Drukas resursa adrese: https://visitaizkraukle.lv/pasakumi/4312/dzimtas_valodas_diena_kokneses_bibliotekas
Drukas datums: 07:43:06 24.09.2024

Dzimtās valodas diena Kokneses bibliotēkās

21.02.2013 kur : Kokneses pagasta bibliotēka

1-dz-d.jpg21. februārī pasaulē atzīmē Dzimtās valodas dienu. Pirmo reizi pēc UNESCO aicinājuma to atzīmēja 2000. gadā, pieminot 1952. gada 21. februārī nogalinātos bengāļu studentus, kas aizstāvēja savu valodu.

Šī diena arī Kokneses bibliotēkās ir īpaša! Savus lasītājus sagaidījām ar vārdiem –apsveicam Dzimtās valodas dienā!

Ja pagājušajā gadā mēs darbojāmies ar bērniem, tad šogad nolēmām šo dienu vairāk veltīt pieaugušajiem bibliotēkas apmeklētājiem. Viņi tika iepazīstināti ar Letonika.lv, kura bibliotēkā ir pieejama par velti visu gadu! Izrādās, ka ir interesanti un noderīgi ieskatīties vārdnīcās, dažādās enciklopēdijās, apgūt tulkošanas iemaņas, skatīties runājošās pasakas…! Ar mums kopā Letonikā ieskatījās apmēram 30 apmeklētāji, un viņi secināja, ka paši to nemaz nebūtu iedomājušies! Šī informācija viņiem tiešām noderēs!

Dienas gaitā lasītāji rakstīja arī sliktos, nevēlamos vārdus, no kuriem mums vajadzētu savā leksikā atteikties! Izvērtās interesantas diskusijas par valodu, tās tendencēm-daudziem nepatīk nesamērīgi lietotie angļu valodas vārdi dziesmās, valodā, nosaukumos, bet visvairāk satrauc no krievu valodas ienākušo vārdu lietošana jauniešu sarunvalodā.

Darba dienas beigās, pārskatot sarakstītos nevēlamos vārdus, secinājām, ka visvisvisnevēlamākie ir: točna, ķipa, normāli, besī, wow,vot, davai!

Bērnu bibliotēkā tika izlikta informatīvi ļoti bagāta vārdnīcu un enciklopēdiju izstāde, kurā varēja meklēt nepaklausīgos alfabēta burtus!

Ingrīda Višķere,

Kokneses pagasta bibliotēkas bibliotekāre

putni.jpg