Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/6557/ar_sama_modinasanas_svetkiem_atklata_turisma_sezona
Drukas datums: 19:55:04 22.09.2024

Ar Sama modināšanas svētkiem atklāta tūrisma sezona!

19.05.2018 08:00 kur : Koka skulptūra “Mūžībai” Kokneses parkā

img_3445.jpg19. maijā Kokneses parkā pirmo reizi notika tradicionālie Sama modināšanas svētki. Šopavasar senatnīgais parks uzziedējis krāsainu tulpju krāšņumā, nu gluži kā maza daļiņa no tulpju zemes Holandes! Tāpēc noteikti var sacīt, ka šajā reizē dižais Daugavas iemītnieks Sams, pamodināts ar Tvīda braucēju velosipēdu zvaniņu skaņām, aicināja svinēt arī Kokneses parka svētkus, jo katrā parka stūrītī apmeklētājus gaidīja kāds svētku pārsteigums un plīvoja Hanzas svētku karodziņi.

Ar Sama modināšanas svētkiem tiek atklāta jaunā tūrisma sezona, tāpēc šos svētkus organizēja Kokneses novada domes Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļa sadarbībā ar citām pašvaldības iestādēm.

Svētkos gaidīti ciemiņi bija pašdarbības kolektīvi un amatnieki no Jēkabpils un Lietuvas pilsētām Rokišķiem un Plunģes, jo ar šīm pašvaldībām Kokneses novada domei norit kopīgs sadarbības projekts tūrisma pakalpojumu attīstībā.

Parka un Blaumaņa ielas šajā dienā bija kļuvušas par omulīgu tirgus mājvietu. Paldies par sapratni atsaucīgajiem šo ielu iedzīvotājiem! Kopumā 133 tirgotāji no Latvijas un Lietuvas kuplajam pircēju pulkam piedāvāja iegādāties bagātīgu stādu klāstu, pārtikas un rūpniecības preces, noderīgas lietas mājsaimniecībai, veselībai un skaistumam. Brīnišķīgi latviešu un lietuviešu amatnieku darinājumi priecēja Kokneses parkā pie dīķiem un ziedošo tulpju saliņām.

Atpūtas vietā, kur ikvienam nācējam šķelmīgi uzsmaida tēlnieka Voldemāra Jākobsona veidotais  "Fauns", ar līksmām melodijām svētku gaviļnieku Samu modināja  Rokišķu folkloras kopa "Gastauta", kapelas "Aizezeres muzikanti", brašo "Kokneses zēnu", Kokneses pūtēju orķestra saksofonistu ansambļa un muzikālas apvienības "Druvis un Co" priekšnesumi. Savukārt laukumā pie skulptūras "Mūžībai", gaidot Sama un Tvīda braucēju ierašanos, noritēja aizrautīgs deju maratons, kuru atklāja Kokneses bērnu, jauniešu un dāmu līnijdeju kolektīvi. Šķiet, pati saule virs simtgadīgu koku galotnēm uzgavilēja šajā svētku brīdī, vērojot iznesīgo puišu un stalto meitu dejas soli. "Kamēr būs tādi jaunieši, tautas deja būs mūžam jauna!" – atzina skatītāji, ar aplausiem uzgavilējot Vecbebru jauniešu deju kolektīvam "Kāre", Krustpils jauniešu deju kolektīvam "Delveri", Pluņģes folkgrupai "Platele", Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas deju kolektīviem.

