Disko ballīte "Čūsku pavadām-Zirgu sagaidām"

30.01.2014 kur : Vecbebru tehnikums

Ceturtdien, 30.janvārī, Vecbebru Profesionālās un vispārizglītojošās internātvidusskolas 6. un 10.klases audzēkņi rīkoja Disko ballīti, sagaidot Zilo jeb Smaragdzaļo Koka Zirga gadu, kurš pārņēma vadību no Melnās Ūdens Čūskas.

Tā kā Jaunā gada naktī Zirgi runā, tad arī vajadzēja iespaidiem bagātu notikumu - šovu, kurā būtiskākais - pašiem atrasties notiekošā epicentrā.

Šajā dienā svarīgi būt kopā ar sev tuviem cilvēkiem, šoreiz - mūsu otrajās mājās - skolā, tie, protams, bija klases un skolas biedri, arī audzinātājas.

Ja Ķīnā nomaļos lauku reģionos gada pēdējās dienās logu rūtis joprojām aizlīmē ar papīra loksnēm, lai mājā neiekļūtu ļaunie gari, tad mēs klasē vērām ciet žalūzijas.

Izplatīto tradīciju - piestiprināt durvīm piecas sarkana papīra strēmeles - izpildījām gan klasē, gan dienesta viesnīcā, tās simbolizē veiksmi, bagātību, prieku, ilgu mūžu un cieņu.

Ap galdu gan nesēdējām pakava veidā, bet nobildējāmies gan.

Vai Jūs zinājāt, ka Ķīnā pirms maltītes notiek neliels apdāvināšanās rituāls? Mēs to uzzinājām un īstenojām. Katrs klātesošais pasniedz nama saimniekam pa diviem mandarīniem, pretim saņemot analoģisku dāvanu. Šai tradīcijai esot aptuveni 3000 gadu, tās izskaidrojums ir samērā vienkāršs - vārdu salikums ’’pāris mandarīnu’’ skan ļoti līdzīgi vārdam ‘’zelts’’, un ķīnieši uzskata, ka šādā veidā novēl citiem nākamajā gadā kļūt turīgākiem. Arī katrs no mums taču vēlas būt bagātāks, pārticīgāks, jo ‘’Zelta laikmets taču esot sācies’’.

Vecā gada vakarā pieņemts publiski ne tikai izteikt, bet pēc iespējas skaļāk izkliegt laba vēlējumus, tiek uzskatīts, ka šādā gadījumā ir lielākas izredzes, ka to sadzirdēs dievi. Te nu 10.klases, bet, jo īpaši 6.klases audzēkņi, varēja izpausties kā kurš prata un vēlējās. Tik daudz humora, joku un laba vēlējumu sen nebijām dzirdējuši! Tie tiešām bija no sirds un dvēseles teikti! Galvenais - lai piepildās!

Ja ķīnieši svētkos dancina Pūķi un Lauvu, tad mēs šajā reizē izlīdzējāmies ar Zirgu, kuru tad nu palaidām rikšiem, rikšiem, aulekšiem.

Laimīgu Jauno Gadu!

Lai dažādība izrotā mūsu ikdienu, padara to interesantu, krāsainu un aizraujošu! Turēsimies zirgā, pievilksim stingrāk pavadu, skatīsiemies tālumā, bet matos lai rotaļājas fantāzijas vējš!

Daiga Andersone

printēt
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top