Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/8319/irsu_volejbola_komandas_stasts_35_gadu_garuma
Drukas datums: 13:46:25 22.09.2024

Iršu volejbola komandas stāsts 35 gadu garumā

16.03.2019 17:00 kur : Pērses sākumskola

mcb_5161.jpgIršu pagasts var lepoties ne tikai ar savu unikālo vēsturi, bet arī ar stiprām un noturīgām sporta dzīves tradīcijām. Iršu volejbola komandas 35 gadu jubilejas svinības 16. martā apliecināja, ka volejbola gēns ir nezūdošs, un tas vieno jau vairākas paaudzes!

Iršu volejbola komandai piederīgos Pērses sākumskolas zālē varēja atpazīt pēc sportiskās stājas un goda lentītēm. Daudzus no viņiem dzīves ceļš aizsaucis cituviet, bet svētku vakarā vienoja atkal satikšanās prieks un vārdi: "Vai tu atceries?"

Kopā ar staltajiem kungiem – volejbola veterāniem bija arī viņu dzīvesbiedres un citi tuvinieki, jo bez savu tuvāko atbalsta nebūtu iespējams tik daudz laika ziedot savai sirdslietai – volejbolam.

Jubilejas pasākumu atklāja Kokneses Mūzikas skolas audzēkņu mācību orķestris. Talantīgo jauno mākslinieku sniegums lieliski iederējās pasākuma ritējumā.

"Vēsture ir viena no visnepateicīgākajām zinātnēm, jo vēstures faktus katrs var  traktēt savādāk, klāt nāk jauni, bet interesantākais ir tas, ka vēsturi mēs veidojam paši!" – sveicot visus, kuru vārds ierakstīts Iršu volejbola komandas 35 gadu vēstures lappusēs, sacīja Dzintars Greļs, kurš pats komandā spēlē no pirmās dienas un visu šo gadu garumā ar lielu entuziasmu ir veidojis un turpina iemūžināt komandas notikumu hroniku. Kopā ar savu palīgu: Daces Greles, Santas Kalniņas un Guntara Joksta sagatavotajām foto prezentācijām, Dzintars atraktīvi un aizraujoši izstāstīja stāstu par Iršu volejbola komandu no tās dzimšanas brīža 1983. gadā līdz mūsdienām, sadalot to vairākās nodaļās. Foto stāstā tika izmantotas Dzintara Greļa, Pētera Keiša, Rainas Līcītes un Aināra Brieža fotogrāfijas.

Iršu sportistu lepnums ir modernā sporta halle. Jau desmito gadu Dzintars Greļs ir sporta halles saimnieks. Sākot savu stāstījumu, viņš aicināja klātesošos ielūkoties fotogrāfijās un atcerēties Iršu sporta halles atklāšanu 2009. gada decembrī, kas bija nozīmīgs notikums visā Kokneses novada sporta dzīvē. Svētku reizē sirsnīgs paldies tika sacīts Pēterim Keišam par sporta halles idejas izlološanu, foto stāstā atmiņā  atsaucot brīdi, kad halles atklāšanas dienā Pēterim Keišam volejbolistu komanda piešķīra Iršu sporta patrona titulu. Pateicības vārdi izskanēja arī toreizējam novada domes priekšsēdētājam Viesturam Cīrulim un RKKP būve īpašniekam Aigaram Kalniņam. Ar gandarījumu jāteic, ka Iršu pagasta ļaudis novērtē uzcelto sporta halli, jo tajā vienmēr notiek rosība - treniņi un sacensības.

Nākamajā stāsta nodaļā: "Par sportiskas vides sakārtošanu", vērojot apkopotos foto materiālus, Dzintars atgādināja kā 2010. gada pavasarī Pērses pamatskolas skolēni un pagasta iedzīvotāji apzaļumoja sporta halles apkārtni, kas gadu gaitā ir ieguvusi pievilcīgu un sakoptu veidolu. Pasākuma laikā daudzi klātesošie fotogrāfijās atpazina sevi, jo ikviens ar prieku pielicis savu roku, piedaloties kopīgās talkās.

