Konkursa „Teci, teci, valodiņa” pusfinālā stāstnieki satiekas Bebros

23.11.2012 kur : Bitīte, pirmsskolas izglītības iestāde

p1250436.jpg23. novembra pēcpusdienā Bebru pagasta pirmsskolas izglītības iestādē „Bitīte” tecēja valodiņa kā burbuļojoša upe, kurā satek visi mazi avotiņi un urdziņas. Mājīgajā „Bitītē” uz stāstnieku konkursa „Teci, teci, valodiņa” pusfinālu pulcējās jaunie stāstnieki – skolas bērni no Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas, Bebru internātvidusskolas, Bebru pamatskolas un Lielvārdes pamatskolas, lai noskaidrotu, kurš šogad kļūs par Mazo un Lielo stāstnieku, kurš 1. decembrī piedalīsies konkursa finālā Rīgas Latviešu biedrības namā.

Jau sešpadsmito gadu stāstniekus Koknesē kopā sasauc Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas skolotāja, folkloras kopu „Tīne” un „Urgas” vadītāja Inguna Žogota. Šajā tehnoloģiju un informācijas laikmetā viņa palīdz atrast to brīnumaino atslēdziņu, ar ko atslēgt durvis uz citu, mūsdienu bērniem nepazīstamu pasauli un būt pašiem par latviešu tautas folkloras bagātā pūra pētniekiem. Kā no mazas skalu uguntiņas viņai ar domubiedriem izdevies skolēnos iedegt spožu liesmiņu – radīšanas un izziņas prieku. Jaunajam stāstniekam nav jāmeklē stāstāmais tikai mūsu tautas mutvārdu daiļradē, īsts stāstnieks dzīvo laikam līdzi un prot pastāstīt gan anekdoti, spoku stāstu gan kādu atgadījumu, ko pats pieredzējis.

Pirmo reizi konkursa pusfināls notika Bebros, jo Ingunas Žogotas laipni aicināti, stāstnieku pulkā piekrita nākt Bebru pamatskolas un Bebru internātvidusskolas skolēni. Liels paldies latviešu valodas skolotājām par skolēnu sagatavošanu konkursam.

PII „Bitīte” vadītāja Antoņina Midega, sagaidot ciemiņus sacīja: „Pie mums, „Bitītē”, jau no senseniem laikiem dzīvo pasaku un teiku gariņš, lai viņš šodien ir kopā ar jums!” Stāstniekiem dziesmotus sveicienus veltīja bērnudārza ansamblis, bet Kate Kondrāte no 4. grupiņas, pastāstīja pasaku par lapsu un lapseni. Klausoties Kates izteiksmīgajā stāstījumā nebija šaubu – lūk, mūsu priekšā stāv nākamā stāstniece! Kokneses novada izglītības darba speciāliste Lauma Āre konkursa dalībniekiem novēlēja izrunāt saulīti no mākoņiem, bet par palīdzību konkursa organizēšanā viņa pateicās PII „Bitīte” kolektīvam un vadītājai Antoņinai Midegai. Pirms stāstnieku uzstāšanās sveicienus saņēma arī konkursa žūrija: Inguna Žogota, Bebru internātvidusskolas skolotāja Sanita Šiballo, Lielvārdes pamatskolas skolotāja Iveta Bite, Bebru pamatskolas skolotāja Linda Šmite un Sarmīte Rode.

Pēc Ingunas Žogotas rosinājuma stāstnieki izvingrinājās mēles mežģos un izvilka lozes uzstāšanās secībai. Līdz beidzot klāt bija brīdis, lai ar staltu stāju, mundru balsi un smaidošu acu skatienu 21 konkursants atklātu mums savu stāstnieka māku. Uzstāšanās sākumā katrs konkursa dalībnieks īsi iepazīstināja ar sevi. Jaunākajā grupā (līdz 12 gadu vecumam) bērniem bija jāpastāsta viena latviešu vai citas tautas pasaka, viens neparasts gadījums no savas vai vecāku, radinieku, draugu vai skolas dzīves un vēl viens īss sižetisks prozas žanrs, piemēram, ātrruna, spoku stāsts vai anekdote. Vecākajā grupā (12 gadi un vecāki) konkursa dalībnieki pēc brīvas izvēles varēja runāt vienu vai vairākas pasakas, teikas, spoku stāstus, gadījumus no dzīves, anekdotes, galvenais noteikums bija, lai uzstāšanās laiks nepārsniegtu 5 minūtes.

Pārrunājot stāstnieku sniegumu, žūrijas pārstāves atzina, ka stāstniekam visgrūtāk ir atrast interesantu atgadījumu, kuru izstāstīt tā, lai tas paliktu atmiņā. Daudziem stāstniekiem vēl jāmācās kā savā stāstījumā saistoši pāriet no viena stāsta uz citu. „Stāstījums nav skatuves runa, stāstniekam nav skaisti jārunā, bet jāstāsta, viņam sava runa ir jāapmīļo”, uzsvēra Inguna Žogota.

Ar priecīgu satraukumu stāstnieki gaidīja žūrijas vērtējumu. Mazā stāstnieka nosaukumu ieguva divi braši zēni no Bebru internātvidusskolas: Renārs Vorslovs un Rūdolfs Pogodajevs, Bebru pamatskolas skolniece Ketija Jekaterina Kmita, Annija Derkača un Linda Lielauza no Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas. Lielā stāstnieka nosaukumu žūrija piešķīra Renātei Burakai, Madarai Lipiņai, Katei Strazdai no Lielvārdes pamatskolas, Lindai Saldavai, Samantai Vilmanei, Annai Bitenbinderei, Viesturam Mozgam no Bebru pamatskolas, Gundegai Beķerei, Danai Šiballo, Kristai Strazdiņai, Andrejam Tomasam Zvejniekam no Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas. Lielā stāstnieka tituls un godpilnā iespēja piedalīties konkursa finālā Rīgā tika pieciem vislabākajiem stāstniekiem: Keitai Kristīnei Vanagai, Lāsmai Ločmelei no Lielvārdes pamatskolas, Elīnai Pukinskai no Bebru pamatskolas, Alisei Krūmiņai un Gustam Donikam no Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas.

Vēlēsim veiksmi Lielajiem stāstniekiem konkursa finālā! Atcerieties, par stāstnieku var kļūt ikviens, kurš māk atrast, ieraudzīt un izstāstīt savu stāstu! Nāciet pulkā!

Sarmīte Rode

Dzintras Sniedzes foto

printēt
p1250392.jpg p1250395.jpg p1250396.jpg p1250390.jpg p1250387.jpg p1250391.jpg p1250398.jpg p1250400.jpg p1250401.jpg p1250403.jpg p1250404.jpg p1250407.jpg p1250408.jpg p1250411.jpg p1250412.jpg p1250413.jpg p1250415.jpg p1250417.jpg p1250418.jpg p1250419.jpg p1250421.jpg p1250423.jpg p1250430.jpg p1250433.jpg p1250436.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top