Koknesieši Hanzas dienās Kauņā

19.05.2011 - 22.05.2011

p5228531.jpgNo 19. līdz 22. maijam Lietuvas pilsētā Kauņā uz 31.Starptautiskajām Hanzas dienām bija devušās 85 Hanzas pilsētas. 21. maijā uz Kauņu devās arī Kokneses delegācija, lai 2 dienu garumā prezentētu Koknesi Hanzas dienu tirgū un kultūras programmā.

Kā ierasts, Hanzas dienu tirgū darbojās Hanzas pilsētu stendi, prezentējot pilsētas un to tūrisma iespējas. Kokneses vārdu šogad pārstāvēja Kokneses tūrisma centrs un vietējie uzņēmēji: pārstāvji no SIA „Kokneses miesnieka” , amatu centra „Mazā Kāpa” un SIA „Miki V”.

Apmeklētāji izrādīja lielu interesi gan par tūrisma iespējām Koknesē, gan aizrautīgi vēroja kurmju ķeršanas pamācības. Pircēji atzinīgi novērtēja un iegādājās amatu centra „Mazā Kāpa” darinātos ādas izstrādājumus. Apmeklētāji tika cienāti ar gardo „Kokneses miesnieka” produkciju.

Kauņas vecpilsētā valdīja īsta Hanzas laiku noskaņa – amatnieku tirgus, andelēšanās, kultūras programmu baudīšana un bruņinieku cīņas.

Ar četriem koncertiem uz dažādām Hanzas dienu skatuvēm Kokneses vārdu slavināja vidējās paaudzes deju kolektīvs „Liepavots”. Pusstundu garā koncertprogrammā tika izdejotas dažādu novadu dejas. Daudzo skatītāju aplausi un sajūsma par redzēto liecina, ka koknesieši var lepoties ar pašdarbības kolektīvu augsto sniegumu.

Šogad starptautiskajās Hanzas dienās Kauņā piedalījās arī citas Latvijas pilsētas –Rīga, Kuldīga, Limbaži, Straupe un Valmiera.

Hanzas savienība ir tirdzniecības pilsētu konfederācija, kuru 13.gadsimtā nodibināja Vācijas pilsētas Lībeka, Hamburga un Brēmene, un tajā apvienojās aptuveni 200 pilsētu. 13. un 14. gadsimtā Hanza turēja savās rokās visu tirdzniecisko monopolu Baltijas jūras reģionā. 1980. gadā, pēc Nīderlandes pilsētas Zvolles iniciatīvas, Hanzas pilsētu konfederācija tika atjaunota, un līdz ar to atgriezās arī ikgadējo starptautisko Hanzas dienu tradīcija. Jaunajā Hanzā ietilpst 176 pilsētas no 15 Eiropas valstīm. Hanzas savienība tiek uzskatīta par Eiropas Savienības viduslaiku priekšteci, kurā tikušas līdzsvarotas komerciālās, politiskās un kulturālās intereses plašā teritorijā. Hanzas savienības mērķis ir veicināt tās dalības pilsētu sadarbību, lai sniegtu ieguldījumu to saimnieciskajā, sociālajā, kultūras un tūrisma attīstībā. Starptautiskās Hanzas dienas ir ikgadējs pasākums, kas ik gadu tiek rīkotas citā dalības pilsētā.

2012. gadā Hanzas dienas notiks Lüneburgā, Vācijā

printēt
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top