 Interesanti bija atcerēties kā soli pa solītim izdevies pilnveidot un sakārtot sportisko vidi savā pagastā. "Ko izdomā, to arī izdara!" – varēja sacīt, vērojot foto kadros kā plecu pie pleca volejbola komandas vīri kopā ar atsaucīgajiem palīgiem ierīkoja volejbola zālāja laukumu. "Paldies pagasta iedzīvotājiem un mūsu komandas biedram Aivaram Dambītim par darbā iesaistīto zemnieku saimniecības "Roplaiņi" tehniku!" – par iegūto teicamo rezultātu stāstīja Dzintars. Tikpat saliedēti iršēnieši un volejbola spēlētāji ir bijuši izveidojot 2013. gadā atklāto pludmales volejbola laukumu un iestādot priedītes, kas kādreiz dos aizvēju, kā arī veco aizaugušo dīķi pārvēršot par sakoptu un acīm tīkamu peldvietu. "Komanda – tas ir atslēgas vārds mūsu darboties gribai," uzsvēra Dzintars. Fotogrāfijās aizzibēja sporta halles gadskārtējie jubilejas turnīri, kas sasauc kopā spēlētājus no visas Latvijas, kad par tradīciju ir kļuvis katru gadu halles dzimšanas dienā iedegt svecītes jubilejas tortē. Atzinīgi vārdi tika veltīti arī "SEB bankas kausiem", kas savu laiku bija populāras sacensības Iršos. 

"Jubilejas svinības ir vislabākais brīdis, kad pasacīt paldies visiem, kas kaut reizi ir pārstāvējuši Iršu volejbola komandu. Mēs ar cerību skatāmies nākotnē, jo mūsu pagasta jauniešiem arī piemīt volejbola gēns," ar lepnumu sacīja Dzintars.

Par regulāru, augstvērtīgu dalību jauniešu komandā, stiprinot Iršu volejbola tradīcijas, tika sumināti Iršu un Bebru pagasta jaunieši. Lai arī daudzus no viņiem dzīve aizvedusi tālumā no Latvijas, bet mēs ticam, ka arī esot Norvēģijā, Dānijā, Vācijā vai Anglijā mūsu jaunieši atrod laiku uzspēlēt volejbolu un reiz viņi atkal to darīs Latvijā.

Dzintars aicināja izcilo volejbola spēlētāju Aivaru Dambīti pasniegt jauniešiem īpašas, Zariņa Zīmogu fabrikā gatavotas jubilejas plāksnītes ar uzrakstītiem jauniešu vārdiem, kuras var ielikt arī mašīnas logā, braucot uz volejbola sacensībām. Vislielāko sajūsmu izraisīja fakts, ka dažiem jauniešiem tika dāvinātas plāksnītes nevis ar vārdu, bet iesauku, kura noteikti paliks uz visu dzīvi! Apsveikums bija patīkams pārsteigums klātesošajiem jauniešiem: Kristam Kučinskim (Kriksis), Austrim Vittem (Auķis), Raitim Zukulam (Žuks), Artūram Plūmem un Dainim Vilcānam. Sveicieni tika sūtīti un savas dāvanas noteikti saņems: Aigars Auzenbergs, visiem labi pazīstams kā Gucis, Kaspars Greļs, Imants Ungurs, Edgars Riekstiņš, kā arī tepat Latvijā dzīvojošie Arnis Grunšteins un Roberts Krauklis.

Par brīnišķīgiem priekšnesumiem pateicību saņēma Kokneses Mūzikas skolas mācību orķestris, tā vadītāja Karolīna Vancāne un skolas direktore Iveta Bērziņa.

