Kapela "Aizezeres muzikanti" atver dziesmu pūru

19.09.2020 17:00 kur : Vecbebru tehnikums

img_20200921_wa0007.jpgEjot pretī zelta rudenim, kapela "Aizezeres muzikanti" 19. septembra vakarā Vecbebru tehnikuma zālē atsaucīgajiem dziesmas draugiem dāvāja melodijas no sava bagātīgi pielocītā dziesmu pūra. "Aizezeres muzikanti" gadu gaitā ir iemantojuši savus klausītājus, jo aktīvi piedalās Kokneses novada kultūras pasākumos, kā arī tiek aicināti koncertēt citos Latvijas novados.

No 2017. gada kapela "Aizezeres muzikanti" ir piepulcējusies Kokneses kultūras nama amatierkolektīvu pulkam, bet arī pirms tam -  no 2013. gada ir labi pazīstama mūsu pusē. Savu nosaukumu kapela mantojusi, skaisti turpinot vadītājas Ineses Skujas tēva iesākto, kurš savos jaunības gados dzimtajā pusē Balvu novada Vīksnas pagastā Aizezeres ciemā nodibināja kapelu, kurā spēlēja vietējie muzikanti.

Inesei Skujai, Velgai Gredzenai un Dzintrai Stārastiņai ikdienas darba gaitas aizrit Bebru pagasta pirmsskolas izglītības iestādē "Bitīte". Var droši sacīt, ka ideja par kapelas izveidi radās laikā, kad Bebros jau dažus gadus darbojās sieviešu vokālais ansamblis (dibināts 2008.gadā), kuru vadīja Velga Gredzena un kurā dziedāja Inese Skuja, Dzintra Stārastiņa, vēl citas bērnudārza kolēģes un pagasta iedzīvotājas.

Pa šiem dziesmotajiem gadiem "Aizezeres muzikanti" ir apliecinājuši, ka viņiem ir svarīgi saglabāt tautas mākslas tradīcijas, spēlēt senos tautas mūzikas instrumentus, meklēt un no aizmirstības izcelt kādreiz zināmas un iemīļotas melodijas, lai tās ieskanētos no jauna un sasniegtu dziesmu mīlošas sirdis.

Par katru kapelas dalībnieku varētu izstāstīt savu īpašo stāstu, kā viņš nonācis šajā muzikālajā kolektīvā. Bet pats galvenais - viņus vieno vēlme muzicēt  sev un citiem par prieku.

Kapelā ir divas vijolnieces un abas vārdā Montas. Monta Skuja savu muzikālo talantu mantojusi no vecākiem un vecvecākiem. Viņa patiesi ir dzimusi skatuvei, jo ir skaistas balss īpašniece, spēlē ne tikai vijoli, bet labi pārvalda arī citus mūzikas instrumentus un lieliski vada pasākumus. Montas iegūtās zināšanas Kokneses Mūzikas skolā un Latvijas Kultūras koledžā lieti noder kapelas repertuāra sagatavošanā, koncertu organizēšanā un vadīšanā.

Iespējams, ka kapelas gadus var mērīt, skatoties uz Montu Bergmani, jo no mazas meitenes, kas tikko bija uzsākusi mācības Kokneses Mūzikas skolā, viņa ir izaugusi par jaunkundzi, kuras rokās vijole gavilē. Šoruden viņa uzsāka mācības 9. klasē Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolā, bet viņas mājas ir Iršu pagastā. Montas vecmāmiņa ir vislielākā viņas atbalstītāja, jo ir klāt visos mazmeitas koncertos.

Inese Skuja spēlē akordeonu un, kā teic viņas domubiedri -  ir kapelas sirds un dvēsele.  Pieredzes bagāta savā mūzikas ceļā ir Velga Gredzena. Kapelā viņa ir kokles un cītaras meistare.

Ineses un Velgas kolēģe bērnudārzā Dzintra Stārastiņa ir apguvusi bungu spēli, un arī viņas balss skan līdzi pārējām kapelas dziedātājām. Kapelā muzicē divi burvīgi kungi. Normunds Skuja darbojās kapelā no pirmās dibināšanas dienas – ir tās stiprais balsts, jo kas gan cits atliek, ja jāspēlē kopā ar sievu, meitu un vislabākajiem draugiem! Ģitāra un bass ir Normunda mūzikas instrumenti. Savukārt Jānim Padomam vislabāk piestāv apzīmējums "cilvēks – orķestris", jo viņš teicami spēlē ģitāru, bandžo, stabulītes un mutes ermoņikas.