 Ceriņziedu laikā modinām Samu un pošamies Tvīda braucienam! Jau no pulksten 11 Blaumaņa pagalmā pulcējās Tvīda brauciena dalībnieki ar ceriņziediem rotātiem velosipēdiem. Sesto gadu Sama modināšanas svētkos turpinās šī tradīcija, kad retro tērpu un velosipēdu parāde vieno vairākas paaudzes, ģimenes un draugus košā un dzīvespriecīgā pasākumā. Šoreiz Tvīda braucienu bija uzņēmusies organizēt Lauma Āre, Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas tūrisma informācijas speciāliste un ilggadēja Tvīda brauciena dalībniece. Viņa stāsta, ka šajā reizē sasniegts rekordliels dalībnieku skaits. "Krāsainajā tērpu un velosipēdu parādē devās 121 dalībnieks, no kuriem daudzi bija pavisam mazi ķipari! Braucienā piedalījās 91 koknesietis, 6 dalībnieki no Vecbebriem, 6 Tvīda braucēji no Aizkraukles, 14 rīdzinieki, 2 ķekavieši un pa vienam braucējam no Tukuma un Mērsraga. Prieks, ka cilvēki šim notikumam gatavojas: šuj tērpus vai meklē tos savās pūra lādēs, domā, kā "ietērpt" savus velosipēdus," – teic Tvīda organizētāja.

Katrs dalībnieks reģistrējoties saņēma Tvīda brauciena nozīmīti un varēja nofotografēties pie Tvīda braucienam veltītā foto rāmja. Tāpat kā citus gadus brauciena priekšgalā bija pieredzējušais Tvīda brauciena vadītājs Artis Zvejnieks. Dūcot velosipēdu zvaniņu skaņām un uzgavilējot skatītājiem ielās, Tvīda braucēji tuvojās Kokneses parkam, kur satikās ar elektromobilī braucošo svētku galveno varoni Samu. Līksmais brauciens noslēdzās pie skulptūras "Mūžībai", kur braucējus un Samu gaidīja šīs dienas svētku svinētāji. Ar Ingunas Strazdiņas aicinājumu visiem kopā uzsaukt: "Lielais Sams ir augšām cēlies, nu tik trīcēs kalni, lejas!" un ugunīgu dzirksteļu sveicienu, Sams patiesi apliecināja, ka ir pamodies un visiem savā labvēlībā apsolīja pārticīgu un veiksmīgu gadu.

Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris, uzrunājot klātesošos, sacīja: "Mums ir kopīgi izdevies pamodināt dižo Daugavas iemītnieku! Jāteic, ka šajā gadā Sams ir iepeldējis starptautiskos ūdeņos, tāpēc sirsnīgi sveicam mūsu ciemiņus no Rokišķiem un Plunģes!" Kokneses novada domes Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anita Šmite novēlēja visiem svētku dalībniekiem, lai jaunā tūrisma sezona ir pozitīvām emocijām piepildīta un jauniem atklājumiem bagāta kā šī saulainā diena un pateicās visiem svētku atbalstītājiem: Kokneses novada domes administrācijai, Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļai, Attīstības nodaļai, Kokneses kultūras namam, Komunālajai nodaļai, Ģimenes atbalsta dienas centram un Kokneses sporta centram.

Ar priecīgu satraukumu tika gaidīta lielā Tvīda loterija, kurā piedalījās visi braucienam reģistrējušies dalībnieki. Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļai, pateicoties atsaucīgajiem uzņēmējiem, bija izdevies sarūpēt bagātīgu balvu klāstu. Pirmo laimīgo lozi loterijas vadītāja Lauma Āre aicināja izvilkt svētku gaviļnieku Samu. Ļoti daudzi Tvīda dalībnieki kļuva par vērtīgu un noderīgu balvu īpašniekiem. Galveno loterijas balvu - sporta preču veikala Aizkrauklē  "Fans" dāvanu karti 550 eiro vērtībā velosipēda iegādei laimēja divgadīgais Ralfs Broks, kurš jau otro reizi kopā ar māmiņu devās Tvīda braucienā. Tas noteikti apliecina, ka Tvīdam ir nākotne!

