bar_1.jpg5bar_1.jpg6bar_1.jpg7bar_1.jpg8bar_1.jpg9bar_1.jpg10bar_1.jpg11bar_1.jpg12bar_1.jpg13bar_1.jpg14bar_1.jpg15bar_1.jpg16bar_1.jpg17bar_1.jpg18bar_1.jpg