Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/4326/dzimtas_valodas_diena_kokneses_pagasta_biblioteka
Drukas datums: 01:45:25 24.09.2024

Dzimtās valodas diena Kokneses pagasta bibliotēkā

25.02.2014 kur : Kokneses pagasta bibliotēka

10-dzvd.jpg25. februārī, jau pavisam pavasarīgā pēcpusdienā, bibliotēkā viesojās I.Gaiša Kokneses vidusskolas 7.a klases jaunieši ar savu audzinātāju Agitu Mežielu. Sarunas tēma - personvārdi, to nozīme, izplatība, ietekme uz cilvēka raksturu.

Izspēlējot dažādas improvizācijas spēles, bija iespēja saskatīt savu vietu citu vidū - jo vienmēr ir kādas lietas, kuras mūs vieno un arī atšķir, neatkarīgi no mūsu vēlmēm. Uzzinājām, ko nozīmē sarežģītais ezoteriskais termins „egregors”, izsekojām vārdu modei, netradicionāliem personvārdiem (Batja, Ampadists, Tofiks, Steidzīte).

Jaunieši varēja uzrunāt savus klasesbiedrus dažādās valstīs pieņemtās uzrunas formās (piemēram, Norvēģijā.: Herr-kungs, Frōken-jaunkundze, Anglijā, ja ir titulēta persona-Lord, Lady…).

Noslēgumā jaunieši atklāja, kādēļ viņiem ir tieši tāds vārds un, ieskatoties Letonika.lv, meklēja savus slavenos vārda brāļus un māsas! Izrādās, ka dažiem to nemaz nav tik daudz, tādēļ jākļūst slaveniem pašiem! Uzrakstot kādas slavenības vārdu un citus datus uz lapiņas, veicām pēdējo sevis izziņas testu, jo arī katra rokraksts runā par cilvēku kā personību! Ja arī Tu vēlies to uzzināt, nāc uz bibliotēku!

Ingrīda Grūbe, Kokneses pagasta bibliotēkas bibliotekāre