Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/4368/20oktobris__pasaku_un_lacplesa_diena_biblioteka
Drukas datums: 05:42:39 23.09.2024

20.oktobris - pasaku un Lāčplēša diena bibliotēkā

20.10.2016 kur : Kokneses pagasta bibliotēka

4jumav_1.jpg20.oktobris Kokneses bibliotēkā bija tiešām piepildīts ar visdažādākajiem notikumiem! Jau no paša rīta mēs aicinājām viesos Kokneses PII Gundega grupiņas „Kamenīte” zinātkāros bērnus, lai tiktos ar Kokneses Pasaku māmiņu Maiju Stepēnu. Viņa iepazīstināja ar savu jaunizdoto pasaku krājumiņu (apgāds „Jumava”), stāstīja bērniem savu pasaku, atbildēja uz āķīgiem jautājumiem un priecājās par bērnu zīmējumiem, kuri tapa tepat bibliotēkā. Saruna izvērsās interesanta, tādēļ bērni nolēma, ka tikšanos vajadzētu atkārtot. Par šo priekšlikumu arī Pasaku māmiņa priecājās, jo viņai jau stāstāmā netrūkst! Pasakas top un top! Lai veicas!

Pēcpusdiena bibliotēkā jau piederēja Andrejam Pumpuram, Lāčplēsim, apgādam „Jumava”. Domās mēs iededzām 175 svecītes A.Pumpura dzimšanas dienas kūkā. Paldies I.Gaiša Kokneses vidusskolas 9.un 11.klases skolēniem par ieinteresētību un sarunu. Visi kopā noskaidrojām to, cik Lāčplēša vārds ir izplatīts, kādās nozīmēs mēs to esam raduši lietot ikdienā (Lāčplēša diena, kara ordenis, vārds, uzvārds, rokopera, fitnesa klubs … ), bet visbiežāk piemirstam savu unikālo tautas eposu „Lāčplēsis”! Paldies skolotājām Evitai un Līvijai par to, ka atklāja audzēkņu domas par to, kas ir Lāčplēsis mūsdienu jaunieša izpratnē.

Pateicoties apgādam „Jumava”, iepazināmies ar tā jaunākajiem izdevumiem un iecerēm (grāmatas varēja arī iegādāties). Bija iespējams salīdzināt visus bibliotēkā esošos eposa „Lāčplēsis”izdevumus, to ilustrācijas ar „Jumavas” jauno izdevumu. Paldies par dāvinājumu - nu šis izdevums ir arī bibliotēkas apmeklētāju rīcībā!

Sarunas noslēgumā domāju, ka kļuvām nedaudz latviskāki, par savām saknēm un vēsturi zinošāki. Kā ceļazīme šajā sevis un latviskuma saglabāšanas laikā, lai skan Pētera Brūvera dzejolis bērniem „Latvieši”:

-Es esmu dzimis Īrijā.

Bet kāpēc vārds man Jānis?

-Tas laikam tāpēc, lai tu neaizmirstu,

Ka esi latvietis

Un nevis īrs vai spānis

Un pat ne indiānis.

Ingrīda Grūbe,

Kokneses pagasta bibliotēkas bibliotekāre

2jumav_1.jpg1jumav_1.jpg3jumav_1.jpg4jumav_1.jpg5jumav_1.jpg6jumav_1.jpg7jumav_1.jpg8jumav_1.jpg9jumav_1.jpg