Foto stāstā īpaša nodaļa, kas rakstāma ar zelta burtiem, bija volejbola komandas aizsākums. Melnbaltās fotogrāfijās bija redzami braši puiši – pirmie komandas spēlētāji, kas 80. gadu sākumā bija atgriezušies no dienesta un uzsākuši darba gaitas padomju saimniecībā "Līdums" vai arī mācījās lauksaimniecības tehnikumos. Ieskatoties fotouzņēmumos, Dzintars jokojot aicināja novērtēt kā gadu gaitā mainījās sporta tērpu mode, uzsverot, ka ar tērpiem komandai nekad nav bijis grūtību, jo sportisti Iršos atbalstīti visos laikos.

 Foto hroniku Dzintars papildināja, pieminot ievērojamākos sasniegumus komandas 35 gadu garumā. Iršu volejbolisti no 1988. gada līdz 1996. gadam rajona čempionātos izcīnīja tikai pirmās vietas, ar labiem panākumiem startēts dažādos sporta svētkos, iršēnieši ir veidojuši rajona izlases kodolu Lauku sporta spēlēs. Kopš 2001. gada augsti rezultāti uzrādīti Latvijas sporta veterānu savienības organizētajās sacensībās, komandai ir bijusi iespēja piedalīties arī Eiropas veterānu kluba čempionātos ārzemēs. Ik gadu Iršos notiek veterānu sacensības "Iršu kauss". Par izcīnītajām uzvarām vislabāk stāsta iegūtie kausi, kas goda vietā skatāmi Iršu sporta hallē.

Par volejbola tradīciju kopšanu un saglabāšanu Iršu pagasta pārvaldes vadītāja Raina Līcīte un sporta pasākumu organizētājs Dzintars Greļs pasniedza īpašas piemiņas veltes – 35 gadu jubilejas medaļas bijušajiem un esošajiem volejbolistiem. Arī pasākuma dalībnieku aplausi un ovācijas bija cieņas apliecinājums vīriem par viņu mūža mīlestību uz volejbolu. Iršu volejbola komandas 35 gadu jubilejas medaļas saņēmēji ir  Mariss Aukmanis, Verners Bundulis, Pēteris Beļajevs, Māris Belorags, Aivars Dambītis, Dagris Dambītis, Jānis Feodorovs, Ivars Goldbergs, Jānis Greļs, Dzintars Greļs, Guntars Joksts, Aldis Kalniņš, Pēteris Keišs, Kaspars Klentaks, Māris Kravalis, Aigars Kleins, Vladislavs Laba, Vitālijs Laba, Modris Liepiņlauskis, Ivars Māliņš, Juris Polāns, Ainārs Ratnieks, Edgars Ratnieks, Juris Rakevičs, Gunārs Romanovskis, Ainārs Sokolovskis, Roberts Staravoitovs, Kaspars Sniedzītis, Andris Stalīdzāns, Juris Skudra, Dainis Skuja, Juris Sirmais, Henriks Ločmelis, Andris Lustiks, Jurijs Tomaševskis un Modris Vilcāns, kurš tāpat kā Dzintars Greļs spēlē komandā no tās pirmsākumiem.

Iršu volejbola komandu 35 gadu jubilejā sveica Kokneses novada domes pārstāvji, vēlot tikpat veiksmīgi ar spožām uzvarām arī turpmāk godam nest Kokneses novada vārdu. 35 gadus komandas iedvesmotājs, hronikas veidotājs, savas komandas un pagasta patriots ir Dzintars Greļs. Kokneses novada domes Kultūras, izglītības, sporta un sabiedrisko lietu pastāvīgās komitejas vadītājs Henriks Ločmelis par ilggadēju un profesionālu ieguldījumu sporta dzīves attīstībā pasniedza Dzintaram Greļam Kokneses novada domes Atzinības rakstu.

