Kokneses amatierteātrim 20 gadu jubileja

06.10.2012 kur : Kokneses kultūras centrs

mcb_0797.jpgKokneses amatierteātra 20 gadu jubilejā 6. oktobra vakarā Kokneses kultūras namā mēs sajutām to brīnumaino spēku, kas piemīt teātra burvībai – netveramajam, gaistošajam brīnumam kā vārdā te piedzimst īsts mēness tur tālē, putekļi, sviedri un grims.

Jau ieejot kultūras nama foajē, apņēma īpaša noskaņa, jo aplūkojamās dekorācijas, kas saglabājušās no pēdējo piecu gadu izrādēm, bez vārdiem izteica, cik krāsains un daudzveidīgs bijis Kokneses amatierteātra radošais ceļš.

Pirmā izrāde „No saldenās pudeles”

Koknesē izsenis bijusi godā teātra spēlēšanas tradīcija. Pirms 20 gadiem Tomasa Cīruļa aicināti, teātra spēlēt gribētāji izveidoja amatierteātri un pirmajā gadā jaunā režisora vadībā iestudēja Rūdolfa Blaumaņa lugu „No saldenās pudeles”. Nākamos 2 gadus kolektīvu vadīja Ramona Liepiņa, bet nu jau 17 gadus Inguna Strazdiņa ir amatierteātra režisore. Divos gadu desmitos kolektīvs skatītājus iepriecinājis ar 23 iestudētām izrādēm, tai skaitā arī viencēlieniem. Beidzamajā laikā tiek iestudētas kamerizrādes, jo tās pašreizējā situācijā, kad aktieru sastāvs un skaits mainās, ir vispiemērotākās. Ar panākumiem un augstu novērtējumu Kokneses amatierteātris šajos gados piedalījies amatierteātru festivālos. Aizvadītajā gadā amatierteātru iestudējumu skatē „Gada izrāde 2011” ar Sandijas Kalniņas izrādi „Metāla ziedi” koknesiešus atzina par piekto labāko kolektīvu Zemgales reģionā. Latvijas televīzijā pēc tam par amatierteātri tapa raidījums. Arī šo jubilejas vakaru filmēja Latvijas televīzija.

Mūs vieno radīt prieks!

Pasākums sākās kā kārtējais mēģinājums, režisore aicināja aktierus uz skatuves un viņi no Kokneses, Seces, Sunākstes, Aizkraukles, Stirnienes, bija klāt un ieņēma savas vietas. Inguna Strazdiņa par savējiem smaidot sacīja: „Mēs esam tik dažādi, bet mūs vieno radīt prieks. Lai arī aktieru sastāvs mainās – dzimst bērni, prom aizsauc studijas, darbs ārpus Latvijas, bet kodols paliek un mēs turamies!” Ar klusuma brīdi viņa lūdza pieminēt mūžībā aizsaukto ilggadējo aktrisi Veltu Stankus.

Vakara gaitā mēs redzējām fragmentus no piecām izrādēm: gan bijušos aktierus zālē, gan citus skatītājus no jauna uzrunāja varoņi no Rūdolfa Blaumaņa „No saldenās pudeles”, bet fragmenti no izrādēm Leldes Stumbres „Roze”, Evitas Sniedzes „Kreisais pagrieziens”, Sandijas Kalniņas „Metāla ziedi” atkal lika padomāt par to, kas dzīvē ir vissvarīgākais. Izrāžu fragmenti mijās ar Ingunas trāpīgajiem katra aktiera raksturojumiem un laba vēlējumiem.

