Zvaigžņu lietus gadu mijā

20.12.2016 kur : Kokneses kultūras centrs

2nana_1.jpgKlāt gadu mija, kad gribas pavērties zvaigznēs un vēlēties laimīgu nākamo gadu. 29. decembra vakarā Kokneses kultūras namā arī mirdzēja zvaigznes – mūsu talantīgie Kokneses novada jaunieši – sporta deju dejotāji, trīskārtēji Latvijas čempioni 10 dejās, daudzu starptautisku sacensību finālisti Marts Puniņš un Dana Jākobsone dāvāja skaistu svētku brīdi dejas mīļotājiem no Kokneses, Bebriem, Iršiem un Aizkraukles. Arī Kokneses mūzikas skolas audzēkņu sniegums apliecināja – mums līdzās aug daudz mazas, spožas zvaigznītes! „Tas bija kā lidojums dejas un mūzikas pasaulē!” – atzina sajūsminātie koncerta skatītāji.

Jau septiņpadsmit gadus Marts un Dana ir uzticīgi dejai, bet kopā vienā pārī viņi ir piecpadsmit gadus. Pirmie dejas soļi apgūti pie deju skolotājas Ingūnas Kalniņas Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolā, bet par zvaigžņu ceļa sākumu dejas pasaulē var uzskatīt 2000. gada Ziemassvētkus, kad iegūta pirmā zelta medaļa. Mērķtiecība, neatlaidība, nenogurstošs darbs četras dienas nedēļā un sacensības sestdienās un svētdienās – tā var raksturot jauniešu radošo dzīvi. Marts un Dana ir vienīgais deju pāris valstī, kas dejo visas trīs sporta deju programmas: 10 dejas, Standartdejas un Latīņamerikas dejas. Jau vairākus gadus viņi ir pirmajā vai otrajā vietā valstī un Eiropas un Pasaules sacensību finālos ieņem godalgotas vietas.

Ar lepnumu varam sacīt - Koknese ir dejas tradīcijām bagāta. „Tā tālā zvaigžņu gaisma dzima Kokneses vidusskolā, kad direktors Ilmārs Gaišs un viņa dzīvesbiedre Rita Gaiša mācīja skolēniem moderno deju soļus, un skolas ballēs viņi uzsāka pirmo valsi,” – skatītājiem atgādināja Inguna Strazdiņa.

Šī bija otrā reize, kad koknesieši varēja baudīt Marta un Danas sniegumu. Jaunieši nekad neaizmirsīs 2010. gada koncertu Ziemassvētkos tikko izremontētajā kultūras nama zālē un novada domes priekšsēdētāja Viestura Cīruļa sacītos vārdus: „Es nezināju, ka viss ir tik nopietni, ka ir ieguldīts tik liels darbs un jūsu līmenis dejas mākslā ir tik augsts! Lai katra diena nes jums panākumus!”

Pirmajā koncerta daļā Marts un Dana skatītāju aplausu pavadījumā dejoja Standartdejas: Lēno valsi, trauksmaino Tango, kas ir Danas mīļākā deja, Vīnes valsi, Lēno Fokstrotu, Marta mīļāko deju, un straujo Kvikstepu.

Šajā vakarā dejas mijās ar Kokneses mūzikas skolas audzēkņu skanīgajām dziesmām un muzikālajiem priekšnesumiem. Paldies par ieguldīto darbu Kokneses mūzikas skolas direktorei Ivetai Bērziņai, pedagogiem Ziedonim Puķītim, Gundegai Ermičai un Ilonai Makareni!

Inguna Strazdiņa, piesakot katru deju, pastāstīja par jauniešu izcilākajiem panākumiem: „2010.gadā Eiropas čempionātā iegūtā 6. vieta 10 dejās jauniešiem bija vēl nebijis Latvijas sasniegums! 2010. un 2011.gadā Marts un Dana kļuva par Latvijas vicečempioniem 10 dejās, bet 2012., 2013., 2014. gadā par Latvijas čempioniem 10 deju programmā. 2012. gadā tika iegūts Eiropas Savienības vicečempionu tituls un Maskavā Pasaules kausa sacensībās izcīnītas bronzas medaļas. Tad sekoja lielākais piedzīvojums un sasniegums – 2013. gadā jaunieši piedalījās Pasaules sporta deju spēlēs Ķīnā, Taivānā, kur starp pasaules labākajiem deju pāriem ierindojās 14. vietā Latīņamerikas deju programmā. 2013. gads atnesa 6. vietu Eiropas kausā un 7. vietu Pasaules kausā. 2014. gadā Dānijā 10 deju programmā tika izcīnīta 3.vieta, bet Standartdeju programmā 5. vieta. 2015. gadā un 2016.gadā Marts un Dana kļuva par Latvijas vicečempioniem 10 deju programmā un ieguva 3. vietu Latīņu un Standartdeju programmās. Viņu radošajā dzīvē 2015. gads paliks atmiņā arī ar Kanādā Pasaules kausā izcīnīto 3.vietu. Šogad Austrijā Pasaules čempionātā iegūta 8.vieta. Bet aizejošais gads būs noslēdzies ar divām spožām uzvarām: Pasaules kausā 10 dejās, kas notika Rīgā, iegūts sudrabs – tātad 2.vieta! Baltic Grand Prix sacensībās 10 deju programmā, 16.decembrī Rīgā, iegūta 1.vieta Pasaules reitinga mērogā!”

Par iegūtajām vietām liecina arī daudzie kausi, kuru skaits tuvojas diviem simtiem. Šajā vakarā uz kultūras nama skatuves bija redzama tikai neliela daļa no tiem.

Koncerta otrajā daļā - Latīņamerikas deju programmā Marts un Dana dejoja Sambu, Ča – ča – ča, savu iemīļotāko deju – Rumbu, Pasadobli un Džaivu. Katra deja bija kā teatrāls priekšnesums – ar degsmi izstāstīts stāsts.

Šobrīd abi jaunieši strādā par deju treneriem „Dūšas deju skolā”. Dana 2015. gadā absolvēja Latvijas Mūzikas akadēmiju un pašlaik mācās maģistrantūrā Rīgas Stradiņa universitātē. Izglītības ceļš vēl priekšā abiem jauniešiem, jo viņiem ir vēl tikai 24 gadi, un skolotāja darbs, ko abi izvēlējušies, prasa labu izglītību.

Koncerta noslēgumā Marts un Dana sirsnīgi pateicās saviem vecākiem, jo ar viņu atbalstu un mīlestību viņi var piepildīt savus sapņus. Jaunieši ar saviļņojumu sacīja: „Paldies par iespēju dejot savās mājās!”

Savukārt koncerta skatītāji, sveicot jauniešus un viņu vecākus, novēlēja arī turpmāk nest Kokneses vārdu pasaulē - gūt izcilus panākumus Latvijas, Eiropas un Pasaules deju sacensībās!

Sarmīte Rode

Aivara Berga foto

printēt
6nana_1.jpg 1nana_1.jpg 2nana_1.jpg 4nana_1.jpg 3nana_1.jpg 5nana_1.jpg 7nana_1.jpg 8nana_1.jpg 9nana_1.jpg 10nana_1.jpg 11nana_1.jpg 12nana_1.jpg 13nana_1.jpg 14nana_1.jpg 15nana_1.jpg 16nana_1.jpg 17nana_1.jpg 18nana_1.jpg 19nana_1.jpg 20nana_1.jpg 21nana_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top