"Urgas" kāzu godos Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā

14.08.2011

bm_kaazu_godi_2011-038.jpg14.augusts atnāca cerīgs un pilns gaišuma no rīta, bet tādu lietu, kā mēs pieredzējām, dziedādamas Brīvdabas muzejā Vidzemes dienā kāzu godos... tādu nebijām baudījušas nekad.

Visas Vidzemes folkloras kopas tika aicinātas uz kāzu godiem. Tas bija NOVADU DIENU RĪGĀ 2011 noslēdzošais pasākums. Citi novadi jau bija uz Rīgu rādīties pavasarī un vasaras sākumā. Pirms mums 24.jūlijā zemgalieši Brīvdabas muzejā svinēja Jēkabus un Annas.

Šajā kāzu godu reizē varēja redzēt, kā notiek gatavošanās kāzām, kādas ir norises līgavas un līgavaiņa mājās - precības, derības, izdevas, līgavas ģērbšana, līdzināšana, mičošana, pūra dalīšana, sadancošana... Bija arī nelūgto viesu - kūjinieku ierašanās un apdziedāšanās.

Mēs vēlējām jaunajiem maizītes laimi un dziedājām par maizi, gājām ar viņiem rotaļās un piedalījāmies arī pārējās kāzu godu norisēs.

Tā bija jauka kopā būšana un lieliska iespēja redzēt senos kāzu rituālus. Paldies pasākuma režisorei Andai Skujai par labo ieceri un paldies visiem, kas šajā pasākumā piedalījās! Te bija, ko redzēt!

Inguna Žogota, "Urgu" sievu vadītāja

printēt
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top