Amatierteātriem patīk Monikas Zīles lugas

01.10.2016 kur : Kokneses kultūras centrs

4skate-001_1.jpgPirmajā oktobra dienā Kokneses kultūras namā valdīja teātra gars. Uz Aizkraukles reģiona amatierteātru skati bija ieradušies četri kolektīvi no Vietalvas, Daudzevas, Jaunjelgavas un Pļaviņām. Aktieru radošo veikumu vērtēja režisore Kristīne Klētniece-Sika un rakstniece, publiciste un dramaturģe Monika Zīle, kuras sarakstītās vairāk nekā desmit lugas iecienījuši Latvijas amatierteātri. To apliecināja arī autores lugu iestudējumi trīs amatierteātru sniegumā. Aktieriem tas noteikti bija īpašs satraukums - atveidot savus varoņus klātesot to radītājai.

Monikas Zīles lugas iestudējumā „Sunītis un viņa kauliņš”, kurā sadzīviskās situācijās ar krietnu humora piedevu risināta nemainīgi aktuālā attiecību tēma, atklāja Vietalvas amatierteātris Agitas Lindenbergas režijā. Jāpiebilst, ka tieši par šo lugu autore 2010. gadā saņēma Autortiesību bezgalības balvu. Daudzevas amatierteātra sniegumā uzdzirkstīja Monikas Zīles „Trīs košas dāmas”, režisore Inguna Strazdiņa. Savukārt Jaunjelgavas amatierteātris un režisors Kārlis Lišmanis bija izvēlējies autores komēdiju „Laulību treniņu aģentūra”, kurā netrūka arī nopietnu zemtekstu. Lirisks vēstījums bija Pļaviņu amatierteātra „Aina” un režisores Anitas Kokinas veidotā izrāde „Dziesma iesākta un nepabeigta”, kurā izmantota Austras Skujiņas un Leona Brieža dzeja.

Pēc žūrijas vērtējuma skates labākā izrāde tiek izvirzīta reģionālajai skate, kurā tiek noteikti gada izrādes dalībnieki. Kokneses amatierteātris šoreiz skatē nepiedalījās, jo ir viens no tiem kolektīviem, kuri 15. oktobrī ar Ingunas Strazdiņas iestudēto Justīnes Kļavas lugu „Dāmas” uzaicināti piedalīties Latvijas amatierteātru kamerizrāžu festivālā, līdz ar to koknesieši jau automātiski izcīnījuši ceļazīmi reģionālajai skatei.

Aizkraukles reģiona amatierteātru skatē 1. pakāpi (41 punkts) ieguva Daudzevas amatierteātris. Gandrīz tikpat labi veicies Jaunjelgavas amatierteātra dalībniekiem – arī viņu sniegumam piešķirta 1. pakāpe (40 punkti). Tātad daudzeviešiem un jaunjelgaviešiem priekšā ceļš uz reģionālo skati! Pļaviņu amatierteātra veikums novērtēts ar 2. pakāpi (35 punkti), bet Vietalvas amatierteātris ar 3. pakāpi (33 punkti). Atzinības par lomu atveidošanu saņēma Terēza Kārkla (Vietalvas amatierteātris), Svetlana Puhaļska (Daudzevas amatierteātris), Edvīns Boķis (Jaunjelgavas amatierteātris). Par dzejas teātra popularizēšanu un saglabāšanu Atzinību saņēma Pļaviņu amatierteātris.

Izmantojot izdevību, aktieri sirsnīgi pateicās Monikai Zīlei, bet pati autore ar saviļņojumu sacīja: „Esmu apdāvināta! Mana visdziļākā pateicība un apbrīna visiem amatierteātru kolektīvu dalībniekiem un viņu ģimenēm! Jūsu vienīgā darba alga ir būt uz skatuves. Novēlu turēties un nezaudēt „krampi”!

Sarmīte Rode

printēt
4skate-001_1.jpg 6skate-001_1.jpg 1skate-001_1.jpg 2skate-001_1.jpg 3skate-001_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top