Jau desmito reizi teātru saiets Pērses krastos!

24.07.2015 kur : Kokneses kultūras centrs

skatuve_1.jpg„Bez teātra mēs nevaram!” – šie vārdi no Mārtiņa Brauna dziesmas vislabāk raksturo tos, kurus ik pēc diviem gadiem Koknesē kopā sasauc teātru saiets „Pērses krastos”. Pirmā satikšanās notikusi pirms 20 gadiem, bet šoreiz jau desmito reizi savā radīt priekā dalījās teātra spēlētāji no dažādiem Latvijas novadiem, jo šīs tradīcijas aizsācējiem - Kokneses amatierteātrim draugu ir daudz.

24. jūlija vakarā teātra mīļi uz Kokneses kultūras nama skatuves baudīja Mežāres amatierteātra „Efekts” dramaturģes Danskovītes lugas „Sievasmātes senču laiki” iestudējumu un Monikas Zīles sadzīvisko komēdiju „Savedējs” Viesītes amatierteātra sniegumā. Skatītāju aplausi bija vislabākais apliecinājums aktieru un abu amatierteātru kolektīvu režisores Aijas Rancovas veikumam. Inguna Strazdiņa, Kokneses amatierteātra kolektīva vadītāja un šī pasākuma organizētāja teic, ka amatierteātru kolektīvi ir ļoti iecienījuši gan „Ontons i Anne” autores Danskovītes (Anita Ločmele), gan Monikas Zīles dramaturģiju, jo autorēm skatījums uz cilvēkiem un viņu vājībām un neveiksmēm ir ārkārtīgi vērīgs un labestīgs. Nākamajā – Jēkaba dienā teātrim uzticīgie piecās izrādēs izdzīvoja asprātīgus, komiskus un arī traģiskus stāstus. Labus vārdus un atzinību gribas veltīt katrai izrādei. Teātrī viss kā dzīvē - apliecināja brocēnieši, jo uz skatuves smaržoja īsts siens. Brocēnu amatierteātris, kurš Koknesē ciemojās trešo reizi, izrādē „Rāja mani māmuliņa” (autore M.Rītupe, režisore Z.Strogonova) meistarīgi uzbūra ainas no padomju laika kolhozu dzīves, atgādinot mūžseno patiesību – laiki mainās, bet tikumi ne. Vidridžu amatierteātris Ļeva Zorina lugai „Vīrietis un sievietes” (režisors A.Steps) piešķīra savu īpašo redzējumu, lieliski izmantojot minimālu skatuves noformējumu un labu mūziku. „Tā bija brīnišķīga mazas komēdijas paraugstunda!” – jāteic par tālāko ciemiņu - Lietuvas Taujēnu teātra „Bičiuliai” izrādi – A.Tarasonis „Mīlestības eliksīrs”( režisore L. Jančiausakite). Īstai mākslai nav valodas barjeras. Visu izrādes laiku nenorima skatītāju smiekli par varoņu radītājiem pārpratumiem mīlestības eliksīra iespaidā. Teātru saieta skatītājiem bija vienreizēja iespēja skatīt nelielu daļu no rudenī gaidāmās pirmizrādes - Latvijas Universitātes teātra aktieru sniegumā Žana Anuija drāmas „Antigone” fragmentu. Franču dramaturgs ir pārrakstījis šo Sofokla lugu atbilstīgi savam laikam, proti, tā tapusi 1943. gadā. Viņa lugā Antigone simbolizē varonības dziņu - Antigone ir kā sagūstītā, bet neuzvarētā Francija. Uz pārdomām vedināja valdnieka Kreona, kuru atveido šī teātra režisors Visvaldis Klintsons, sacītais: „Patiesība ir tas, ko nevar pateikt vārdiem.”

Kā punkts uz i bija saieta noslēguma izrāde – Jaunjelgavas amatierteātra režisora Kārļa Lismaņa iestudētā Aivara Bankas komēdija „Visi radi kopā” – mūsdienīgs stāsts par vienas dzimtas kopā sanākšanu kapusvētkos. „Kā visi radi kopā, tā arī visi labi draugi ir kopā Pērses krastos,” – pateicoties par iedvesmojošo satikšanos, sacīja Inguna Strazdiņa. Tāpat kā visas iepriekšējās reizes ciemiņi tikai cienāti ar tradicionālo uz uguns vārīto teatrāļu zupu un aicināti uz lustīgu dancošanu līksmā ballītē.

Paldies par izturību un atsaucību skatītājiem, kuri Jēkaba dienā izvēlējās nevis krāt vasaras veltes, bet uzdāvināt sev mazu baudījumu dvēselei!

Sarmīte Rode

printēt
perse4_1.jpg perse6_1.jpg perse5_1.jpg skatuve_1.jpg perse7_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top