Tikpat gaidīta kā loterija bija dalībnieku apbalvošanas ceremonija. Tvīda žūrijā darbojās 2013. gada "Tvīda karalis" Roberts Lācītis un 2013. gada "Tvīda karaliene" Elīna Māliņa, 2014. gada titula "Tvīda ģimene" pārstāve Ilze Višķere, Tvīda brauciena fotogrāfs Ingus Pugačovs un Ieva Utēna, Ģimenes atbalsta dienas centra vadītāja un Tvīda atbalstītāja. Pēc žūrijas vienprātīga lēmuma Roberts Lācītis paziņoja, ka "Tvīda karaļa" titulu šajā gadā ir ieguvis Kristaps Briedis ar daudz pieredzējušo seno dienu velosipēdu, bet "Tvīda karaliene" ir šarmantā Signe Muceniece. Nominācijā Tvīda pāris balvu saņēma Zane Vīle-Bērziņa un Rolands Darziņš, bet ar jauko titulu "Tvīda odziņa" tika sveikta Inta Nagle. Savukārt nominācijā "Tvīda līdzbraucējs" uzvarēja Anete Sloka, par kuru var sacīt: jaunkundze ar sunīti! Pēteris Kirilovs ir labi pazīstams Tvīda brauciena dalībnieks, šoreiz atraktīvais kungs saņēma titulu: "Tvīda oriģinālākā velosipēda īpašnieks". Bet par "Tvīda ģimeni" kļuva draudzīgā un kupli pārstāvētā Broku ģimene. Ar īpašu žūrijas pateicība par mūža ieguldījumu Tvīda braucienā tika sumināta Ņina Rušmane. Savos 79 gados kundze Ņinas kundze ir aizrautīga šī pasākuma atbalstītāja.

Pēc Tvīda noslēguma nelielā sarunā titula "Tvīda odziņa" saņēmēja Inta Nagle  un viņas draudzene Līvija Briede atklāja, ka viņas abas, kundzes cienījamos gados,  Tvīda braucienam ir uzticīgas no pirmā reizes. Inta Nagla par saņemto titulu bija patīkami pārsteigta un pastāstīja, ka cepuri ar koši dzelteno puķi braucienam iedevusi mazmeita, bet viņa pati uzšuvusi dzeltenu blūzi. Abas kundzes atzīst: "Mums nav svarīgas balvas, bet mēs ļoti gribam šajā braucienā piedalīties! Sev apsolījām: brauksim, kamēr varēsim!" Kopā ar vecmāmiņu Līviju Briedi katrā Tvīdā braucienā ir piedalījies viņas mazdēls Kristaps. "Šajā reizē Kristaps ar vectēva iedoto velosipēdu kļuva par Tvīda karali!" – priecājas Līvija Briede.

Tūrisma informācijas teltī svētku svinētāji varēja iegūt informāciju par Kokneses novada pašvaldības, Jēkabpils, Pluņģes un Rokišķu pašvaldību kopīgā projektā "Attractive FORyou" izveidotajiem diviem interesantiem tūrisma ceļvežiem, kā arī ar katras pašvaldības tūrisma izdevumiem un mūsu Likteņdārza šī gada pasākumiem un jaunumiem.

Biedrības "Baltaine" čaklās saimnieces uz uguns gatavoja savu īpašo biezputru, ar kuru cienāt Tvīda brauciena dalībniekus, bet jaunajai paaudzei piedāvāja izmēģināt spēkus iet ar ķekatām, uzspēlēt citas sendienu spēles. Svētku norisē bija padomāts par radošām aktivitātēm un jauku laika pavadīšanu mūsu jaunajai paaudzei. Visas dienas garumā bērni varēja priecāties SIA "Annel" piepūšamajās atrakcijās, vizināties ar zirdziņu, uzspēlēt lāzerpeintbolu un piedzīvot pārvērtības sejiņu apgleznošanas darbnīcā.