Katram sava sapņu loma

Par kolektīva zelta fondu Inguna sauc Aiju Sproģi, Ritu Čerkovsku un Sandi Miglu. Viņi vairākkārt par savu tēlojumu teātra festivālos ieguvuši žūrijas un skatītāju atzinību. Jānis Balodis teātri sācis spēlēt no 1. klases bērnu un jauniešu studijā, pa šiem gadiem viņš nospēlējis spožas lomas, bet pašlaik studē ārzemēs. Par Ediju Lapuku, kurš pēc vidusskolas absolvēšanas sācis studijas Rīgā, Inguna ar lepnumu atklāja, ka, ieraugot Ediju uz skatuves, daudziem bijis patīkams pārsteigums. Jānis, kurš dzīvo Stirnienē, mācās Aizkrauklē, teātri tagad spēlē arī Koknesē, viņš šovasar izrādē „No saldenās pudeles” aizstājis Jāni Balodi Kriša lomā. „No Jāņa iznāks lietaskoks!” – teic režisore. Trešais Jānis, gadu ziņā vecākais, Jānis Spulle atkal atsācis teātra spēlēšanu, jo pēc Ingunas aicinājuma viņš „ielēca” Taukšķa lomā Kalvja Žogota vietā izrādē „No saldenās pudeles”. Nu, izrādās, ka ar Taukšķi Jānis būs nospēlējis savu labāko lomu! Kalvis Žogots ir bijis ne tikai veiksmīgs raksturlomu atveidotājs, bet arī profesionāli veicis skaņu meistara pienākumus. Inguna cer, ka arī viņš pēc zināma laika atgriezīsies kolektīvā. Liene Dareiko-Sinkeviča spilgti debitējusi Sandijas Kalniņas izrādē „Metāla ziedi” un piepildījusi savu sapni spēlēt kopā ar savu 1. klases skolotāju Aiju Sproģi. Arī jaunajām aktrisēm Andrai, Zanei, Anetei un Tijai Inguna novēlēja nospēlēt savas sapņu lomas!

Top teika par Kokneses pili

Sava darba augstāko novērtējumu aktieri piedzīvojuši amatierteātru festivālā Balvos, kad pēc Evitas Sniedzes izrādes „Kreisais pagrieziens” nospēlēšanas, skatītāji applaudējot piecēlušies kājās.

Pašreiz Sandija Kalniņa vēl strādā pie lugas, kas būs teika par Kokneses pili, radīšanas. Bet, ir jau zināms, ka lugas pirmizrāde notiks nākamā gada 8. jūnijā Kokneses pilsdrupās. Autore dažus fragmentus jau ir atsūtījusi koknesiešiem un mums bija iespēja redzēt kā notiek tā saucamais galda mēģinājums.

Paldies, ka piedzimst brīnums!

Skanot Lilioma dziesmai, Kokneses amatierteātra aktieri bija kopā uz skatuves un Inguna Strazdiņa sava kolektīva vārdā sacīja: „Paldies visiem, kas par mums domā! Paldies par sapratni mūsu aktieru tuviniekiem! Paldies jums, skatītāji, jo tikai dēļ jums uz skatuves piedzimst brīnums! Paldies par atbalstu Kokneses novada domei!” Ar skaļiem un sirsnīgiem aplausiem aktieri sveica bijušo ilggadējo teātra spēlētāju Zigurdu Biķernieku. Pa krāšņam rudens ziedam viņi dāvāja saviem draugiem un atbalstītājiem. Kad no skatītāju zāles uz skatuvi aicināti devās bijušie aktieri, palika retas skatītāju rindas. Tik daudzi no bijušajiem kolektīva aktieriem šajā vakarā bija kopā! Inguna smaidot piebilda: „Ja būtu ieradušies pilnīgi visi, uz skatuves nepietiktu vietas!” Amatierteātra kolektīvs sirsnīgi sveica savu režisori, bet uzdāvinātais stikla gulbītis simbolizēja Ingunas māku jauno aktieri no neglīta pīlēna pārvērst par skaistu gulbi.

Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris par aktīvu un radošu darbošanos Kokneses amatieru teātrī, veicinot kolektīva māksliniecisko izaugsmi, Kokneses novada domes atzinības rakstus pasniedza Ingunai Strazdiņai, Aijai Sproģei, Ritai Čerkovskai, Edijam Lapukam, Jānim Balodim, Vilnim Gravam, Sandim Miglam. Jubilārus sveica arī Kokneses kultūras nams, Kokneses pagasta bibliotēkas kolektīvs un daudzi citi apsveicēji, vēlot, lai vienmēr lepni plīvo Kokneses amatierteātra kolektīva karogs un, lai viss notiek kā Lilioma dziesmā: „Redzat, atkal ir debesis pušu, atkal ielāpi jāuzliek tām!”

Kokneses Novada Vēstis

Mārča Briškas foto

printēt
mcb_0736.jpg mcb_0747.jpg mcb_0754.jpg mcb_0761.jpg mcb_0735.jpg mcb_0764.jpg mcb_0768.jpg mcb_0769.jpg mcb_0779.jpg mcb_0783.jpg mcb_0785.jpg mcb_0791.jpg mcb_0792.jpg mcb_0797.jpg mcb_0798.jpg mcb_0802.jpg mcb_0807.jpg mcb_0809.jpg mcb_0818.jpg mcb_0822.jpg mcb_0828.jpg mcb_0829.jpg mcb_0831.jpg mcb_0836.jpg mcb_0839.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top