Aizvadīta trešā “Mājas kafejnīcu dienu” sezona Vidusdaugavas garšu viļņos. 22. un 23. jūlijā savas durvis vēra 23 mājas kafejnīcas Vidusdaugavā – Skrīveros, Aizkrauklē, Koknesē un Pļaviņās un to apkārtnēs. Pēc karstā un sausā jūnija un jūlija sākuma, nedēļas nogalē izziņotais lietus tiešām bija klāt, bet tas netraucēja mājas kafejnīcu dienu apmeklētājiem doties viesos, savukārt saimnieki jau laikus bija parūpējušies un meklējuši radošus risinājumus, lai lietus neizbojātu garšu baudījuma prieku.
Skrīveru pusē viesus uzņēma septiņas mājas kafejnīcas. Skanot lieliskai mūzikai vakariņās baudīt grilētu zivtiņu un citus ēdienus varēja mājas kafejnīcā "Baltas Kazas Lielais Plosts". Laiks nebija īsti piemērots vakariņu baudīšanai uz ūdens, tādēļ šoreiz Daugavas viļņus varēja vērot pa pie kuģīša “Balta Kaza” piestātnes jauntapušā namiņa logiem. “Garšu ceļojumā Skrīveru pārtikas kombinātā” viesiem bija iespēja baudīt dažādus ēdienus, nogaršot tako un krēmzupas. Saldajā uz mēles kusa burbuļvafeles ar tikko vārītu gotiņmasu, un viesus pārsteidza šīs sezonas jaunums - “Gotiņas” saldējums. Mājas kafejnīca "Emociju fabrika" atvēra savu sētu ikvienam, kam garšo saldumi. Te varēja nobaudīt saldo pagali, kādu dzērienu un piedalīties rotaļās un pagalma āra spēlēs. Skrīveru mājas saldējuma kafejnīca “Saldējums ir Laime” Skrīveru mājas saldējuma pagalmā piedāvāja unikālus saldējuma un sāļo ēdienu savienojumus ar pārsteidzošām garšām. Īstā lauku sētā durvis vēra kafejnīca “Dabas Lielveikals”, tika piedāvāts veselīgs, ekoloģisks ēdiens, mierpilna un nesteidzīga būšana dabas klēpī. Baudīt dažādas uzkodas piknika gaisotnē piedāvāja “Pikniks pie TIPiņa” pie Skrīveru tūrisma informācijas punkta. Ēdienus, kuru sastāvdaļas ir augušas saimniecībā piedāvāja bioloģiskā saimniecība “Ragāres” savā mājas kafejnīcā, kurā viesojās daudz apmeklētāju, kam tuva daba un ekoloģisks dzīvesveids.
Meistarstiķus zupu pagatavošanā un baudīšanā Aizkrauklē piedāvāja “Garšīgās zupas”, kurā Aizkraukles Profesionālās vidusskolas zinošie pavāri piedāvāja piecu dažādu variāciju zupas. Līdztekus gardajām zupām, ikvienu apmeklētāju aizrāva radošās meistarklases un piedāvātās aktivitātes.
Apmeklētājus Koknesē un apkārtnē gaidīja vienpadsmit mājas kafejnīcas. Piedāvājuma bija iespēja nogaršot dažādu kultūru virtuvi. “Cornelius” cienāja ar paipalu olu un gaļas delikatesēm, pusdienās tika gatavots Ola-lā! Rotisserie – grillēta paipala franču gaumē. Kafejnīcā “Ugu&Uga cienā” varēja iepazīt veģetāro un vegānisko virtuvi, baudīt lieliskās dateļu un burkānu kūkas, kā arī daudzveidīgus citus ēdienus. Apmekletāji varēja piedalīties mezgloto aproču meistarklasē. “Divas upes” viesi varēja degustēt izcili pagatvotu steiku, jēra ribiņas un paipalas, kas papildinātas ar itāļu vīniem un grilētiem dārzeņiem.
Mājas kafejnīcā “Kārkļu osta” Daugavas krastā piedāvāja baudīt uz atklātas uguns gatavotus un īpašā veidā pasniegtus ēdienus, vērot skaistos dabas skatus un lauku mieru. “Svini šodien” aicināja kopā svinēt svētkus, baudīt ēdienus un dzert kafiju uz terases, kas atrodas virs upes, aplūkot ziedošo dārzu un baudīt malkas krāsnī ceptu kūku. Iršos viesus sagaidīja kafejnīca “Kļavas”. Līdzās gardiem ēdieniem, ko gatavoja biedrības “Irši iedvesmo” biedri, bija iespēja doties ekspedīcijā “Pa Hiršenhofas takām” un aplūkot atjaunoto līdzās esošo Iršu muižas klēti - magazīnu. Bebros ciemiņus gaidīja jaunā uzņēmēja ar savu komandu mājas kafejnīcā “Lācīši”, piedāvājot nogaršot viltotās irbītes un biešu zupu “Garšīgo”.
“Draugu virtuve” Koknesē piedāvāja pieturvietu, kur gaisā virmoja Gruzijas garšas un smaržas. Čahobili, lobio un salguni – bija viss, kas nepieciešams īstenam gruzīnu garšu vilnim. Kafejnīca “ROCHO” viesus aicināja nobaudīt Kanāriju salu virtuvi, piedāvājot paellu, arepas un dienvidu zemju kārumnieku iecienīto polvito uruguayo. “Tandēms” apmeklētājus lutināja ar gardām uzkodām un ēdieniem, aicinot nogaršot dažādus konditorejas izstrādājumus, kā arī sāļās uzkodas un pamatēdienus. Saimniecībā “Rijnieki”, kas nodarbojas ar putnkopību un kazkopību, kā arī ar viesu uzņemšanu, aicināja mieloties ar kazas piena desertiem – grilētu sieru un pannu cotu ar ogu mērci, kā arī uz ugunskura vārītu kazas jēra gaļas plovu.
Pļaviņu pusē varēja apmeklēt četras mājas kafejnīcas. ”Bites pienotavā” viesus jau otro gadu uzņēma ģimene senajā Bites pienotavā un piedāvāja ēdienus, kas ļoti garšo pašiem. Šī gada lielais pārsteigums un atklājums bija "Pinkainais čalis". “Karlīnas virtuvē” varēja baudīt uz ugunskura gatavotu plovu un zupu, iedzert kafiju mierpilnā vietā un aplūkot aizraujošo mini zoo. Cieši blakus Aiviekstes upei kafejnīcā “Burši” apmeklētāji bija iespēja nogaršot unikālo “Bursh” alu, avīzē ceptu siļķi “rucavnieku” gaumē, kā arī citus gardumus. Dzimtas mājās, kur vienojas trīs paaudzes, “Pļaviņu Pļavas kafejnīcā” ciemos uzņēma omīte ar savām mazmeitām un mazmazbērniem, piedāvājot pašaudzētu, fermentētu, diedzētu un kaltētu dabas velšu virtuvi.
Paldies visiem “Vidusdaugavas garšu viļnu” māju kafejnīcu saimniekiem un viņu atbalsta komandām! Tās bija divas lieliskas, aizraujošas un garšām pildītas dienas! Paldies visiem, kas baudīja Vidusdaugavas garšu viļņu mājas kafejnīcu dienu piedāvājumu!
Tiekamies mājas kafejnīcu dienās 9. un 10. septembrī Sēlijas mājas kafejnīcu dienās, kurās piedalīsies Aizkraukles novada Jaunjelgavas un Neretas apvienību dalībnieki.