Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/4136/ziemas_prieku_diena_bebros
Drukas datums: 05:45:10 23.09.2024

Ziemas prieku diena Bebros

26.01.2017 kur : Vecbebru Mežaparka estrāde

bebri_2801_1.jpg

Bebru pagasta jaunā paaudze par dižā novadnieka – tēlnieka, skolotāja un sportista Voldemāra Jākobsona dzīves gaitām var uzzināt memoriālajā mājā - muzejā „Galdiņi”, kur joprojām goda vietā ir viņa slēpju pāri, ar kuriem savulaik mesti loki krietni tālāk par Bebru pakalniem. No 1944. līdz 1968. gadam, strādājot par fizkultūras skolotāju Bebru astoņgadīgajā skolā, sniegiem bagātajās ziemās viņš savus skolēnus rosināja: „Visi uz slēpēm!” Jau astoto gadu izcilā skolotāja vārds tiek atsaukts atmiņā, viņa dzimšanas dienu sagaidot sportiskā pasākumā, par moto ņemot reiz teiktos vārdus: „Visi uz slēpēm!” 27. janvārī Voldemāram Jākobsonam apritēja 118. mūža gadskārta. 28. janvārī Mežaparkā pulcējās mazi un lieli ziemas prieku baudītāji. Pasākumu atklāja sporta pasākumu organizētājs Artis Zvejnieks, Bebru pagasta pārvaldes vadītāja Ilze Pabērza, tēlnieka Voldemāra Jākobsona memoriālās mājas – muzeja vadītāja Justīne Pastore.

Tāpat kā iepriekšējos gadus pasākuma dalībnieku vidū bija Andrejs Muraško, skolotāja Voldemāra Jākobsona bijušais skolnieks. Daloties savā atmiņu stāstā par skolas gadiem Bebros, Andrejs Muraško uzsvēra sava skolotāja prasīgumu un rakstura stingrību: „Jākobsons mēdza teikt, ka uz sporta sacensībām drīkst neierasties tikai divos gadījumos: vai esi miris vai ceļā uz slimnīcu! Vienu gadu viņš bija arī mans klases audzinātājs. Vienmēr atcerēšos, kā mēs devāmies pārgājienā uz Kokneses appludinātajām pilsdrupām, ziemā ar vaļēju bortu mašīnu braucām uz slēpošanas sacensībām Koknesē un uz Pļaviņām. Mums visiem šie kopīgie pasākumi ļoti patika. Pateicoties savam skolotājam, pēc skolas beigšanas nākamos 30 gadus es pavadīju aktīvi sportojot, bet savā pedagoga darbā ievēroju viņa audzināšanas principus.”

Artis Zvejnieks ar palīgiem bija parūpējušies par pasākuma veiksmīgu izdošanos. Visiem bija prieks, ka laika apstākļi aizvien bija saglabājuši nelielu sniega kārtiņu un dāvāja siltu dienu, bet ikviens varēja arī sasildīties ar karstu tēju pie ugunskura.

Piedalīties slēpošanas sacensībās bija iespējams arī tiem, kuriem nebija slēpju, jo pasākuma rīkotāji bija sagādājuši trīs slēpošanas komplektus pieaugušajiem un bērniem no Kokneses sporta centra, kā arī lieti noderēja slēpes no sporta pasākumu organizētāja krājumiem. Slēpotāji tika aicināti arī uz slēpju maiņu, lai ikviens sportot gribētājs izmēģinātu savus spēkus.

Par sportiskās dienas norisi plašāk stāsta Artis Zvejnieks: „Pasākumā piedalījās vairāk kā 30 ziemas prieku svinētāji, kuri ļoti aktīvi piedalījās slēpojumā, bumbiņu biatlonā un atrakcijās. Daudziem šī bija viena no pirmajām vai ļoti retajām slēpošanas reizēm, kas pasākumam piešķīra ļoti draudzīgu un patīkamu noskaņojumu, slēpju maiņa notika ļoti redzami un varēja teikt, ka tā bija pasākuma „nagla”, tikt uz slēpēm un paslēpot. Arī biatlons bija labi apmeklēts, kaut arī tas bija salīdzinoši lēnāka disciplīna, jo trasē vienlaicīgi tika laists tikai pa diviem slēpotājiem. Slēpošanas sacensībās piedalījās un finišu sasniedza 16 dalībnieki. Biatlona protokolos fiksēti 17 dalībnieki, daži nefinišēja, bet piedzīvojums tika visiem.

