Folkloras kopas Urgas dzimšanas dienas koncerts

07.11.2015 12:00 kur : Kokneses kultūras centrs

urgas-10_3.jpg

Kultūras pasākumi Kokneses novadā nav iedomājami bez Ingunas Žogotas vadītās folkloras kopas „Urgas”. Pavisam nesen sagaidījām mūsu dainu tēva Krišjāņa Barona 180 gadu jubileju. Ar tēvzemi un tautasdziesmu sirdī Inguna Žogota ir apliecinājusi – latviešu tautas folklora un latviskā dzīvesziņa ir neizsmeļams avots. Viņai lieliski izdevies sev līdzi aizraut citus, pārliecinot: „Vai tādēļ nedziedāju, kad man grūti jāstrādā?”

Ar moto: „Mīlestības puķes uzzied neatlaidīgajiem” 7. novembrī Kokneses kultūras namā folkloras kopa „Urgas” kopā ar draugiem svinēja 10. dzimšanas dienu un skatītājiem dāvāja neaizmirstamu svētku brīdi. Uz skatuves goda vietā bija folkloras kopas „Urgas” karogs. Svinības noritēja sirsnīgā un viesmīlīgā gaisotnē – kā mājās, kur laipni gaidīts ikviens. Dziesmām mijoties ar dančiem un rotaļām, gaviļnieces „Urgas” ciemos nākušie mīļi apdziedāja un apdāvināja. Turklāt savam pulciņam dziesmu teicējas atrada jaunus dalībniekus!

Skaistas savās dziesmās

Svētku dienā tērpušās savos mīļākajos skatuves tērpos – senlatvietes darba tērpā, izsakot piederību latvju ziņģei vai rotājoties tradicionālajā Lielvārdes tautas tērpā - „Urgu” dziedātājas atklāja – esam skaistas savā dziesmā!

„Tieši pirms desmit gadiem – 2005. gada 7. novembrī folkloras kopai „Urgas” notika pirmais mēģinājums. „Urgas” izauga no bērnu folkloras kopas „Tīne”, kas izveidojās jau 1991. gadā,” stāstu par kopas dzimšanu iesāka Inguna Žogota.

Katrai savai dziedātājai folkloras kopas vadītāja veltīja pateicības vārdus: „Visas manas meitenes mīļas, labas, bet šodien trīs no viņām gribu izcelt saulītē - manas visilgākās līdzgaitnieces šajā ceļā, ko mēs visi kopā minam. Jau pie „Tīnes” pirmsākumiem man līdzās bija Elga Grigāne. Tā otrā meitene ir Annija Blaus, kura mācoties Kokneses vidusskolā, līdz 12. klasei dziedāja „Tīnē” un tad atnāca uz „Urgām”! Bet mūsu zelta fonds ir mūsu Laima Cielava!”

Kā pirms desmit gadiem

Turpinot „Urgu” stāstu par pirmajiem soļiem, Inguna Žogota atminējās, kā pēc kopas nodibināšanas diviem mēnešiem, „Urgas” 2006. gada janvārī piedalījušās pirmajā skatē Rīgā, "Ave Sol" koncertzālē. Un tāpat kā toreiz, sasaucot kopā arī bijušās dziedātājas Guntu, Solvitu un Sarmīti, mūžam jauna skanēja tautasdziesma – „Smilga auga Daugavā”. Un tāpat kā toreiz, Gunta Lazda un Andris Žogots skatītāju acis priecēja ar Koknesē pierakstītu danci „Ģežablis”.

„Domājot par mūsu draugiem, katram piemeklējām viņiem īpašu dziesmu, lai viņi saprastu, laiks nākt plāniņa vidū!” - vedinot ciemiņus dziesmotiem sveicieniem, teica Inguna Žogota. Pēc „Urgu” nodziedātās „Uzauga ozols pie Rīgas vārtiem”, viņām līdzi piebalsoja folkloras kopa „Budēļi” no Rīgas. Ar „Budēļiem” saistās Ingunas Žogotas pirmsākums folklorā.

Savukārt ar Sēlijā dzimušu tautasdziesmu „Upe nesa ozoliņu” mājinieces aicināja ciemiņus no Sēlijas puses – folkloras kopu „Rati” no Krustpils. Atskanot spriganai apdziedāšanās dziesmai, krustpilieši dāvāja savu dziesmoto sveicienu.

„Mēs esam gluži kā radi – jūs „Urgas”, bet mēs „Avots”. Mums jāplūst kopā!” – vēlot, lai nekad dziesmu nepietrūkst, tikšanās prieku pauda tukumnieki - folkloras kopa „Avots”!

