Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/4400/atmodinat_saulceriti
Drukas datums: 21:48:21 23.09.2024

Atmodināt Saulcerīti!

08.09.2014

dsc_5824.jpgArī mēs no Kokneses pagasta bibliotēkām 8. septembrī piedalījāmies karnevāla gājienā "Gribu iet uz bibliotēku” un modinājām Saulcerīti. Karnevāla gājienu organizēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs sadarbībā ar nodibinājumu Rīga 2014.

Pirmdiena, 8. septembris, netika izvēlēts nejauši. Šī diena ir arī Starptautiskā rakstpratības diena un, kad tad, ja ne šajā dienā uzrīkot svētkus bērniem un pateikties par ieguldīto darbu. Uz karnevāla gājienu tika aicināti gan LNB Bērnu literatūras centra rīkotā domrakstu konkursā „Kā atmodināt Saulcerīti” autori, jo īpaši uzvarētāji, gan projekta „Bērnu/Jauniešu/Vecāku Žūrijas” uzticīgie un uzcītīgie dalībnieki un viņu ģimenes.

Karnevāla gājiens sākās Rātslaukumā, kurā pulcējās dalībnieki no visiem Latvijas novadiem. Viņi bija tērpušies dažnedažādos mīļāko pasaku tēlu veidolos. Koknesi karnevālā pārstāvēja princese Zeltmatīte no A. Brigaderes pasakas Sprīdītis, Muša no O.Vācieša dzejoļa un arī Feja no pasakas par Pelnrušķīti un viņu uzticamie pasaku teicēji – mammas, tētis un bibliotekāres.

Laukumā mūs priecēja cirka mākslinieki un orķestris. Katram novadam bija savs liels, balts pasaku tēls, kurš palīdzēja nepazust lielajā jūklī un vadīja uz Stikla kalnu. Mums – Zemgalei, bija stiprais un bezbailīgais latviešu puika – Sprīdītis.

Skaļi saucot, sagaidījām Skumjo Karali ar princesēm, kurš mūs šeit bija uzaicinājis. Karalis savā runā aicināja mūs doties modināt Saulcerīti, kura dus Stikla kalnā, jo, saņemot tik daudz bērnu darbus, domrakstu konkursā "Kā atmodināt Saulcerīti", tam noteikti ir jāizdodas.

Pirms došanās ceļā mēs arī uzklausījām piecus izteiksmīgākos domrakstu fragmentus, kurus lasīja paši autori. Kokneses bērnu bibliotēkas lasītāja Laura Vasiļevska arī ir viena no 72, labākajiem autoriem, kuras domraksts uzvarēja konkursā un tika iekļauts jaunajā 21.gadsimta leģendu grāmatā "Atmodināt Saulcerīti".

Karaļa iedrošināti un uzaicināti, bungām rībot un uzmundrinošus saukļus skandinot, mēs devāmies ceļā. Izejot cauri pazemei (tunelim), mūsu ceļš veda pāri Akmens tiltam uz Stikla kalnu jeb Gaismas pili.

Ceļš bija gandrīz jau galā, bet pie bibliotēkas mūs sagaida septiņi Melnie Kraukļi. Viņi bija pārliecināti, ka bērni nelasa, nemācās, nedomā, nepēta, neklausa un NEKAD nevarēs uzmodināt Saulcerīti.

Draudīgi, lieli un melni bija kraukļi, viens īpaši neganti ķērca un mēģināja oponēt Karalim, cik slikti ir mūsdienu bērni. Karalis mēģināja Kraukli apvārdot, bet tas nepadevās. Lai pierādītu Krauklim, ka viņš kļūdās un ka bērni gan lasa, gan domā, gan klausa un mācās, viņi visus septiņus Kraukļus pārkrāsoja baltus.

Kad darbs bija padarīts, priecīgi vēl uzdeja ziedu deju un nu Krauklim nekas cits neatlika kā apklust un noticēt.

