Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/8557/turisma_sezonas_atklasana_sama_modinasanas_svetki_2019
Drukas datums: 11:48:08 22.09.2024

Tūrisma sezonas atklāšana "Sama modināšanas svētki 2019"

18.05.2019 08:00

1958_koknese_sama_modinasana_afisa_skatit5_0.jpgSama modināšanas svētki kļuvuši par savdabīgu Kokneses novada tūrisma zīmolu, kas atpazīstams visā Latvijā. 18. maijā ar daudzveidīgu pasākumu programmu Koknesē modināsim galveno svētku gaviļnieku un atklāsim jauno tūrisma sezonu! 

Senatnīgais Kokneses parks ar ziedošu tulpju saliņām būs galvenā svētku mājvieta dienas pirmajā pusē. No pulksten 8 svētku svinētājus gaidīs vienmēr labi apmeklētais pavasara tirgus. Pēc pagājušajā gadā saņemtajām iedzīvotāju pozitīvajām atsauksmēm tas atkal notiks Parka un Blaumaņa ielās, bet Kokneses parkā ar saviem darinājumiem priecēs amatnieku tirdziņš. Tirgotāji var pieteikt savu dalību, zvanot pa tālruni: 28355381. Pie strūklakas "Fauna galva" par lielisku noskaņojumu gādās vietējie pašdarbības kolektīvi. Svētkos vienmēr ir padomāts par izklaidēm bērniem, arī šoreiz viņi varēs darboties radošajās darbnīcās, izpriecāties AB parka aktivitātēs un piepūšamajās atrakcijās.

 Ieejot Kokneses parkā, jau dzirdama ūdens šalkoņa un svētku gaidītājus jau sajūsminājis Pērses ūdenskrituma atveids, kas ir skaists veltījums krāšņajam Pērses ūdenskritumam – zudušajam Kokneses dārgumam. Pulksten 11:30 notiks simboliska un svinīga Pērses ūdenskrituma atveida atklāšana, lai pateiktu paldies idejas autoriem un realizētājiem. Tūrisma un sabiedrisko attiecības nodaļas vadītāja Anita Šmite stāsta: "Vienā no parka dīķiem izveidotais ūdenskrituma atveids brīvi pieejams apskatei Kokneses parkā gan pa dienu, gan ir izgaismots vakara un nakts stundās. Tas stiepjas vairāk nekā piecu metru garumā un 1,5 metru augstumā virs ūdens līmeņa. Savukārt kaskādes izvietotas dažādos līmeņos un ir izvirzītas pakāpēs, veidojot pēc iespējas dinamiskāku ūdens strūklas kustību. Ūdenskritums tiek apgādāts ar esošā dīķa ūdeni. Piemiņas vieta Pērses ūdenskritumam tapusi, īstenojot Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu nr. LLI-313 "Aizraujošais ceļojums muižu parkos četros gadalaikos". Ir radīta vēl viena brīnišķīga atpūtas vieta ar skaņām, gaismām un reizē senatnes atmiņām!"

Pulksten 12 no skulptūras "Mūžībai" sāksies jau par Sama modināšanas svētku tradīciju kļuvušais dzīvespriecīgais un košais Tvīda brauciens. Senlaicīgo tērpu un velosipēdu parāde Kokneses ielās atkal uzburs pagājušā gadsimta 20. – 30. gadu retro noskaņu. Tvīda brauciens noslēgsies Kokneses viduslaiku pilsdrupu priekšpilī, kur arī apbalvošanas ceremonijā suminās oriģinālāko tērpu un velosipēdu īpašniekus.

Tvīda brauciena dalībnieki un ikviens pilsdrupu apmeklētājs būs aicināts doties ceļojumā pagātnē un nokļūt improvizētā viduslaiku pils moku kambarī, kurā gida vadībā varēs izmēģināt dažādus moku rīkus. Ekskursijas moku kambarī kopā ar gidu notiks pulksten 14, 17 un 19. Pilsdrupu mūru nišā izbūvētais stilizētais moku kambaris izveidots, īstenojot Kokneses novada pašvaldības projektu "Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā", Nr.5.5.1.0/17/I/005.

Svētku dienā pilsdrupās būs iespējams arī izmēģināt roku veiklību loku šaušanā, cirvja mešanā u.c. aktivitātes, izspēlēt lielformāta āra spēles "Senā Hanzas pilsēta Koknese", domino "Ražots Koknesē", salikt puzli "Kokneses viduslaiku pilsdrupas", kā arī varēs iepazīt pilsdrupu vēsturi, izmantojot audiogidu sešās valodās. Gleznaino divu upju ainavu varēs baudīt, vizinoties ar kuģīšiem "Nameisis" un "Vīgante" pa Daugavu un Pērsi.

Sporta cienītāji būs gaidīti Kokneses sporta centra hallē, kur norisināsies Latvijas Poerliftinga federācijas 2019. gada atklātais čempionāts klasiskajā spēka trīscīņā uz atkārtojumu skaitu. 

Pirmo reizi Sama modināšanas svētkos valdīs teātra noskaņa, jo līdzās citām aktivitātēm skatītājiem uzgavilēs amatierteātru festivāls "Pērses krasti". Visas dienas garumā 13 amatierteātri no dažādām Latvijas vietām savu radīt prieku atklās Kokneses parkā, Blaumaņa pagalmā, Kokneses kultūras namā, kā arī Bebru un Iršu pagastos. 

Pulksten 18 Kokneses viduslaiku pilsdrupās tiksimies Ivetas Baumanes un Roberta Pētersona romantiskajā koncertprogrammā "Tuvu, tuvu".

Jaunās tūrisma sezonas atklāšanas svētki noslēgsies brīvdabas estrādē, kur zaļumballi spēlēs koknesiešu iecienītā grupa "Netīšām blice". 

Uz tikšanos Sama modināšanas svētkos Koknesē! 

Kokneses novada domes

Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļa

Tvīda brauciena NOLIKUMS

1958_koknese_sama_modinasana_afisa_skatit5.jpg