Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/11233/rudens_turisma_velobrauciens_2021
Drukas datums: 23:01:04 21.09.2024

Rudens tūrisma velobrauciens 2021

11.09.2021 08:00

velobraucienam_afisa_galapng_1.jpgSestdien, 11.septembrī, jau astoto gadu pēc kārtas norisināsies ikgadējais Kokneses tūrisma informācijas centra organizētais tūrisma velobrauciens. Šogad ceļi vedīs no Kokneses uz pretējo Daugavas krastu, apciemojot Staburaga, Sunākstes un Seces pagastus. Maršruta garums ir aptuveni 65 kilometri ar vidēju sarežģītības pakāpi, pa grants ceļa segumu.

Velobrauciena sākums ir plānots Kokneses viduslaiku pilsdrupās plkst. 8.00, kur notiks dalībnieku reģistrācija, lai jau plkst. 9.00 ar kuģīti "Vīgante" varētu pārcelties pāri Daugavai un uzsākt braucienu upes kreisajā krastā. Plānots apskatīt Staburaga piemiņas vietu "Dieva auss", kā arī Vīgantes saieta namu. Caur mežiem, vērojot gleznainās lauku apvidus ainavas, dalībnieku ceļš vedīs uz Sunāksti, kur tiks apskatīts vilnas nams un izzināti interesanti fakti par vilnu, tās ražošanu un pielietojumu. Sunākstē tiks aplūkots Zigfrīda Sapieša mākslas darbs - koka skulptūra "Sibīrijas krusti".

Septembra otrās nedēļas nogales nedaudz iesārtenās kļavu lapas izgreznos 2014. gada pavasarī atklāto Stendera ābeces taku, kas vēsta par "Bildu ābices" burtiem un pamācībām. Ikviens interesents varēs uzzināt, kāda ir Stenderu dzimtas saistība ar Sunāksti. Velobrauciena dalībniekiem būs iespēja apmeklēt blakus esošo Sunākstes Evanģēliski luterisko baznīcu, jeb Balto baznīcu, kura atklāta 1829. gadā. Baznīcā interesentus laipni uzņems sunākstiete Mirdza Caune, kura pastāstīs par ciemata vēsturi un tā ļaudīm.

Baudot  apkārtnes neskarto dabu, velobraucēju ceļi vīsies uz Seces pusi, šķērsojot dzelzceļa līniju "Jelgava—Krustpils", kas uzbūvēta 1904. gadā un reiz bijusi daļa no "Ventspils—Maskavas—Ribinskas" privātās dzelzceļa līnijas. Plānots apmeklēt saimniecību "Gretes", kurā tiek audzētas zemenes un avenes segtajās platībās, kā arī tiek ražoti dažādi gardumi – sublimētas ogas, sulas, ogu batoniņi un citi gardumi. Saimniecības īpašnieks Vents Aperāns vēlas turpināt attīstīt viesu mājas pakalpojumus, veidojot telšu vietas un izveidojot gandrīz 30 kilometrus garu tūrisma maršrutu riteņbraucējiem, kas apļveida kustībā vestu no saimniecības uz Daugavas krastu, Staburagu un Vīgantes parku, nonākot atpakaļ  "Gretēs". Iespējams drīzumā Rudens tūrisma velobrauciena dalībnieki varēs atgriezties "Gretēs", lai baudītu jaunu tūrisma produktu.

Seces pagastā tiks aplūkots šogad atklātais Strūves ģeodēziskā loka punkts "Bristen". Dienas noslēgumā plānota pārcelšanās ar kuģīti atpakaļ uz Kokneses  viduslaiku pilsdrupām, kur brauciena dalībniekiem būs iespēja kopā nobaudīt vakariņu zupu.

Dalība velobraucienā paredzēta tikai ar iepriekšēju pieteikšanos līdz 8.septembrim, nosūtot e-pastu uz turisms@koknese.lv vai zvanot pa tālruni 29275412, norādot vārdu un uzvārdu.  Dalības maksa bērniem un skolēniem 7 eiro, savukārt studentiem un pieaugušajiem 10 eiro. Obligātas velo ķiveres, kā arī piemērots, laika apstākļiem atbilstošs sporta apģērbs. Ieteicams līdzi ņemt kādu pudeli ūdens.

Pasākums tiek rīkots saskaņā ar valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem nosacījumiem, tādēļ dalībniekiem būs jāuzrāda derīgs Covid-19 / testa sertifikāts digitālā vai drukātā formātā.

Kokneses apvienības pārvaldes

Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļa