Sama modiņāšanas svētki

14.05.2016

img_0044_5.jpgAr vikingu liellaivas „Nameisis” jaunā maršruta atklāšanu, krāšņo Tvīda braucienu, radošām un sportiskām aktivitātēm 14. maijā Koknesē nosvinēti Sama modināšanas svētki un atklāta jaunā tūrisma sezona.

Šķiet, pats svētku gaviļnieks Sams šajā dienā bija noslēdzis līgumu ar mākoņu pavēlnieku, lai lietus līst no Rīgas līdz pat Latgalei, tikai ne Koknesē!

14. maija rītā svētku svinētāji pie estrādes pulcējās uz gadatirgu, kurā tirgotāji – stādu audzētāji, amatnieki un lauku labumu ražotāji ceļu bija mērojuši ne tikai no tuvākās apkaimes, bet arī no Latgales un Kurzemes. Kā jau Sama svētkos gardi smaržoja arī žāvēti sami, atvesti tepat no Daugavas otra krasta – Seces pagasta.

Pulksten 10 dižā Daugavas iemītnieka modinātāji pie jaunās piestātnes „Gundegas” ar gavilēm un taures skaņām sagaidīja, kā no Kokneses pilsdrupām savā pirmajā braucienā „Nameisi” pavada viņa brālis „Lāčplēsis” no „Liepsalām”. Jau iztālēm varēja pamanīt, kā no „Nameiša” pretī māj no Daugavas dzelmes izkāpušais Sams un Kokneses pilskungs (Ēriks Lejiņš).

„Lai jauki svētki un ražīga vasara! Sams ir pamodies, vasarai vārti vaļā!” – sagaidītājiem novēlēja Kokneses pilskungs, kāpjot uz piestātnes kopā ar savu svītu un svētku galveno varoni – Samu. Kokneses pils saimniece (Inguna Strazdiņa) klātesošajiem pavēstīja: „Šovasar Koknesē iepriecinās vēl viens tūrisma piedāvājums: Daugavas un Pērses ūdeņus šķeļot, vikingu laiva „Nameisis”, kurai dots pēdējā zemgaļu ķēniņa Nameiša vārds, jūs aizvedīs no Kokneses pilsdrupām uz Likteņdārzu – lai atskatoties pagātnē uz kādu brīdi ļautu izbaudīt senatnē nozīmīgo tirdzniecības ceļu, kas pa Daugavu kuģotājus ir aizvedis līdz pat Melnajai jūrai un bagātajai Konstantinpolei. 2014. gadā vikingu liellaiva „Nameisis” nobrauca daļu no senā tirdzniecības ceļa – no Vitebskas līdz Baltijas jūrai. Pagājušajā gadā „Nameisis” mājoja lielajā Zemgales ostā Jelgavā, bet šovasar būs pie mums Koknesē!” Lai būtu daudz tūristu un vienmēr labs ceļavējš, pils saimniece Arvīdam Apfelbaumam, galvenajam stūres turētājam, un viņa ekipāžai dāvāja rudzu maizes klaipus.

Pēc vizināšanās ar „Nameisi”, Sams, iesēdināts elektromobilī, devās aplūkot, kā norit svētku svinības.

Visas dienas garumā svētku apmeklētāji Kokneses tūrisma centra informācijas teltī varēja saņemt loterijas lapas, lai darbojoties piedāvātajās aktivitātēs savāktu zīmodziņus un gūtu iespēju piedalīties Sama modināšanas svētku loterijā.

Jau ceturto gadu šo svētku viens no gaidītākajiem notikumiem ir Kokneses tūrisma centra un brīvdienu piestātnes „Pērsejas” rīkotais Tvīda brauciens, ko var dēvēt par krāšņu retro velosipēdu un tērpu parādi. Šoreiz Tvīda brauciena starta vieta bija brīvdienu piestātne „Pērsejas”, kur brauciena dalībnieki pirms došanās ceļā varēja pabrokastot, nofotografēties un baudīt patīkamu svētku gaisotni. Ita Lejiņa, Tvīda brauciena organizētāja, ar gandarījumu atzīst, ka ceturtajā Tvīda braucienā vairums dalībnieki bija tie, kuri piedalījušies arī iepriekšējās reizēs – tātad viņi ir Tvīdam uzticīgie! Šoreiz savu uzticību Tvīda braucienam apliecināja 65 dalībnieki.

Pamanāmi un spilgti, katrs ar savu īpašu dizainu bija velosipēdi, kuri turpmāk būs pieejami velonomā „Raibbalts”. Juta Miglāne, iegūstot atbalstu Kokneses novada domes rīkotājā biznesa ideju konkursā, kopā ar vīru Edgaru izveidojuši jaunu tūrisma piedāvājumu - velosipēdu nomu. Juta pastāstīja: „Pirmo reizi savus unikālos velosipēdus iznomājām dažiem Tvīda brauciena dalībniekiem, bet turpmāk, iepriekš zvanot pa tālruni: 29766242, varēs iznomāt 8 velosipēdus pieaugušajiem, 2 bērniem un 1 tandēma velosipēdu aktīvai atpūtai pa Koknesi.

Sasaucoties ar svētku vērotājiem ielās, zvaniņiem skanot un uzgavilējot saulainajai dienai, krāsainais brauciens aizvijās gar Daugavas krastu. „Tā patiesi bija retro tērpu un velosipēdu modes skate!” – priecājās braucēju sagaidītāji Kokneses pilsdrupās.

Ikviens no viņiem, ar pārdomāto tērpa un velosipēda noformējumu, bija pelnījis iegūt kādu no īpašajiem Tvīda tituliem. Itai Lejiņai, pagājušā gada Tvīda karalim un karalienei – Dzintaram un Ilzei Višķeriem, arī īsteniem Kokneses patriotiem – Zandai un Pāvilam Karpiem nebija viegli izšķirties par šīgada Tvīda labākajiem dalībniekiem.

„Tvīda dāmas 2016” titulu ieguva koknesiete Sanita Ērmane, par „Tvīda vīru” tika nosaukts Rihards Štrauss, bet par „Tvīda ģimeni” kļuva Juta un Edgars Miglāni ar dēliņu Miku. Ovācijas nenorima šarmantākajam „Tvīda pārim” – Ievai un Ilmāram Klaužam. Lauma Āre tāpat kā pagājušajā gadā tika sveikta kā „Cakainākā rokdarbu velosipēda” īpašniece, bet nominācija „Rūsiņš Omega” tika piešķirta Kristapa Brieža velosipēdam. Koknesietes Inta Nagle un Līvija Briede - visu četru braucienu atbalstītājas tika sveiktas nominācija „Tvīda seniores”„Tikko apprecējušies” – šo negaidīto nomināciju saņēma Ella Strazda un viņas ūsainais dzīvesdraugs – pašrocīgi darinātā lupatu lelle.

Vēl pirms apbalvošanas notika savdabīga zibakcija - Tvīda brauciena dalībnieki un skatītāji, nostājoties cits aiz cita, izveidoja vārdu SAMS, ko augstu debesīs nofotografēja bezpilota kamera – drons. Paldies Pēterim Bergmanim par šo iespēju iemūžināt Kokneses Sama modināšanas svētkus no putna lidojuma!

Par tradīciju jau ir kļuvis pēc Tvīda brauciena mieloties ar sama zupu. Arī šajā reizē uz uguns vārītais gardais virums visiem labi garšoja.

Svētku dienā pasažierus gaidīja liellaivas „Nameisis” un „Lāčplēsis”, bet pļaviņā pie estrādes bērniem vislielākais prieks bija piepūšamās atrakcijas „Annels” un vizināšanās ar velokartiem.

Radošajā teltī „Izzini Daugavas bagātības” darbojās biologs un žurnālists Māris Olte un Vides risinājumu institūta pārstāvji. Mazajiem vislielākais izbrīns bija par akvārijā peldošo samēnu silurus glaris, bet arī pieaugušajiem bija interesanti mikroskopā aplūkot zooplanktonu - ar kuru barojas mazās zivtiņas, savukārt informatīvā plakātā bija uzdevums izdomāt un salikt, kā Daugavā mainās ūdens dziļums, straumes ātrums, skābekļa daudzums un platums. Hidrobiologi pastāstīja par Vides risinājumu institūta veikto pētījumu, kā Daugavā mainās zivju sabiedrība posmā no Aizkraukles līdz Jēkabpilij.

Ar nezināmo Daugavas ūdeņos, varējām iepazīties pateicoties Valts zivju fonda atbalstītā projekta “Sabiedrības informēšanas pasākumi par Kokneses novada ūdenstilpņu zivju resursiem, to saglabāšanu un aizsardzību” ietvaros.

Biedrības „Baltaine” priekšsēdētāja Inguna Žogota ar savām palīdzēm aicināja bērnus ar ģimenēm izmēģināt senās spēles. Daudzi pirmo reizi soļoja ar „ķekatām”, pina bizes vai zirga pinekļus. Ar aizrautību tika salikta Latvijas karte un latvju rakstu zīmes. Pārsteigums bija slēpes ar kurām jāslēpo pārī vai zīmulis, ar kuru jāraksta četratā.

Jaunieši labprāt pakavējās hennas tetovējumu radošajā darbnīcā. Šādu iespēju piedāvāja viešņas no Iecavas.

Sporta bāzes „Caunes” pārstāvji no Ogres novada Lauberes pagasta iepazīstināja ar loka šaušanas prasmi. Loku šaušanas meistars Pēteris Gribulis atklāja, ka šajos svētkos piedalās ceturto reizi un labprāt atsaucas aicinājumam doties izbraukumos uz dažādiem pasākumiem.

Senā dzīves veida un cīņu kluba „Heiligenberg” vīri no Tērvetes rādīja seno un viduslaiku cīņu paraugdemonstrējumus un ļāva arī interesentiem izmēģināt savus spēkus. Šīs cīņas varējām baudīt pateicoties „Latvijas valsts mežu” atbalstītās Zemgales kultūras programmas 2016 iesniegtā projekta “Sams modina viduslaiku Zemgali” ietvaros.

Tāpat kā citus gadus liela atsaucība bija mūku futbolam, ko organizēja Kokneses sporta centrs.

Pirmo reizi Sama modināšanas svētkos tika piedāvāts izspēlēt lāzer-peintbolu – ekstrēmu sporta veidu, kas ļauj jautri pavadīt laiku, gūt adrenalīna devu imitējot kaujas apstākļus.

Mājinieki – biedrība SB „Koknesis” piedāvāja izjādes ar zirgiem. Biedrības pārstāve Ilona Miglāne atzina, ka ļoti daudzi svētku dalībnieki izmantoja šo iespēju. Tikpat ļoti maziem un lieliem patika vizināšanās ar poniju vārdā Leksus. Izrādās, ka draudzīgais ponijs ar saviem saimniekiem bija ieradies tepat no Aizkraukles pagasta „Lejas Bitēniem”. Īpašnieks Roberts Jakubovskis pastāstīja, ka viņu brīvdienu mājā tiek laipni gaidīti ekskursanti. „Lejas Bitēnos” dzīvesvieta ir trīs ponijiem, pāviem, pundurkaziņām un citiem eksotiskiem dzīvniekiem. Acīgākie noteikti pamanīja arī kamieli, kurš bija ieradies no „Labo logu” aģentūras.

Savu artavu svētkiem bija sarūpējis Kokneses fotoklubs „Kadrs” – fotoizstāde ar nosaukumu „Kardiogramma” bija kā sveiciens novada ļaudīm un viesiem vasaras sezonas atklāšanas svētkos. Bet daudzi no svētkiem kopā ar jaukām atmiņām saglabās Fobo.lv uzņemto momentfoto.

Kokneses pilsdrupās jau rīta pusē Spodras Briedes radošajā teltī „Rakstīsim ar spalvu!” vairums apmeklētāju pirmo reizi turēja rokās un mācījās rakstīt ar spalvas kātu. Ģimenes ar bērniem vēlējumu rullī ierakstīja savus labos vēlējums Koknesei. Pētera Kirilova vadībā ikviens varēja izmēģināt prasmi viduslaiku kaujas cirvju mešanā.