Šajā koncertā no kapelas pielocītā dziesmu pūra skanēja dažādu komponistu dziesmas par rudeni un Latviju, par mums tuvo Pērses krastu.

Dziesmas vārdiem runājot, mēs sajutām, kā kvēlo rudens ogle un kā vēju stundā skan vēja zvans. Dāmu aplausu pavadījumā Normunds un Jānis nolika malā ģitāru un basu, lai kļūtu par solistiem dziesmā "Vai es vainīgs" no izrādes "Žūpu Bērtulis".

Brīnišķīgā koncerta gaisotne radīja vasarīgu zaļumballes sajūtu - pēc lustīgo muzikantu aicinājuma daži pāri uzdejoja valsi, bet citi aizrautīgi dziedāja līdzi. Monta Skuja pirmo reizi izpildīja kapelai uzdāvinātu dziesmu par bagāto rudeni. Uz šo pirmatskaņojumu koncertā bija ieradusies dziesmas dāvinātāja - vārdu un mūzikas autore Aina Sokolova no Jaunkalsnavas.

Vēl viens negaidīts pārsteigums bija Jāņa Bota uzstāšanās ar divām dziesmām. Jānis ir uzaudzis Bebru pagastā, mācījies Bebru pamatskolā un Kokneses Mūzikas skolā, bet tagad izglītojas Rīgā. Daudziem bebrēniešiem bija prieks redzēt viņu pēc ilgāka laika uz skatuves savās mājās. Jānis dziedāja populāro dziesmu "Dāliju liesmās" no Viktora Zemgala repertuāra un dziesmu ar Sarmītes Rodes vārdiem, kurai viņš pats radījis melodiju. Lai piepildās Jāņa sapnis par savu autorkoncertu Bebros!     

Mēs no jauna pārliecinājāmies, ka "Aizezeres muzikanti" ir atraktīvi un radoši. Pirmo reizi viņu izpildījumā skanēja Alberta Birkena dziesma ar Skaidrītes Kaldupes vārdiem "Saules diena", kurai mūzikas pavadījums tika spēlēts uz četrām ģitārām – vijolnieces Montas kļuva par ģitāristēm un pievienojās Jānim un Normundam.

Koncerta izskaņā "Aizezeres muzikanti" visiem kopā aicināja nodziedāt latviešiem tuvo tautasdziesmu "Pie Dieviņa gari galdi". Tā bija silta un gaiša sajūta, jo  dziesma vieno paaudzes, dod spēku uzkāpt kalnā un palīdzēt otram.

Visskaistākie ziedi no bebrēniešu dārziem šajā vakarā tika dāvināti muzikantiem, kas rudenīgo vakaru pārvērta par gaišu saules dienu. Aina Sokolova ciemkukulī bija atvedusi katram kapelas dalībniekam veltītas dzejas rindas, bet Bebru pagasta pensionāru padome "Mārtiņroze" pārsteidza ar greznu torti, kuru bija cepusi Vineta Grinšpone. "Paldies jums, ka vienmēr atbalstāt mūsu pasākumus! Jūs esiet mūsu muzikanti!" – sacīja "Mārtiņrozes" pārstāves.  Brīnišķīgā koncerta sniedzējus Bebru pagasta pārvaldes vārdā sirsnīgi sveica kultūras darba organizatore Justīne Kosmačevska. "Mēs jūtamies kā jubilejas koncertā!" – saņemot daudzos laba vēlējumus, sacīja kapelas vadītāja Inese Skuja.

Lai kapelai "Aizezeres muzikanti" dziesmām bagāts rudens un uz tikšanos atkal citos dziesmotos pasākumos!

Sarmīte Rode,

Kokneses novada domes

Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļa

Foto no kapelas "Aizezeres muzikanti" arhīva

 

 

 

printēt
img_20200921_wa0004.jpg img_20200921_wa0002.jpg img_20200921_wa0001.jpg img_20200921_wa0005.jpg img_20200923_wa0004.jpg img_20200921_wa0008.jpg img_20200921_wa0009.jpg img_20200921_wa0003.jpg img_20200921_wa0006.jpg img_20200921_wa0010.jpg img_20200923_wa0002.jpg img_20200923_wa0005.jpg img_20200921_wa0000.jpg img_20200921_wa0007.jpg img_20200923_wa0015.jpg img_20200923_wa0008.jpg img_20200923_wa0016.jpg img_20200923_wa0018.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top