Spēka vītnē iepin saules enerģiju

19.06.2020 16:00 kur : Vecbebru Mežaparka estrāde

stasti11.jpg19.jūnija pēcpusdienā ar Jāņu rituāliem Vecbebru Mežaparku ieskandināja Bezgalīgie sajūtu stāsti. Vārds "līgo" ir ne tikai visbiežāk lietotais Jāņu dziesmu piedziedājums, bet arī Jāņu būtības atslēga. Pasākuma sākumā mūs sagaidīja ūdens vārti, rasas ūdens un upes siera pērle, kas bija īpašs  maģisks rituāls, kurā veldzējāmies ar rasas ūdeni un baudījām sieru no upes pērles. Jāņu plūktām zālēm piemīt dziednieciskas un pat maģiskas īpašības, ar tām pušķo sētas, ēkas, bet mēs veidojām kopīgas un individuālas spēka vītnes ar daudzveidīgiem augiem. Katrs savā vītnē iepina saules enerģiju. Zāles, kas sapītas aplī ir dabas skaistuma un mūžības simbols. 

Nākošais rituāls bija uguns, tā iekuršana un līgo dziesmu dziedāšana. Aizdedzinātajā ugunskurā ielikām mūsu labās domas vasarai. Saules vārtu rotājām ar Vecbebru spēka viju, kuru uzvijām no dažādām pļavu zālēm. Lai svētki izdotos, nedrīkst stāvēt maliņā - ir jāiet cauri saules vārtiem, lai saulē vairojas labie spēki. Līgo danči zem dižā ozola pieskandināja Mežaparku, jo, ielīgojot Jāņus, devāmies rotaļās, veldzējāmies zem ozoliem. Tautas Dainu aplī katrs pasākuma dalībnieks lasīja dainu no bagātā tautasdziesmu pūra.

Pacel krēslu Jāņu māte,

Lai sēž Jāņu bērni.

Jāņu bērni piekusuši

Jāņu zāles lasīdami.

Mežaparka estrāde ir ieskandināta un piedancota. Paldies Bezgalīgajiem sajūtu stāstiem par izbaudīto mirkļu skaistumu!

Justīne Kosmačevska,

 kultūras darba organizatore

 

 

 

 

 

 

printēt
img_20200610_wa0033.jpg stasti1.jpg stasti3.jpg stasti4.jpg stasti5.jpg stasti6.jpg stasti7.jpg stasti8.jpg stasti2.jpg stasti9.jpg stasti10.jpg stasti11.jpg stasti12.jpg stasti13.jpg stasti14.jpg stasti15.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top