Tad no pils iznāca Pils saimnieks un septiņi gudrie, kuri uzrunāja un apsveica bērnus cīņā ar Melnajiem kraukļiem un Pils saimniekam, LNB direktoram, Andrim Vilkam pasniedza grāmatu "Atmodināt Saulcerīti". Īstenībā jau šos darbus rakstot bērni atmodināja Saulcerīti un pieradīja, ka Latvijā ir gudri, lasoši, radoši un talantīgi bērni, kuri var izdomāt daudz un dažādas mūsdienīgas leģendas par mūžseniem tēliem.

Pilī pirmie tika aicināti grāmatas autori, kuri devās uz visaugstāko 11. bibliotēkas stāvu, lai katrs parakstītos zem savas leģendas, tādejādi veidojot vienu unikālu grāmatas eksemplāru ar visu autoru autogrāfiem. Šī grāmata turpmāk glabāsies Latvijas nacionālās bibliotēkas Tautas dāvināto grāmatu plauktā.

Visi autori sēdās arī tronī un atmiņai no šīs dienas ieguva vizuālu apliecinājumu, ka viņi ir atmodinājuši Saulcerīti.

Pārējiem karnevāla dalībniekiem tajā laikā bija dažādas aktivitātes - Erudīcijas spēles, multfilmas, tikšanās ar bērnu grāmatu autoru J. Zvirgzdiņu utt.

Visi karnevāla dalībnieki pabijā arī dzejoļu krājuma „Garā pupa” atvēršanas svētkos, kurus vadīja grāmatas sastādītāja Inese Zandere kopā ar latviešu dzejniekiem un atdzejotājiem. Svētkos pati personīgi bija ieradusies arī Garā pupa.

Grāmata „Garā pupa” ir biedrības „Ascendum” sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi atjaunots dzejas krājums bērniem, kurā ir gan populāru gan ne tik zināmu, rakstnieku darbi, arī bērnu sacerēti dzejoļi.

Noslēgumā mūs priecēja Dzelzs Vilka Jauno Jāņu orķestris, pie kuru mūzikas varēja izdziedāties, izburties, izkustēties un nobeigt šo dienu ar smaidu.

Liels paldies organizatoriem, jo īpaši LNB Bērnu literatūras centra vadītājai Silvijai Tretjakovai par vienreizējo dienu, ko dāvinājāt bērniem - lasītājiem, bibliotekāriem, skolotājiem un vecākiem.

Liels paldies arī Kokneses kultūras nama vadītājai Ingunai Strazdiņai par princeses un mušas tērpu.

Vairāk foto - http://www.lnb.lv/lv/foto-galerija/karnevala-gajiens-berniem-gribu-iet-uz-biblioteku

Kokneses pagasta bērnu bibliotēka

Antra Vasiļevska.

Foto - bibliotēkas arhīvs un Kristaps Bergs, Mārtiņš Otto, Rīga 2014.

dsc_0419_1.jpgdsc_5699.jpgdsc_5701.jpgdsc_5715.jpg1486607_10152720129299031_3637267415309279088_n.jpgdsc_5694.jpgdsc_5720.jpgdsc_5727.jpgdsc_5734.jpgdsc_5736.jpgdsc_5741.jpgdsc_5751.jpgdsc_5758.jpgdsc_5762.jpgdsc_5776.jpgdsc_5781.jpgdsc_5784.jpgdsc_5785.jpgdsc_5787.jpgdsc_5793.jpgdsc_5804.jpgdsc_5807.jpgdsc_5814.jpgdsc_5824.jpggp.jpggp3.jpggp9.jpggp15.jpggribu_iet_uz_biblioteku_kristaps_bergs_martins_otto_-4.jpggribu_iet_uz_biblioteku_kristaps_bergs_martins_otto_-33.jpggribu_iet_uz_biblioteku_kristaps_bergs_martins_otto_-40.jpggribu_iet_uz_biblioteku_kristaps_bergs_martins_otto_-48.jpg