Latvijas valsts mežu arborētums Kalsnavā ir unikāla meža noslēpumu izzināšanas vieta Latvijā. Svētku reizē Kalsnavas arborētuma pārstāvji savā radošajā teltī aicināja bērnus un vecākus izglītojošās spēlēs iepazīt arborētumā sastopamos augus un kokus. Uz radoša darbošanos rosināja arī dabas pētnieks Māris Olte,  stāstot par Kāla ezerā mītošajām zivīm. Uz svētkiem bija ieradusies pirmā mobilā demonstrāciju laboratorija Latvijā "Tehno Buss", kurā varēja iepazīt jaunākās mūsdienu tehnoloģijas: 3D printeri, metināšanas izmēģinājumu stendu, pneimatikas eksperimentus un vēl daudz ko citu jaunu un aizraujošu. 19. maijā, kad svinam Starptautisko Hanzas dienu, arī Kokneses parkā varēja baudīt viduslaiku noskaņu gluži kā mazā Livonijas pilsētiņā, jo vēstures rekonstrukcijas kluba "Rodenpoys" vīri no Ropažiem rādīja un stāstīja par 14. gadsimta apbruņojumu, demonstrēja Zobencīņas paņēmienus, kā arī aicināja uz lokšaušanu un šķēpa mešanu. Ikviens apmeklētājs varēja nodegustēt pilsētnieku zupu pēc 14. gadsimta receptes. Tāpat gardi pamieloties varēja ar SIA "Kūpiņsala" vārīto sama zupu, ieturēt gardas pusdienas pie SIA "Kokneses miesnieka gardumi"  un citiem ēdināšanas uzņēmējiem.

Par Sama svētku neatņemamu tradīciju ir kļuvis mūku futbols, arī šajā reizē notika mūku futbola spēle ar dedzīgiem līdzjutējiem.

 Kokneses parkā pie skulptūras "Mūžībai" svētku vakaram īpašu noskaņu radīja Nepieradinātā Folka Orķestra koncerts "Septītais kontinents", bet vakara turpinājumā varēja noskatīties vienu no simtgades filmām – dokumentālo drāmu "Baltu ciltis".  Lai Sams būtu godam sumināts, svētku noslēgumā Kokneses parkā uz zaļumballi aicināja grupa "Netīšām blice".

No daudziem svētku apmeklētājiem un ciemiņiem nācās dzirdēt: "Cik jauki bija svētkus svinēt skaistajā Kokneses parkā, kur senatne satiekas ar šodienu!"

Sarmīte Rode

Anitas Šmites, Lienes Miezītes foto


Galerija 1
img_3289.jpgimg_3314.jpgimg_3315.jpgimg_3302.jpgimg_3310.jpgimg_3296.jpgimg_3316.jpgimg_3317.jpgimg_3326.jpgimg_3328.jpgimg_3341.jpgimg_3349.jpgimg_3352.jpgimg_3354.jpgimg_3356.jpgimg_3359.jpgimg_3362.jpgimg_3366.jpgimg_3379.jpgimg_3388.jpgimg_3389.jpgimg_3396.jpgimg_3398.jpgimg_3402.jpgimg_3411.jpgimg_3414.jpgimg_3416.jpgimg_3417.jpgimg_3423.jpgimg_3430.jpgimg_3443.jpgimg_3445.jpgimg_3451.jpgimg_3453.jpgimg_3456.jpgimg_3472.jpgimg_3477.jpgimg_3484.jpgimg_3498.jpgimg_3501.jpgimg_3505.jpgimg_3525.jpgimg_3528.jpgimg_3532.jpgimg_3539.jpgimg_3541.jpgimg_3546.jpgimg_3557.jpgimg_3559.jpgimg_3560.jpgimg_3562.jpgimg_3566.jpgimg_3572.jpgimg_3576.jpgimg_3577.jpgimg_3586.jpgimg_3588.jpgimg_3592.jpgimg_3599.jpgimg_3604.jpgimg_3607.jpgimg_3612.jpgimg_3616.jpgimg_3622.jpgimg_1200.jpgimg_1189.jpgimg_1206.jpgimg_1197.jpgimg_1201.jpgimg_1190.jpgimg_1213.jpgimg_1228.jpgimg_1229.jpgimg_1234.jpgimg_1237.jpgimg_1239.jpgimg_1248.jpgimg_1250.jpgimg_1256.jpgimg_1261.jpgimg_1266.jpgimg_1286.jpgimg_1291.jpgimg_1299.jpgimg_1319.jpgimg_1323.jpgimg_1366.jpgimg_1377.jpgimg_1429.jpgimg_1432.jpgimg_1448.jpgimg_1451.jpgimg_1464.jpgimg_1469.jpgimg_1475.jpgimg_1503.jpgimg_1546.jpgimg_1603.jpgimg_1607.jpgimg_1608.jpgimg_1610.jpgimg_1624.jpgimg_1628.jpgimg_1639.jpgimg_1662.jpgimg_1679.jpgimg_1692.jpgimg_1707.jpgimg_1713.jpgimg_1719.jpgimg_1743.jpgimg_1753.jpgimg_1770.jpgimg_1803.jpgimg_1820.jpgimg_1825.jpgimg_1844.jpgimg_1858.jpgimg_1873.jpgimg_1881.jpgimg_1888.jpgimg_1899.jpgimg_1941.jpgimg_1979.jpgimg_2058.jpgimg_2094.jpgimg_2097.jpgimg_2124.jpgimg_2146.jpgimg_2164.jpgimg_2170.jpgimg_2176.jpgimg_2205.jpgimg_2230.jpgimg_2243.jpgimg_2259.jpgimg_2313.jpgimg_2322.jpgimg_2346.jpgimg_2352.jpgimg_2355.jpgimg_2359.jpgimg_4145.jpgimg_4150.jpgimg_4163.jpgimg_4167.jpgimg_4164.jpgimg_4173.jpgimg_4181.jpgimg_4182.jpgimg_4187.jpgimg_4198.jpgimg_4203.jpgimg_4208.jpgimg_4213.jpgimg_4218.jpgimg_4221.jpgimg_4224.jpgsama_modinasana_rekl.jpg

