Dzeja – gaisma, kur dvēselei padzerties

08.09.2013 kur : Kokneses kultūras centrs

dsc_2800.jpg„Dzeja ir kā vēja glāsti, kā gaisma, kur dvēselei padzerties” – par dzejas sūtību teic koknesiete Ārija Āre. Šo acīm netveramo gaismas staru 8. septembrī Kokneses kultūras namā dzejas cienītājiem dāvāja autori, kuri publicējušies šogad ar Kokneses novada domes palīdzību izdotajā dzejas grāmatā „Gaismas pieskāriens Koknesei”, piepulcējot sev citus dzejai uzticīgos un ciemiņus – Jaunjelgavas literātu apvienības biedrus. Dzeju par rudeni, mīlestību, par visu, kas liek dvēselei sāpēt, priekā gavilēt runāja Dzidra Čumakeviča, Ārija Āre, Maija Stepēna, Olga Kļaviņa, Sarmīte Rode, arī viena no jaunākajām „Gaismas pieskāriens autorēm” – studente Rūta Veigure. Patīkams pārsteigums bija iepazīšanās ar koknesieti Juri Siliņu, kura dzejas lasījumā atklājās trāpīgi izteikti dzīves vērojumi. Klausītāji atzinīgi novērtēja viņa dzejoli par septiņiem tiltiem.

Visskaistākie dzejoļi sāk dzīvot otru dzīvi, pārtopot dziesmās. Druvis un Marika Andriksoni izpildīja savas sacerētās melodijas ar Dzidras Čumakevičas, Ārijas Āres, Maijas Stepēnas vārdiem un pašu radītiem tekstiem. Jaunjelgavas literātu apvienības vadītājs Egons Grietiņš pastāstīja kā darbojas viņu pirms diviem gadiem izveidotā apvienība. Svētku noskaņā pacilāti un sirsnīgi skanēja Egona Grietiņa, Eleonoras Pirktiņas, Elgas Svilo, Birutas Čūderes dzeja, bet Inga Krauze savus dzejoļus izdziedāja ģitāras pavadījumā. Uz kāzu valsi vienā no dziesmām viņa aicināja Mariku un Druvi. Paldies jaunjelgavietim Aivaram Bitem par nelielo līdzi atvesto fotogrāfiju izstādi, kurā iemūžināti skaistākie šīs vasaras Dziesmu un Deju svētku mirkļi.

Ārijai Ārei un Maijai Stepēnai dzimtā puse ir Lutriņu pagasts Saldus novadā. Lutriņieši viņas lepni dēvē par savām dzejniecēm, tāpat kā mēs ,koknesieši, par savējām. Viņiem par tradīciju kļuvis Dzejas dienas svinēt pie Līču dižozola Lašupē. Ciemos atbraukusī Lutriņu bibliotēkas vadītāja Ligita Popsujēviča ir viena no Dzejas dienu pasākumu organizētājām. Atvedot sveicienus no Lutriņiem, viņa mūsu autoriem novēlēja, lai pēc šī pirmā kopīgā Dzejas dienu pasākuma, sekotu nākamie.

Visiem labajiem vēlējumiem ir lemts piepildīties. Pēc pasākuma dzejas draugi cits citam novēlēja: uz tikšanos Dzejas dienās!

Kokneses Novada Vēstis

Aivara Bites foto

printēt
dsc_2642.jpg dsc_2622.jpg dsc_2637.jpg dsc_2596.jpg dsc_2634.jpg dsc_2635.jpg dsc_2708.jpg dsc_2712.jpg dsc_2715.jpg dsc_2724.jpg dsc_2730.jpg dsc_2742_1.jpg dsc_2747.jpg dsc_2764.jpg dsc_2772.jpg dsc_2773.jpg dsc_2780.jpg dsc_2784.jpg dsc_2794.jpg dsc_2795.jpg dsc_2798.jpg dsc_2800.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top