Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/4301/janu_ieligosana_irsos
Drukas datums: 23:27:57 23.09.2024

Jāņu ielīgošana Iršos

21.06.2014

picture-542.jpgVasaras saulgriežu dienā, 21.jūnijā, kad sākās astronomiskā vasara, Iršu pagastā lieli un mazi ielīgoja Jāņu dienu.

Šajā gada īpašajā brīdī, kad nakts ir visīsākā un diena -visgarākā, daudzi uzskata, ka tieši Jāņi ir vislatviskākie no visiem svētkiem, kurus svinam. Par to liecina kuplie līgotāju pulki, kas pulcējas pie ugunskuriem, skandē līgo dziesmas, ceļ galdā Jāņu sieru, alu un citus gardumus. Tieši šie svētki sniedz vēl vienu iespēju uz mirkli apstādināt ikdienas straujo ritumu, pabūt kopā ar savu ģimeni, radiem, draugiem un kaimiņiem, kā arī apzināties sevi kā mūsu zemei piederīgu ne tikai Latvijā, bet ārpus tās.

Kā jau visi svētki, arī vasaras saulgrieži, ir tieši tik jauki un sirsnīgi, kādus mēs paši to radām.

Ieskandinot Jāņu dienu Iršu pagastā, bija lieliska iespēja noskatīties koncertu, kurā piedalījās Kokneses novada vidējās paaudzes deju kolektīvs ''Liepavots'' un Iršu pagasta vidējās paaudzes deju kolektīvs ''Irši'', vadītāja Inta Balode, kā arī Iršu pagasta vokālais sieviešu ansamblis ar vadītāju Valdu Kalniņu, tautas dziesmas šajā vakarā skandēja Estere, Līga un Zanda Riekstiņas.

Ineta Riekstiņa,

Iršu pagasta kultūras darba organizatore