Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/4536/atbalstisim_un_parspesim_alunanu
Drukas datums: 17:44:19 23.09.2024

Atbalstīsim un pārspēsim Alunānu!

13.05.2015

2015. gada 13. maijā, Jura Alunāna dzimšanas dienā, aicinām ikvienu svinēt Valsts valodas dienu! Jau ceturto gadu pēc kārtas Rakstniecības un mūzikas muzejs un tā draugi visā Latvijā aicina svinēt Valsts valodas dienu. Orientēšanās pilsētā, erudīcijas un radošo darbu konkursi, akcijas sociālajos tīklos vai zibakcijas kādā no vairākām Latvijas Alunāna ielām – tik daudzveidīgi jau bijuši un vēl var būt valodas svinēšanas veidi. Akcijas organizētāji: Rakstniecības un mūzikas muzejs, Piebalgas muzeju Apvienība „ Orisāre” Krišjāņa Barona muzejs un Ādolfa Alunāna memoriālais muzejs aicina pievienoties, izdomājot savu vissvinīgāko, trakulīgāko, interesantāko, mierīgāko, sirsnīgāko, tautiskāko vai mūsdienīgāko Valsts valodas dienas svētku ideju!

2015. gada svētku moto ir Jura Alunāna dzejas rindas: Nav jāskatās arvien tik grāmatā! Uz tirgus skan ar daža gudrība!

Akcijas organizētāji teic: „Pievienojamies Jurim Alunānam un mudinām 13. maijā organizēt dažādus Valsts valodas dienas pasākumus, iedvesmu smeļoties tieši mūsdienu dzīvajā latviešu valodā, kas skan tirgū, skolā, ģimenē, dažādos Latvijas nostūros!” Atsaucoties rosinājumam svinēt Valsts valodas dienu un sumināt Juri Alunānu, biedrība „Mazā taka”, Kokneses pagasta bibliotēka un Kokneses kultūras nams aicina: Atbalstīsim un pārspēsim Alunānu!

Nes pavasaris mīlību, Dod dažai galvai dullību, Bet nenoliegšu – dažā labā Var atrast arī gudrību. “Ik katra tauta, uz priekšu iedama, ar laiku iepazīstas ar lietām, kas tai līdz šim svešas bijušas. Tādām lietām vajag apzīmēšanu, un tāpēc jauni vārdi voi nu no citām valodām jāuzņem, voi no pašu valodas jātaisa. Tādā vīzē ceļas jauni vārdi...,” Tā runāja Juris Alunāns un gudri runāja.

Godinot tik mācīta un slavējama vīra piemiņu biedrība “Mazā Taka”, Kokneses pagasta bibliotēka un novada kultūras darbinieki rīkojam garāku pasākumu, aicinot visus – lielus un mazus, jaunus voi ne tik jaunus pārcilāt lietoto vārdu krājumu, droši izmest svešo un radīt savējo. Un darīt to zināmu citiem līdz š.g. 13. maijam caur internetu voi bibliotēku - tiešdarbībā. Ieliksim jaunvārdus pierasto svešvārdu vietā!

Pēc 13. maija kronēsim atjautīgāko un tiešāko trāpījumu (jaunvārds vārdam “rezultāts”) Ko neteiksi! Nav nemaz tik grūti būt asprātim par prieku sev un Jurim Alunānam!

Šajā reizē domāsim aizvietotājbalsis šādiem pieklīdeņiem:

  • PREZIDENTS
  • PREMJERS
  • SPĪKERS
  • DEPUTĀTS
  • OPOZĪCIJA
  • KOALĪCIJA
  • BURGERS
  • KONGRESS
  • MĒRS

Biedrības „Mazā taka” vārdā

Maija Stepēna