Slēpošanas sacensībās startēja Jānis Liepiņš, Artis Zvejnieks, Lība Zukule, Ramona Bičenko, Marta Mikāla, Laura Elizabete Maļavko, Anita Auziņa, Kristers Karlsons, Rūdolfs Emīls Zvejnieks, Andrejs Tomass Zvejnieks, Kristiāns Bičenko, Linda Dumpe, Elīna Deņisova, Daiga Igaune, Daniels Bičenko, Kristers Paļčevskis, Juris Bitenbinders, Mihails Priļepiševs, Lauris Bičenko, Agita Dumpe un Sanita Priļepišova. Bija arī slēpotāji, kas protokolos neierindojās, bet atjaunoja savas senās agrāko laiku atmiņas, tāpat vien paslēpojot pa estrādes pļaviņu.

Pie jautrajām atrakcijām jāpiemin sniega nešana 5 minūtēs, kurā piedalījās divas komandas, katrā pa četriem dalībniekiem. Pirmo vietu ieguva komanda „Lēdijas”, sanesot 150 kg sniega, uzvarot pretiniekus - komandu „Nažus” ar sanestajiem 99 kg sniega. Līksmību izsauca atrakcija ar četrvietīgajām slēpēm, kurā startēja četras komandas. Šajā reizē uzvarēja komanda „Naži” (kapteinis Andrejs Tomass Zvejnieks ar komandas biedriem Juri Bitenbinderu, Kristeru Karlsonu, Edgaru Deņisovu), uzvarot savus konkurentus “Slēpotājus” (Kristers Bičenko, Mihails Priļepiševs, Laura Elizabete Maļavko, Sanita Priļepiševa) un sīvās sāncenses “Lēdijas” (kapteine Daiga Igaune, komandā startēja Linda Dumpe, Elīna Deņisova, Agita Kosmačevska). Sacensību noslēgumā pievienojās komanda „Skaistums+Pieredze” un ar dažu milisekunžu atšķirību guva uzvaru (kapteinis Artis Zvejnieks, komandā - Justīne Pastore, Daila Riekstiņa, Ramona Bičenko).

Pasākuma noslēguma tika izpildīti vairāki ledus blīkšķi, iepriekš sagatavojot tam īpašu vietu. Šīs aktivitātes slepenais elements bija sausais ledus. Paldies par piedalīšanos visiem pasākuma atsaucīgajiem dalībniekiem, organizatoru komandai un palīgiem - Justīnei, Dailai, Ilzei. Paldies Daigai par pārsteigumiem - ledus blīkšķi un tējas glāzēm ar miglas dūmiem. Paldies komunālās nodaļas darbiniekiem par sarūpētajiem izejmateriāliem četrvietīgajām slēpēm un viegli iekurināmu ugunskuru!”

Svinēt Voldemāra Jākobsona dzimšanas dienu sportiskā noskaņojumā ir vislabākā tradīcija, par ko visvairāk priecātos pats jubilārs!

Sarmīte Rode

Daces Svētiņas, Arta Zvejnieka foto

Andreja Tomasa Zvejnieka drona foto

bebri_2801_1.jpg17_4.jpg20_4.jpg22_4.jpg23_4.jpg24_3.jpg25_5.jpg26_4.jpg28_3.jpg29_2.jpg30_2.jpg31_2.jpgdrona-foto_1.jpgimg_7669_2.jpgimg_7672_2.jpgimg_7677_1.jpgimg_7680_3.jpgimg_7681_1.jpgimg_7682_1.jpgimg_7683_2.jpgimg_7684_1.jpgimg_7687_4.jpgimg_7698_1.jpgimg_7699_2.jpgimg_7705_1.jpgimg_7715_1.jpgimg_7720_1.jpgimg_7722_1.jpgimg_7727_1.jpgimg_7737_1.jpgimg_7740_1.jpgimg_7742_1.jpgimg_7743_1.jpgimg_7744_1.jpgimg_7745_1.jpgimg_7752_2.jpgimg_7765_1.jpgimg_7768_1.jpg