Mēs esam atgriešanās tauta

23.03.2013 kur : Kokneses kultūras centrs

p3234810.jpgr domām par Latviju, ar domām par tiem, kas svešumā pagalvī lika sapni par Dzimteni, 23. martā piemiņas brīdī pie Kokneses kultūras nama pulcējās Kokneses novada iedzīvotāji. Pēc kopīgi nodziedātas tautas lūgšanas, klātesošos uzrunāja Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris: „Saulainā pavasara Māras diena jau 64 gadus Latvijā ir sēru diena, komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena. Nav svarīgi, cik gadu paiet un paies, šo dienu nevar un nedrīkst aizmirst. Katru gadu martā, kad saule mežmalās kausē pēdējo sniegu, represijās cietušo un viņu tuvinieku sirdīs no jauna uzviļņo sāpes. Bez tiesas sprieduma, bez jebkādiem apsūdzības aktiem padomju režīms deportēja uz Sibīriju mūža nometināšanā vairāk kā 44 000 cilvēku, vairāk kā 10 000 bija bērni un jaunieši vecuma līdz 16 gadiem. Tajās tālajās dienās dzelzceļa ešelonos no visas Latvijas savu moku ceļu uz Amūras, Tomskas, Omskas un citiem apgabaliem uzsāka vairāk kā 13 642 ģimenes. Tā bija pēc savas nežēlības vēl neredzēta akcija, valstiski organizēts noziegums pret cilvēci, kam nav un nevar būt noilguma.

 Katram represijās cietušajam ir savs vienreizējs stāsts par piedzīvoto un zaudētās dzimtenes mīlestību.

Kā ik gadu, mēs esam kopā piemiņas brīdī, lai atcerētos un godbijībā pieminētu svešumā mūžībā aizsauktos, lai godinātu tos, kas ir šīs šausmas pārdzīvojuši un ir mūsu vidū. Arī cietušo piederīgo, viņu radinieku priekšā mēs godbijībā noliecam galvas. Šī atcerēšanās ir vienīgais patiesais gandarījums, ko mēs spējam jums sniegt.

Kokneses novada represētajiem, jūsu tuviniekiem es novēlu stipru veselību un esat stipri savā pārliecībā un mīlestībā uz Latviju.”

Kokneses novada politiski represēto nodaļas vadītājs Andris Freimanis aicināja vēlreiz apzināties cik smaga ir tautas vēstures gaita, cik daudz vēl neizsāpēta un neizzināta tā nes sev līdz.

„Ir sasieti domas un darbi mazā sainītī, un stūrīši mazai drāniņai cieši sasieti; mazs sainītis pagalvī palikts, tā manta būs līdzi paņemta, kad būšu no Dzimtenes padzīta. Tur pārītis cimdu un zeķu un neliels lakatiņš kāds, sauss maizes rieciens un gabaliņš sāls. Vēl viena man manta būs līdzi no vietas, kur šūpulis kārts,- trīs saujas dzeltenu smilšu, tas talismans – Dzimtenes vārds”, pēc šīm Astrīdas Saimenas runātām dzejas rindām, kuru autore ir izsūtītā Margarita Stradiņa, pie Piemiņas akmens iedegās svecītes, sagūla pavasara ziedi un pūpolu pušķīši.

Ogres novada skolotāju kamerkoris piemiņas brīža dalībniekiem dāvāja brīnišķīgu koncertu „Ceļā uz Dziesmu svētkiem”, kurā skanēja katram latvietim tuvās latviešu tautasdziesmas un izcilu latviešu komponistu dziesmas, kuras šovasar skanēs arī XXV Dziesmu un XV Deju svētkos.

Pēc koncerta kultūras nama mazajā zālē politiski represēto nodaļas biedri un viņu tuvinieki pie Kokneses novada domes sarūpēta kafijas galda kavējās senās atmiņās un dalījās pārdomās par laiku, kurā dzīvojam tagad. Bebrēniete Lība Zukule, kura aktīvi darbojas Kokneses novada politiski represēto nodaļas valdē pastāstīja kā novada skolu skolēniem veicies, atsaucoties represēto aicinājumam, uzrakstīt kāda novadā dzīvojoša represijās cietušā dzīvesstāstu.

Lai arī šogad skolēnu atsaucība bija mazāka kā pagājušajā gadā, Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris pateicās par paveikto četrām skolniecēm, pasniedzot viņām Kokneses sporta centra dāvanu kartes. Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas 7. klases skolniece Danuta Jankovska ir uzrakstījusi aizkustinošu atmiņu stāstu „Manas omes Monikas Dzenes bērnības laiks Sibīrijā.” Pasākumā kopā ar Danutu bija arī viņas vecmāmiņa Monika Dzene. Viņa noteikti var lepoties ar savu mazmeitu! Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas 10. A klases skolniece Santa Romanova konkursam iesniedza ļoti izsmeļoši sagatavotu darbu – atmiņu stāstījumu par izsūtīto Āriju Zālīti (dzimušu Grīslīti), bet Bebru pamatskolas skolnieces Liene Pavloviča un Elvita Bistere ir radījušas kopīgu darbu, tiekoties ar Bebru pagasta iedzīvotāju Ģertrūdi Višņevsku un uzrakstot par viņas ģimenes gaitām un pārciesto Sibīrijā.

Paldies visiem, kuri bija kopā šajā dienā piemiņas brīdī.

Kokneses Novada Vēstis

printēt
p3234804.jpg p3234806.jpg p3234807.jpg p3234810.jpg p3234812.jpg p3234814.jpg p3234817.jpg p3234821.jpg p3234825.jpg p3234827.jpg p3234832.jpg p3234838.jpg p3234849.jpg p3234851.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top