Galerija 2
img_3635.jpgimg_3638.jpgimg_3630.jpgimg_3653.jpgimg_3644.jpgimg_3661.jpgimg_3670.jpgimg_3678.jpgimg_3684.jpgimg_3687.jpgimg_3692.jpgimg_3698.jpgimg_3702.jpgimg_3706.jpgimg_3721.jpgimg_3726.jpgimg_3732.jpgimg_3738.jpgimg_3747.jpgimg_3760.jpgimg_3768.jpgimg_3784.jpgimg_3788.jpgimg_3795.jpgimg_3800.jpgimg_3815.jpgimg_3836.jpgimg_3845.jpgimg_3850.jpgimg_3853.jpgimg_3860.jpgimg_3868.jpgimg_3876.jpgimg_3885.jpgimg_3886.jpgimg_3889.jpgimg_3899.jpgimg_3906.jpgimg_3909.jpgimg_3912.jpgimg_3917.jpgimg_3920.jpgimg_3922.jpgimg_3926.jpgimg_3932.jpgimg_3934.jpgimg_3941.jpgimg_3949.jpgimg_3954.jpgimg_3957.jpgimg_3961.jpgimg_3971.jpgimg_3973.jpgimg_3977.jpgimg_3981.jpgimg_3983.jpgimg_3989.jpgimg_4004.jpgimg_4005.jpgimg_4009.jpgimg_4011.jpgimg_4019.jpgimg_4025.jpgimg_4030.jpgimg_4036.jpgimg_4042.jpgimg_4046.jpgimg_4050.jpgimg_4055.jpgimg_4060.jpgimg_4064.jpgimg_4073.jpgimg_4075.jpgimg_4076.jpgimg_4084.jpgimg_4092.jpgimg_4094.jpgimg_4099.jpgimg_4103.jpgimg_4106.jpgimg_4110.jpgimg_4120.jpgimg_4126.jpgimg_2352.jpgimg_2355.jpgimg_2364.jpgimg_2359.jpgimg_2366.jpgimg_2360.jpgimg_2370.jpgimg_2374.jpgimg_2375.jpgimg_2379.jpgimg_2381.jpgimg_2382.jpgimg_2386.jpgimg_2387.jpgimg_2400.jpgimg_2404.jpgimg_2428.jpgimg_2443.jpgimg_2446.jpgimg_2467.jpgimg_2482.jpgimg_2520.jpgimg_2522.jpgimg_2538.jpgimg_2555.jpgimg_2559.jpgimg_2642.jpgimg_2649.jpgimg_2670.jpgimg_2676.jpgimg_2682.jpgimg_4145.jpg