Bebru pagastā piemin 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres 20. gadadienu

25.01.2011

2809.jpg„Latvija piedzima barikādēs” – tā par laiku pirms 20 gadiem ir teikusi Marina Kosteņecka - rakstniece un publiciste, barikāžu dalībniece, barikāžu fonda valdes biedre. Viņai arī pieder vārdi: „Īstie barikāžu varoņi bija lauku cilvēki, kas atstāja ģimenes, brauca uz Rīgu, janvāra aukstumā sēdēja uz bruģa, un bija gatavi uz visu – arī mirt par Latviju. Varoņi bija arī sievas un bērni, kas nestājās durvīm priekšā, palika mājās un klusējot lūdzās par savējiem un Latviju.”

21. janvāra pēcpusdienā pie Bebru pamatskolas, pie Komunistiskā terora upuru Piemiņas akmens iedegtā atmiņu ugunskura pulcējās Bebru pagasta vīri, kuri pirms 20 gadiem, stāvot plecu pie pleca kopā ar citiem barikāžu dalībniekiem no visas Latvijas, kļuva par Rīgas sargiem un aizstāvjiem. Bebru pagasta pārvaldes vadītāja Ilze Pabērza nosauca to 66 barikāžu dalībnieku vārdus, kurus ir apzinājusi Bebru pagasta pārvalde. Pieci no viņiem ir pieteikti apbalvošanai pēc 2008. gada, tāpēc barikāžu piemiņas medaļu nav saņēmuši. Barikāžu aizstāvju atceres 20.

gadadienā viņi saņēma apsveikumu no barikāžu aizstāvju fonda valdes biedres, tautā iemīļotās rakstnieces un publicistes Marinas Kosteņeckas. Pateicības rakstu par drosmi un pašaizliedzību, piedaloties 1991. gada janvāra barikādēs un barikāžu aizstāvju fonda izdotu grāmatu „1991” ar Marinas Kosteņeckas vēlējumu un autogrāfu, pagasta pārvaldes vadītāja pasniedza Aigaram Romanovskim un Aivaram Bernānam. Pasākumā darba pienākumu dēļ nevarēja ierasties Ilmārs Klaužs, Arturs Čerņausks un Ingus Eiduks – arī viņiem Marinas Kosteņeckas Pateicības raksts un barikāžu aizstāvju fonda izdevums. Pie ugunskura kopīgi dziedātās dziesmas, barikāžu dalībniekiem atsauca atmiņā tās janvāra dienas, kad Rīgas ielās degošie ugunskuri un dziesmu gars deva spēku, siltumu un uzmundrinājumu.

1991. gada janvāris Latvijas Jaunāko laiku vēsturē ir un paliks spilgtākā un traģiskākā lappuse. Turpinājumā, Bebru pamatskolā, Bebru pagasta vokālā ansambļa „Bitītes” sniegumā skanēja dziesmas par Latviju, bet barikāžu dalībnieki dalījās atmiņās par notikumiem un pieredzēto 1991. gada janvārī. Vairāki bebrēnieši bija piedalījušies 13. janvāra protesta manifestācijā Daugavmalā. Mājup braucot, izdzirdot aicinājumu celt barikādes un aizstāvēt stratēģiski svarīgākos objektus Rīgā, bez liekas apdomāšanās, devušies atpakaļ uz Rīgu. Tā visas barikāžu dienas Bebru pagasta iedzīvotāji, gan ar smago lauksaimniecības tehniku, gan Vecbebru tehnikuma autobusu mēroja ceļu uz Rīgu.

„Tautas vienotība barikāžu laikā ir neaizmirstama, šo laiku vienmēr atcerēsimies ar lielu saviļņojumu”, atzina barikāžu dalībnieki.

Lai piepildās Daiņa Īvāna vārdi: „Ak, kaut arī ikdienā mēs spētu atkal būt tik varonīgi, drosmīgi, godīgi, kādi bijām barikādēs.”

Sarmīte Rode

Foto: Dzintra Sniedze

printēt
2813.jpg 2810.jpg 2811.jpg 2806.jpg 2807.jpg 2808.jpg 2809.jpg 2812.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top