Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/7474/spelmanisu_orkestru_parade__davana_latvijai_svetkos
Drukas datums: 17:46:03 22.09.2024

Spēlmanīšu orķestru parāde - dāvana Latvijai svētkos

30.10.2018 16:00 kur : Kokneses apvienības pārvalde


img_6538_001.jpgAr skanīgu koncertu "Orķestru parāde" 30. oktobrī Kokneses novada domes zālē mūsu novada pirmsskolas izglītības iestāžu bērni un Kokneses Mūzikas skolas jaunie talanti ieskandināja Latvijas valsts simtgades pasākumus Kokneses novadā. Ar latviešu komponistu skaņdarbiem veidotais koncerts bija skaists vainagojums Kokneses novada pirmsskolas izglītības iestāžu Latvijas valsts simtgadei veltītajam projektam "Spēlējiet, spēlmanīši!", kas aizsākās šī gada 1. februārī un turpināsies līdz nākamā gada februārim. Projekta idejas autore Kokneses pagasta pirmsskolas izglītības iestādes „Gundega” mūzikas skolotāja Marija Vilde stāsta, ka šī projekta mērķis bija veicināt bērnu patriotisko audzināšanu un savas valsts piederības sajūtas apzināšanos. Gandrīz gada garumā pirmsskolas izglītības iestādēs audzēkņi mūzikas nodarbībās iepazina latviešu komponistu darbus un mācījās spēlēt dažādus mūzikas ritma instrumentus.

"Orķestru parādes" vērotāji – bērnu vecāki, vecvecāki un citi skatītāji var droši apliecināt – spēlmanīši dāvāja visiem klātesošajiem pacilātu svētku brīdi no savām mazajām sirsniņām vēlot Latvijai daudz laimes dzimšanas dienā.

Sirsnīgais projekta noslēguma koncerts iesākās ar trīs smaidošu Notiņu ierašanos, bet ne jau izkāpjot no nošu burtnīcas, bet skatītāju aplausu un bērnu sajūsmas pavadījumā, iebraucot zālē ar velosipēdiem. Sasveicinoties ar bērniem, Notiņas pārliecinājās, ka mazie spēlmanīši gaida Latvijas valsts dzimšanas dienu un ir cītīgi gatavojušies šim svētku koncertam.

Pēc kopīgas dziesmas "Skaista ir mana Latvija" un Kokneses Mūzikas skolas flautistu ansambļa izpildītā Imanta Kalniņa skaņdarba "Re, kur muzikanti spēlē!" dzīvespriecīgās Notiņas aicināja orķestrantus doties svētku parādē. Skatītāji uzgavilēja visiem koncerta dalībniekiem: Kokneses pirmsskolas izglītības iestādes "Gundega" grupiņām "Lācītis" un "Kamenīte", Kokneses internātpamatskolas – attīstības centra pirmsskolas grupas bērniem, Bebru pagasta pirmsskolas izglītības iestādes "Bitīte" 4. grupiņas bērniem, Pērses sākumskolas pirmsskolas grupas spēlmanīšiem, Kokneses Mūzikas skolas flautistu ansamblim un kamerorķestrim. Svētku parādes un koncerta turpinājumā uz lielā ekrāna priecēja foto mirkļi, kuros atklājās katras iestādes bērnu radošums un muzicēt prieks.

"Orķestru parādē" mazie mākslinieki kopā ar saviem pedagogiem prezentēja īpaši sagatavotu muzikālu priekšnesumu, bet visi kopā, baudot Imanta Kalniņa mūziku no kinofilmas "Sprīdītis", viņi kļuva par laimes meklētājiem, un tāpat kā drosmīgais Sprīdītis to atrada savās mājās.

"Daudz laimes tev, daudz laimes man, daudz laimes mūsu Latvijai!" –   šie vārdi sasildīja ikvienu kopīgajā vēlējuma dziesmā Latvijai.

Pasākuma noslēgumā visi zālē klātesošie, arī skatītāji, kopā ar Kokneses Mūzikas skolas kamerorķestra dalībniekiem kļuva par grandiozu svētku orķestri, atskaņojot "Polku parādi". 

Kokneses novada izglītības darba speciāliste Inese Saulīte, sveicot "Orķestru parādes" dalībniekus, pateicās par projekta idejas izlološanu skolotājai Marijai Vildei un pirmsskolas izglītības iestāžu un Kokneses Mūzikas skolas pedagogiem: Ilonai Makareni, Gundegai Ermičai, Karolīnai Vancānei, Velgai Gredzenai, Sandrai Paļčevskai, Inesei Urtānei, jo kopīgā darbā ir izdevies radīt brīnišķīgu dāvanu Latvijai svētkos, rosinot mūsu jaunajai paaudzei sajust mūzikas skaņu burvību.

Mūzikas skolotāja Marija Vilde teic: "Spēlmanīšu projektā piedalās ne tikai PII ''Gundega'' grupas ''Lācītis'' un ''Kamenīte'', bet viss dārziņš, tikai pārējās grupas mēs nevarējām iekļaut šajā svētku parādē. Pašreiz katra bērnudārza grupa gatavo priekšnesumu, ko rādīs 16. novembrī tematiskajā rītā ''Lai mūsu Latvija zied!''  Paldies mūsu komandai - Notiņām Agritai Zālītei un Ilonai Makareni, skolotājām - Līgai Saušai, Silvijai Strodei, Ingai Skrebelei, Signijai Skrastiņai un skolotāju palīgiem Dainai Šabanovai un Aldonai Kantsonei.  Paldies par atbalstu PII „Gundega” vadītājai Ritai Gabaliņai un Kokneses novada pirmsskolas skolotāju MJ koordinatorei Inai Požarskai! Paldies par atsaucību Kokneses Mūzikas skolas kolektīvam - direktorei Ivetai Bērziņai un skolotājām Karolīnai Vancānei un Gundegai Ermičai. Pateicos par atsaucību PII ''Gundega'' lietvedei Gitai Birkānei, kā arī liels paldies mūsu šuvējai Ludmilai Maļikenai, kas palīdzēja uzburt Notiņu tēlus."

"Orķestru parāde" ir izskanējusi, bet projekts "Spēlējiet, spēlmanīši!" turpināsies, tāpat kā svētku pasākumi mūsu novadā!

Sarmīte Rode

Anitas Šmites foto

 

 

 

spelmanisi_30_okt_1.jpgimg_6511.jpgimg_6519_001.jpgimg_6535_001.jpgimg_6538_001.jpgimg_6549_001.jpgimg_6565_001.jpg