Dziesmā viss kā dzīvē!

Dziesmā viss notiek kā dzīvē! Dziedot dziesmu par meitu ar zaļo krūzi, visiem bija jānobauda mājinieču sniegtais spēka dzēriens no zaļās krūzes. Tad arī pašmāju draugiem – vidējās paaudzes deju kolektīvam „Liepavots” viegli raisījās dejas solis. Lielvārdes folkloras kopas „Josta” dalībnieki vairākkārt ciemojušies Koknesē. Arī „Urgu” dzimšanas dienā viņi nevarēja palikt mājās. Sadziedot un kopā sadancojot, lielvārdieši dāvāja pašu darinātu vēlējuma koku, kura zaros gozējās no dabas veltēm radītas krelles ar vēlējumiem katrai „Urgu” dalībniecēm.

„Mums ir savi vislabākie danču muzikanti! Par kapelu „Aizezeres muzikanti”” – sacīja Inguna Žogota. Dāvājot saulespuķes, kuras vienmēr ziedēs gleznā, „Aizezeres muzikanti” jubilārēm veltīja koknesieša Zigfrīda Putniņa dziesmu „Upe Pērse”.

„Simts gadus vēlam nodzīvot, tautas labā strādājot!” - dižie „Dimzēni” no Jelgavas, vēlēja savā apsveikumā un aicināja uz goda danci.

Pieteicot dziesmu draugus no Preiļiem, koknesietes pierādīja, ka prot dziedāt arī latgaļu mēlē! Ieklausoties Preiļu Valsts ģimnāzijas folkloras kopas „Rūtoj” dziesmā par jaunību, tapa skaidrs – desmit dziesmoti gadi ir tikai sākums!

Rituāls spēkam un enerģijai

Divus gadus jaunāki par „Urgām” ir spēlmaņu kopa „Skutelnieki”. Solvita Bērziņa, viena no „Skutelniekiem”, sacīja: „Jubilejas reizes ir lai apstātos un atskatītos. Paldies, Inguna, par šiem skaistajiem desmit gadiem, kuros Tu esi mūsos sējusi latvisko dzīvesziņu! Šodien mēs dosim Tev spēku un enerģiju no latvju rakstiem, saules un gaisa!” Aicinot domubiedrus un novada atslēgas turētāju Daini Vingri, atritinot tautiskās jostas, tika veikts maģisks rituāls, lai „Urgu” vadītāja smeltu spēku no visu klātesošo labajām domām.

Sirsnīgās sadziedāšanās izskaņā vēl izskanēja daudzi vēlējumi radošiem un bagātiem gadiem nākotnē.

Dainis Vingris, Kokneses novada domes priekšsēdētājs, folkloras kopai „Urgas” pasniedza Atzinības rakstu par ieguldījumu tradicionālās mākslas saglabāšanā un attīstībā Kokneses novadā. Uz vēlējumu, lai „Urgu” pulkā būtu arī dziedoši vīri, dziesminieces tūlīt aicināja nākt pulciņā arī domes priekšsēdētāju!

Paldies par saules dienu! „Kokneses pilsdrupās jaunie dzīves sācēji itin bieži izvēlas savā dzīves skaistākajā dienā izbaudīt „Urgu” senlatviešu kāzu uzvedumu. Šo vēlmi daudzi jaunie pāri jau pieteikuši nākamajam gadam! – sveicot jubilāres, atklāja „Kokneses tūrisma centra” direktore Daina Liepiņa. Sveicienus dzimšanas dienā dāvāja arī Kokneses kultūras nama kolektīvs, vidējās paaudzes deju kolektīvs „Liepavots”, jauktā kora „Alaine”, sieviešu kora „Anima”, biedrības „Mazā taka” pārstāvji un individuāli sveicēji. Īstajā brīdī skanēja kopīgi dziedāts vēlējums „Daudz baltu dieniņu!”

Folkloras kopa „Urgas” sirsnībā visiem labajiem ļaudīm – atbalstītājiem ikdienā un svētkos dāvāja mazas pateicības veltes.

Dziesmas un danči iet roku rokā. Dzimšanas dienas svinības turpinājās ar kapelas „Aizezeres muzikantu” un folkloras kopas „Avots” spēlēto balli un jaukām sarunām draugu lokā. Paldies folkloras kopai „Urgas” par rudenīgo dienu, kurā bija tiks daudz saules!

Sarmīte Rode

Foto: Zanda Ķikute

printēt
img_2138-001_1.jpg img_2096-001_1.jpg img_2117_2.jpg img_2124-001_1.jpg img_2127-001_1.jpg img_2140-001_1.jpg img_2152-001_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top