Kokneses bērnu bibliotēkā noslēgusies "Bērnu/Jauniešu žūrija 2012"

30.01.2013 kur : Kokneses pagasta bibliotēkas Bērnu nodaļa

dsc_2031.jpg30.janvāra pēcpusdienā Kokneses bērnu bibliotēkā ar darbīgu pasākumu atzīmējām projekta „Bērnu/Jauniešu žūrijas 2012”noslēgumu. Šoreiz projektu līdz galam izturēja 38 žūrijas eksperti, to skaitā arī 9 pieaugušie eksperti, kuri piedalījās jaunizveidotajā „Vecāku žūrijā”.

Kokneses mazākie eksperti par vislabāko atzina bērnu grāmatiņu „Lizelotei nenāk miegs” Štefensmeijers A., kurā ir jauks stāstiņš par gotiņas Lizelotes cīņu ar miegu un gulēšanu. Bērniem ļoti patika arī I. Zanderes „Dieguburti”, kurā katram alfabēta burtiņam ir savs dzejolītis. Kā viena no trim labākajām bērnu skatījumā ir arī M. Cielēnas stāstu grāmatiņa „Ēžuļa peldriņķis”, kurā pieci meža zvēri meklē atbildes uz dažādiem viņiem svarīgiem jautājumiem.

3.-4. klašu grupas bērni, no piecām piedāvātajām, par vislabāko atzina U. Ausekļa dzejoļu grāmatu „Zīlītes pīlītes pūš”, kurā ir daudz putnu un zāļu, daudz valodas mīļuma un daudz Latvijas. Ļoti aizraujošas ekspertiem likās arī M. Ložinska „Būtnes bēg”- piecas mūsdienīgas pasakas par Bruņurupuci, Mušu, Baktēriju un Putnu - par viņu savdabīgo skatu uz dzīvi un pasauli tiem apkārt. Kā trešā labākā žūrijas ekspertiem likās M. Kerenesa stāsts „Nozagts oranžs divritenis” – detektīvstāstiņš bērnu gaumē.

5.-7. klašu grupā šogad bija visvairāk ekspertu – 11. Un viņi lēma, ka vislabākā grāmata viņu kategorijā ir U. Poznanska romāns par datorspēli „Erebos” – kā kāds bērns atzina, izlasot šo grāmatu, datorspēles spēlēt vairs īsti negriboties. Par otro labāko pusaudži atzīst R.Regera stāstu „Emīlija dīvaine” , kurā meitene zaudē atmiņu un iedomājas sev jaunu dzīvi. Trešo vietu Koknese eksperti piešķir U.Stārka grāmatai „Mans draugs Pērsijs, Bufalo Bils un es” - šajā grāmatā pasaule tiek atainota no zēna skata punkta un ir par jautriem notikumiem vasaras brīvdienās pie vecvecākiem, bet, galvenokārt, šie notikumi stāsta par ilgām pēc mīlestības un pārsteidzošo mīlestības spēku.

Jaunieši par vislabāko atzina vēsturiski fantastisko romānu „Starp pelēkiem toņiem”, kur notikumi risinās Sibīrijā otrā pasaules kara priekšvakarā un tā laikā. Otro vietu ieguva latviešu rakstnieces I.Eņģeles vīzija par dzīvi nākotnē – grāmata „75 dienas”. Godpilnā trešā vieta tiek A. Kuiperes grāmatai „Dzīve uz ledusskapja durvīm”, kura, kā paši pusaudži atzīst, ir emocionāli piesātināta. Visa grāmata sastāv no zīmītēm pie ledusskapja, kurās varbūt ir maz vārdu, bet ļoti daudz informācijas un emociju, kuras lasītājs spēj uztvert un just līdzi mātes un meitas sarežģītajām attiecībām.

