Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/3415/animas_dziesmas_dveselei_15_gadu_jubilejas_koncerta
Drukas datums: 07:38:57 24.09.2024

„ANIMAS” dziesmas dvēselei 15 gadu jubilejas koncertā

29.03.2013

p3291797.jpgPirms 15 gadiem, 1998. gada janvārī, XXII Vispārējo Latviešu Dziesmu svētku iedvesmots, diriģentes Silvijas Cīrules vadībā, tika nodibināts Kokneses pagasta sieviešu koris „ANIMA”. Šajos dziesmotajos gados „ANIMAS” balsis skanējušas tuvu un tālu, iepriecinot ikvienu, kas draugos ar dziesmu. Klusajā Lieldienu gaidīšanas nedēļā, 29. martā, savā 15 gadu jubilejas koncertā koris „ANIMA” kopā ar Aizkraukles kultūras nama vīru kori „Staburags” un diriģenti Māru Bataragu, dāvāja mums mazos Dziesmu svētkus, jo abu koru izpildījumā skanēja dziesmas no gaidāmo XXV Vispārējo Latviešu Dziesmu svētku repertuāra.

Diriģente Aija Liepiņa kori „ANIMA” vada no 2001. gada. Viņa koncertu atklāja ar labi pazīstamās Imanta Kalniņa dziesmas vārdiem: „Dziesma, ar ko tu sāksies? Sācies ar klusu vārdu, sācies ar klusu zilbi, tavējie sapratīs…” Dziesma ir dvēseles skaistākā valoda. Gan latviešu tautasdziesmās, gan izcilu latviešu komponistu – mūsu dižgaru melodijās atklājās „ANIMAS” dziedātāju prasme, kas kaldināta grūtā un pacietīgā darbā mēģinājumos, izdziedāt dziesmas būtību, tās dvēseli. Latviešu tautas dziesmā Kārļa Lāča apdarē „Es bij meita” izpaudās dziedātāju temperaments un daudzbalsīgums. Ar aplausiem skatītāji sagaidīja vīru kori „Staburags”. Kora diriģente Māra Bataraga, iepazīstinot ar katru dziesmu, atklāja tās īpašo nozīmi Dziesmu svētku kopkorī. Pacilāti un svinīgi izskanēja Ērika Ešenvalda „Brīvība”, Valtera Kaminska „Mūžu mūžos būs dziesma”, kuras vārdu autoram Imantam Ziedonim klātesošie pateicās ar klusuma brīdi. Iecerēts, ka šovasar Dziesmu svētkos ieradīsies izcilais Dziesmu svētku goda virsdiriģents Roberts Zuika no ASV, kurš šogad 20. janvārī sagaidīja savu simtgadi un kuram Jāzeps Vītols veltījis dziesmu „Kalējs”. Arī šajā koncertā „Staburags” mums dāvāja dziesmu „Kalējs”. Trīs pēdējās koncerta dziesmas abi kori dziedāja kopā. Dziesmās „Vai tādēļ nedziedāju”, „Lokatiesi mežu gali” un Ērika Ešenvalda „Dvēseles dziesmā” guvām apliecinājumu, ka dziesma ir tautas dvēsele un tā ir nemirstīga.

Jubilāri „ANIMU” sirsnīgi sveica pirmā diriģente Silvija Cīrule, vīru koris „Staburags”, vidējās paaudzes deju kolektīvs „Liepavots”, Kokneses kultūras nams un citi apsveicēji. Kokneses novada domes izpilddirektors Ilmārs Klaužs savā apsveikuma runā sacīja: „Mēs kori „ANIMA” sveicam visu Kokneses iedzīvotāju vārdā, jo šajos 15 darbīgajos gados ar savām dziesmām koris kuplinājis pagasta un novada pasākumus, ar dziesmu aiznesis Kokneses vārdu pasaulē.” Par paveikto tautas mākslas saglabāšanā un par 15 dziesmotiem gadiem korī „ANIMA”, Kokneses novada domes pateicības rakstus saņēma kora diriģente Aija Liepiņa, kora prezidente Ina Požarska, kora dziedātājas: Raja Šreibere, Inga Streža, Anita Ozoliņa, Gunta Kursīte. Diriģente Aija Liepiņa sirsnīgi pateicās par palīdzību koncertmeistarei Ilonai Makareni, kora prezidentei Inai Požarskai un visām savām dziedātājām par kopā pavadīto laiku un novēlēja vienmēr būt skaistām un laimīgām, jo viņām pieder neatņemams dārgums – dziesma.

Sarmīte Rode

p3291814.jpgp3291802.jpgp3291785.jpgp3291797.jpgp3291820.jpgp3291850.jpg