Dzejas dienas Bebru pamatskolā

12.09.2011 kur : Bebru pamatskola

picture-036.jpgKā visā Latvijā, arī Bebru pamatskolā Dzejas dienas jau ieskandinātas. Tas notika 8. septembrī, kad 5.- 8. klases dzejasmīļi kāpa pagasta autobusā, lai dotos ciemos pie dzejnieka un rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa uz „Brakiem” Ērgļos. Jāteic, ka Blaumaņa apciemot gribētāju mūsu skolā bija daudz vairāk nekā sēdvietu autobusā. Priekšroka šoreiz tika dota jaunajiem literātiem no literārās jaunrades pulciņa „Bebrēns”.

Muzeja vadītāja Anna Kuzina skolēnus „Braku” pagalmā sagaidīja ar Blaumaņa dzejoli par pienenītēm, kas sēd uz zaļas pakalnītes. Un bērnu acis tiešām zaļajā mauriņā ieraudzīja ziedošās pavasara puķes saulītes krāsā. Par visu, kas muzejā un ap muzeju vadītājai prātā ir kāds Blaumaņa dzejolis un citāts, tāpēc it labi bija sajūtama lielā rakstnieka klātbūtne.

Skolēni izpētīja Blaumaņa stādītos un mīlētos kokus, lūkoja atrast egli, kur sēdēja Tālavas taurētājs, salīdzināja krāsu toņus, ko dižais mākslinieks Rudens jau iekrāsojis koku lapās „Braku” tuvumā un mežos, kas no „Braku” kalna redzami tālāk prom Jumurdā, Vecpiebalgā.

Saimes istabā un citās telpās skolēni mēģināja atrast to muzeja priekšmetu, par kuru rakstīt tradicionālajam, nu jau septītajam, R. Blaumaņa literārās prēmijas konkursam. Vēl atmiņā pagājušā gada veiksmīgais Elvitas Bisteres starts šajā konkursā.

Klēts un rija, kas pieder velniņiem, ēku salmu jumti, senlaicīgie darbarīki- viss „Brakos” atstāj fascinējošu iespaidu. Cerams- skolēni sasmēlās vielu pārdomām un taps vērtīgi domraksti.

Bet „Brakos” šajā vasarā radies kāds skolēnus ļoti saistošs jaunums, proti, atrakciju parks „Braku takas”, kas pēc muzeja apskates no mums prasīja vēl divas stundas. Šķēršļiem bagātās trases 14 metru augstumā bija pārbaudījums katra varēšanai, gribasspēkam, drosmei. „Velniņu” trase (40 minūšu ilgumā) domāta iesācējiem, ne tik drosmīgajiem. Skolēni, kas uzveikuši „Mežakaķi” Siguldā, Ventspilī, teica, ka „Braku takas” ir grūtāk pārvaramas. Tikai divi skolēni- Annija Skučenkova un Erlends Liepiņš- sasniedza finišu. To izdarītu arī pārējie, ja nenonāktu laika trūkumā.

Dzejas dienu pasākumi Bebros turpināsies. Dzeju dzirdēsim Kartupeļu dumpja 170. gadskārtas atceres pasākumā, tikšanās reizē ar dzejnieci G. Viegliņu un, protams, literatūras stundās, kas septembrī notiek Dzejas zīmē.

Linda Šmite

printēt
picture-042.jpg picture-046.jpg picture-036.jpg picture-043.jpg picture-053.jpg picture-057.jpg picture-063.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top