Par godu pamodinātajam Samam kā vienmēr izcilu sniegumu parādīja Kokneses kultūras nama pūtēju orķestris Ziedoņa Puķīša vadībā. Skanot dzīvespriecīgajām melodijām uz skatuves uzdancoja gan Sams, gan mūsu mazie novadnieki. Jo azartiskāk spēlēja mūziķi, jo spožāk spīdēja saule, prom aizgaiņājot lietus mākoņus.

Pēc koncerta visi ar nepacietību gaidīja lielo svētku loteriju. Loterijas vadītājam Ērikam Lejiņam laimīgās lozes izvilkt palīdzēja neviens cits kā Sams!

Kokneses tūrisma centrs pateicas par atbalstu loterijā : Kokneses novada domei, laikrakstam „Staburags”, biedrībai “Baltainei”, SIA “Ataudze”, Kokneses kultūras namam, veikalam „Fans”, tūrisma firmai „Remiro Travel” , “Orinoko” amatu centram “Mazā kāpa”, Apdrošināšanas sabiedrībai „BTA”, „Skrīveru saldumiem” Kokneses sporta centram, „Latvijas valsts meži”, kempingam „Daugavas radzes”, veikalam “Sēnīte” un „Odzienas muižas alus” darītavai.

Galveno balvu - AS „SEB banka” dāvanu karti 500 EUR vērtībā velosipēda iegādei ieguva Klinta Andžāne. Apsveicam mūsu svētku dalībnieci ar vērtīgo laimestu!

Arī pirmā zaļumballe ar grupu „Ilūzija” bija tikpat labi izdevusies kā visi svētki kopumā!

Sarmīte Rode

Daces Svētiņas foto
marta1_1.jpgmarta2_1.jpg

printēt
img_0044_5.jpg img_0045_3.jpg img_0049_3.jpg img_0043_2.jpg img_0053-001_1.jpg img_0055_2.jpg img_0058_3.jpg img_0064_3.jpg img_0074_4.jpg img_0076_3.jpg img_0077_4.jpg img_0090_1.jpg img_0092-001_1.jpg img_0095_1.jpg img_0106_3.jpg img_0107_3.jpg img_0113_1.jpg img_0114-001_1.jpg img_0116_4.jpg img_0118_2.jpg img_0120_2.jpg img_0121_3.jpg img_0122-001_1.jpg img_0124_4.jpg img_0126_1.jpg img_0127_3.jpg img_0132_4.jpg img_0133_3.jpg img_0136_2.jpg img_0137-001_1.jpg img_0139_3.jpg img_0140_2.jpg img_0142_1.jpg img_0146_2.jpg img_0150_2.jpg img_0151_1.jpg img_0153_2.jpg img_0155_3.jpg img_0159_1.jpg img_0163_2.jpg img_0168_2.jpg img_0170_1.jpg img_0172_3.jpg img_0175_2.jpg img_0180_1.jpg img_0189_2.jpg img_0190-001_1.jpg img_0191_2.jpg img_0194_1.jpg img_0197_1.jpg img_0198-001_1.jpg img_0207_2.jpg img_0210_3.jpg img_0211_3.jpg img_0215_2.jpg img_0216-001_1.jpg img_0222_3.jpg img_0224_2.jpg img_0226_3.jpg img_0228_2.jpg img_0234_3.jpg img_0238-001_1.jpg img_0241_1.jpg img_0244_2.jpg img_0248_2.jpg img_0255_1.jpg img_0259_2.jpg img_0264_2.jpg img_0274_4.jpg img_0287_1.jpg img_0292-001_1.jpg img_0323_2.jpg img_0333_2.jpg img_0334_2.jpg img_0339_1.jpg img_0343_2.jpg img_0346_1.jpg img_0348_2.jpg img_0350_3.jpg img_0352_2.jpg img_0353-001_1.jpg img_0356_2.jpg img_0359_2.jpg img_0362-001_1.jpg img_0364_2.jpg img_0367_2.jpg img_0370_2.jpg img_0374_2.jpg img_0375_3.jpg img_0376_2.jpg marta1_1.jpg marta2_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top