Baltā galdauta svētki Koknesē

04.05.2014 kur : Kokneses kultūras centrs

1gald_1.jpgŠogad, sagaidot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu un ceļā uz valsts simtgadi, iesākās jauna tradīcija – Baltā galdauta svētki.

Šo svētku mērķis ir iedibināt un stiprināt tradīciju cilvēkiem pulcēties pie viena galda ģimenes, draugu, kaimiņu vai kopienas lokā, apzināti svinot savas valsts esību un godinot tos, kuri palīdzējuši to radīt un nosargāt.

4.maijā, kad saule rotāja debesīs kā pa baltu, spodru galdautu, Kokneses kultūras namā pulcējās tie, kuri vēlējās šo svētku dienu sagaidīt kopā. Sirsnīgo satikšanos atklāja folkloras kopas „Urgas” dziedātājas, tautas dziesmā suminot „Galdiņam četri stūri, visi četri vajadzīgi” un uz zāles vidū esošā galda klājot baltu svētku galdautu.

Inguna Strazdiņa, Kokneses kultūras nama direktore, sveicot svētkos, sacīja: „4. maijs pirms 26 gadiem bija mūsu lielā diena – Latvijas valsts otrā dzimšanas diena. Atminos ar kādu satraukumu mēs klausījāmies radio, skaitījām līdzi balsojumus „par” un priekā uzgavilējām! Baltā galdauta svētki lai ir kā aicinājums būt vienotiem sagaidot Latvijas valsts dzimšanas dienu!

Latvietim jau nevajaga daudz, –

Savu māju, pašam savu sētu,

Un lai tad, kad tālu aiziet viņš,

Viņu domās gaiši pieminētu.

Latvietim jau nevajaga daudz, –

Galdautu uz galda balti austu,

Un lai tad, kad rudzus iesēj viņš,

Svešas acis maizi nenoskaustu.”

Astrīdas Saimenas skandētie Dinas Bitēnas-Sirmās dzejas vārdi, kas dziļi izteic latvieša dvēseli, vidējās paaudzes deju kolektīvu „Liepavots”, „Irši” un Kokneses jauniešu deju kolektīva dejotāju brīnišķīgais sniegums šajā saulainajā brīdī bija vislabākā dāvana mūsu svētkos! Pasākuma izskaņā folkloras kopa „Urgas” aicināja koncerta dalībniekus un skatītājus vienoties vienā no skaistākajām latviešu tautas dziesmām: „Pie Dieviņa gari galdi”, lai pēc tam visi draudzīgi pulcētos ap balto svētku galdu un cienātos ar sarūpēto cienastu, dalītos atmiņās par laiku, kad Latvijas valsts atguva savu neatkarību.

Paldies par dāvāto svētku sajūtu folkloras kopai „Urgas” un vadītājai Ingunai Žogotai, vidējās paaudzes deju kolektīviem „Liepavots” un „Irši” un vadītājai Intai Balodei, Kokneses jauniešu deju kolektīvam un vadītājai Kornēlijai Reisnerei!

Lai piepildās Ingunas Strazdiņas vēlējums: „Domājot par Latviju -  neteiksim tā valsts, bet mūsu valsts, jo ikviens no mums ir Latvija.”

Tiksimies Baltā galdauta svētkos nākampavasar! Jo: „Latvietim jau nevajaga daudz, Bet no mazumiņa neatdod ne sprīdi. Brīvība ir cerība uz to, Cerība uz vienu gaišu bridi.”

Sarmīte Rode

Aritas Ornicānes foto

printēt
1gald_1.jpg 2gald_1.jpg 3gald_1.jpg 4gald_1.jpg 5gald_1.jpg 6gald_1.jpg 7gald_1.jpg 8gald_1.jpg 9gald_1.jpg 10gald_1.jpg 11gald_1.jpg 12gald_1.jpg 13gald_1.jpg 14gald_1.jpg 15gald_1.jpg 16gald_1.jpg 17gald_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top