Vizu, vizu, Metenīt!

12.02.2013 kur : Bebru pamatskola

p1250694.jpgKam tās ragavas un ragutiņas pie Bebru pamatskolas namdurvīm? Sākumskolas skolēniem un audzinātājām. Pēcpusdienā ieplānoti pavasara gaidīšanas svētki, atvadīšanās no ziemas.

Vizu, vizu, Metenīti, no kalniņa lejiņā;

Lai aug mani gari lini zeltotām podziņām.

Kaut linus audzē retais, šīs dienas izdarības būs veltītas jebkurai ražai, veiksmei tīrumā un dārzā.

Klau, Metenis jau klāt, atbraucis pa aizsalušo Daugaviņu! Viņš dienai atvedis īpaši jautru raksturu. Metenis tika sagaidīts ar patiesu prieku, jo tik daudz kas dabā liecina, ka ziema iet uz beigām. Tikai septiņas nedēļas, un klāt būs Lieldienas. Domas pieslēdzas pavasara puķēm, spirgtajam gaisam, gājputniem, kas atgriezīsies, bērzu sulām, kas atspirdzinās ziemas vārdzināto cilvēku, un – galvenais – lauku darbiem. Jautrības netrūka, skrienoties ar ragaviņām, ceļot sniegavīrus, sacenšoties stafetēs.

Kā senie latvieši, arī mūsu skolas skolēni sagaidīja Meteni, ēdot, dzerot. Pats interesantākais bija tas, ka Metenis vispirms piedāvāja saldu, un tad negaidot zināmais dzēriens citā pudelē bija kļuvis sāļš. Kā dzīvē, nekad neko nevar zināt!

I labā, i ļaunā, abas dienas jādzīvo.

Metenī seno latviešu vecāki no istabaugšas bērniem meta dāvanas. Arī mūsu bērnu rokās tika sārtās dzērvenītes un C vitamīna tabletītes.

Kad godā celtas tautas parašas, tad bez sirdsapziņas pārmetumiem svinēsim cittautu svētkus – svētā Valentīna dienu. Viņam par godu visa nedēļa Bebru pamatskolā paies mīlestības zīmē.

Linda Šmite, Dzintras Sniedzes foto

printēt
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top