2012. gada „Bērnu/Jauniešu žūrijas” jaunums ir „Vecāku žūrija”, un grāmatu kolekcija pārsteidz ar savdabīgu literatūras izlasi, kurā par labāko vecāki atzina M.Hedona grāmatu „Savādais atgadījums ar suni naktī”- grāmatā autors parāda kāda zēna ar īpašām vajadzībām prātu un dzīvi. Kā otro labāko vecāki novērtēja Dž. Sjerra i Fabras grāmatu „Kafka un ceļojošā lelle” – stāsta galvenais varonis, lai iepriecinātu mazu meitenīti, kurai pazudusi lelle, kļūst par leļļu pastnieku. D.Penaksa grāmata „Skolas sāpes” ir autobiogrāfiska proza par franču skolēnu un skolotāju attiecībām. Eksperti šo grāmatu atzina kā trešo, kas patika. Un, visbeidzot, norvēģu rakstnieka E. Lū romāns „Doplers” , kurš, manuprāt, visvairāk tika apspriests savdabības un pārdrošības dēļ. Romānu visvairāk varētu raksturot citāts: „Dārgie tautieši, es kliedzu, es jūs nemīlu. Atveriet acis un pārstājiet būt tik sasodīti priekšzīmīgi”. Tas īsumā par kolekcijas grāmatām.

Atgriežoties pie pasākuma, par darbu žūrijā katrs tās dalībnieks saņēma Atzinības rakstus vai Pateicību un dāvaniņas. Šogad visiem „Bērnu/Jauniešu žūrijas 2012” dalībniekiem tiek dāvinātas aproces Latvijas karoga krāsās ar uzrakstu ”Vairāk labu lasītāju”. Šīs aproces ir visiem žūrijas ekspertiem un būs arī ieejas biļete Lielajos Lasīšanas svētkos 2. martā Ķīpsalā, kurā arī uzzināsim visu „Bērnu/Jauniešu žūrijas 2012” ekspertu viedokli par žūrijas kolekcijas grāmatām un tiks apbalvoti grāmatu autori, ilustratori, tulkotāji un izdevēji. Jau otro reizi mēs noslēguma pasākumā izlozējam sešus veiksmīgos, kuri 2. martā ar mums kopā varēs braukt uz Ķīpsalu. Bet uz Ķīpsalu 2.martā var doties arī pārējie 2012. gada žūrijas eksperti, par ieejas kartēm izmantojot iepriekšminētās aproces.

Noslēguma pasākuma turpinājumā bērni un vecāki piedalījās trīs dažādās meistarklasēs. Vienā bija iespēja darināt „Mīļmantiņu” no zeķes vai cimda. Otrajā varēja apgūt Origami mākslas pamatus, bet vēl vienā - izveidot masku, kuras visiem sanāca ļoti mirdzošas. Daži aktīvākie pat paspēja darboties vairāk kā vienā darbnīcā.

Pasākumu noslēdzām ar savu veikumu izrādīšanu pie garda kliņģera un sulas glāzes.

Vēlreiz paldies visiem dalībniekiem un uz tikšanos nākamajā jau šā gada žūrijā!

Izlasi un novērtē pats iepriekš minētās grāmatas un varbūt radīsies vēlme arī Tev šogad piedalīties šajā fantastiskajā lasīšanas piedzīvojumā.

Uz tikšanos bibliotēkā!

Antra Vasiļevska,

Kokneses pagasta bērnu bibliotēka

printēt
dsc_1898.jpg dsc_1900.jpg dsc_1902.jpg dsc_1904.jpg dsc_1927.jpg dsc_1942.jpg dsc_1945.jpg dsc_1961.jpg dsc_1962.jpg dsc_1965.jpg dsc_1969.jpg dsc_1970.jpg dsc_1971.jpg dsc_1973.jpg dsc_1976.jpg dsc_1978.jpg dsc_1980.jpg dsc_1981.jpg dsc_1983.jpg dsc_1987.jpg dsc_1988.jpg dsc_1989.jpg dsc_1995.jpg dsc_1996.jpg dsc_1997.jpg dsc_2003.jpg dsc_2008.jpg dsc_2010.jpg dsc_2017.jpg dsc_2019.jpg dsc_2020.jpg dsc_2022.jpg dsc_2023.jpg dsc_2024.jpg dsc_2027.jpg dsc_2028.jpg dsc_2029.jpg dsc_2031.jpg dsc_2033.jpg dscf3372.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top