Iršu pagasta pārvaldes vadītāja Raina Līcīte, sveicot volejbola komandu jubilejā, novēlēja spēku un enerģiju, spēlējot zem Iršu karoga, īpašu paldies sakot Dzintaram par lielo atbildības sajūtu un augstā līmenī organizētiem sporta pasākumiem.

Arī komandas biedri sirsnīgi sveica Dzintaru, uzsverot, ka viņš ir komandas dvēsele un visus kopā saucējs. Bijušais spēlētājs Juris Rakevičs piebilda: "No pirmās līdz pēdējai minūtei mēs esam bijusi sešu spēlētāju komanda. Novēlu otrajam un trešajam vilnim tādu pašu ilggadību kā pirmajam vilnim!"

Iršu un Bebru pagasta jaunieši dāvāja Dzintaram volejbola bumbu ar uzrakstītiem novēlējumiem kā simbolu komandas garam, bet Kučinsku ģimene, kurā volejbolu spēlē trīs paaudzēs, pateicās viņam par māku saliedēt un virzīties uz priekšu. Dzimšanas dienā Iršu volejbola komandu sveica Bebru pagasta sporta pasākumu organizētājs Artis Zvejnieks un vēl daudzi citi klātesošie. Dzintars uz visiem laba vēlējumiem atbildēja ar komandas devīzi, kurai ņemti Ļeva Tolstoja vārdi: "Kauju uzvar tas, kas stingri nolēmis to uzvarēt!" un aicināja volejbolistu otrās pusītes iedegt svecītes svētku salūtam.

Par volejbola komandas nosvinēto 35 gadu jubileju liecinās arī kopīgais foto, kas tagad  papildinās Iršu volejbola arhīva lappuses. Pie svētku galda vēl ilgi raisījās atmiņu stāsti par kopā pavadīto laiku un pasmaidīt lika video fragmenti no jaunības gadiem.

Dzintars Greļs komandas vārdā teic sirsnīgu paldies sveicējiem: Kokneses novada domei, Bebru pagasta pārvaldei, Iršu pagasta pārvaldei, Iršu pensionāru padomei un visiem individuālajiem sveicējiem svētkos!

Sarmīte Rode

Foto: Mārcis Briška

 

 

mcb_5011_21.jpgmcb_5013_6.jpgmcb_5017_6.jpgmcb_5035_5.jpgmcb_5037_5.jpgmcb_5042_5.jpgmcb_5043_5.jpgmcb_5046_4.jpgmcb_5049_4.jpgmcb_5050_4.jpgmcb_5051_3.jpgmcb_5052_4.jpgmcb_5053_4.jpgmcb_5055_4.jpgmcb_5066_4.jpgmcb_5072_4.jpgmcb_5074_4.jpgmcb_5077_4.jpg20190318_154637.jpgmcb_5079_4.jpg20190318_152835.jpgmcb_5081_4.jpgmcb_5082_4.jpgmcb_5085_4.jpgmcb_5087_3.jpgmcb_5090_2.jpgmcb_5091_2.jpgmcb_5092_2.jpgmcb_5096_1.jpgmcb_5097_3.jpgmcb_5098_3.jpgmcb_5099_3.jpgmcb_5100_3.jpgmcb_5103_3.jpgmcb_5104_2.jpgmcb_5106_2.jpgmcb_5106_3.jpgmcb_5107_3.jpgmcb_5108_3.jpgmcb_5109_3.jpgmcb_5110_3.jpgmcb_5111_3.jpgmcb_5113_2.jpgmcb_5115_3.jpgmcb_5120_3.jpgmcb_5122_3.jpgmcb_5133_1.jpgmcb_5138.jpgmcb_5140.jpgmcb_5141_1.jpgmcb_5145.jpgmcb_5150.jpgmcb_5156.jpgmcb_5161.jpgmcb_5164.jpgmcb_5168.jpgmcb_5169.jpgmcb_5181.jpgmcb_5183.jpgmcb_5187_1.jpg