„Kāres” satuvinātie sadanco Vecbebros

06.05.2016 kur : Vecbebru tehnikums

56kar_1.jpgMātes dienas priekšvakarā Vecbebru Profesionālās un vispārizglītojošās internātvidusskolas jauniešu deju kolektīvs „Kāre” un vadītāja Sarmīte Plūme uz kopīgu sadancošanu Vecbebros bija aicinājuši draugus – dejai uzticīgos no Pļaviņām, Lubānas, Ogres un Kokneses.

Tie, kuri bija koncerta skatītāju vidū, noteikti bija ieguvēji, jo bija aculiecinieki, kā savus svētkus svinēja jaunības degsme un mūžam jaunā latviešu tautas deja. Arī zālē sēdošajiem gribējās staltāk izslieties un izdejot līdzi katru cēlo dejas soli.

„Kāres” jaunieši Renāte Jaudzema un Kristaps Bērzkalns, kuri lieliski tika galā ar koncerta programmas pieteikšanu, teica: „Koncerta nosaukums ir „Kāres satuvinātie”, jo mūs visus vieno kāre dejot, parādīt sevi uz skatuves, kāre izprast puišu un meitu attiecības dejā, kāre saņemt aplausus. Tik dažādas un daudzveidīgas ir dejas izpausmes, novēlam arī jums tās ieraudzīt!” Mājinieki iepazīstināja ar katru draugu kolektīvu. Par Pļaviņu kultūras nama jauniešu deju kolektīvu „Daugaviņa”, kuri ar dejotāju himnu – Ulda Žagatas radīto „Es mācēju danci vest” atklāja koncertu, bebrēnieši sacīja: „”Daugaviņai” ir sena un spilgta vēsture, viens no pirmajiem deju kolektīviem Latvijā, kurš saņēma prestižo tautas deju ansambļa nosaukumu. „Daugaviņa” joprojām ir pats labākais Aizkraukles apriņķa jauniešu deju kolektīvs. Paldies deju kolektīva vadītājai Inetai Reiterei!”

Par Lubānas pilsētas kultūras nama jauniešu deju kolektīvu „Žuburi” uzzinājām, ka kolektīva nosaukumam ir divas nozīmes – koka zars un brieža ragi. Lubānas puse ir mežiem un dzīvniekiem bagāta, arī jauniešu daba mēdz būt daudzšķautnaina, tāpēc tieši šis nosaukums dejotāju saimei gluži piemērots. Draudzīgā kolektīva vadītāja ir Laila Ozoliņa. Kā pirmo lubānieši dāvāja leģendārā Madonas horeogrāfa un Lubānas patriota Andra Ezeriņa deju „Lai tā būda rūc”. Savus vistuvākos draugus tepat Koknesē – Kokneses kultūras nama jauniešu deju kolektīvu „Kāres” jaunieši raksturoja: „Viņi ir mūsu draugi, bet ne konkurenti - viņos allaž gribas skatīties, novērtēt, salīdzināt un mācīties. Kolektīva lepnums ir zināšanām un pieredzes bagātā vadītāja Kornēlija Reisnere.

Pirmo reizi Vecbebros ciemojās Ogres Valsts tehnikuma jauniešu deju kolektīvs „Solis”. „Patiesi ceram, ka mūsu draudzība turpināsies, jo esam palikuši tik maz dejotāju kādreiz plašajā profesionālās izglītības sistēmā. Ogrēnieši ir mūsu vistuvākie kaimiņi,” – atzina jaunie draugi Vecbebros. Deju kolektīva vadītājas Dairas Dāles savējiem iemācītā deja ar Ilutas Mistres horeogrāfiju „Meitiņa puķīte” bija kā skaists sveiciens šajā pavasara vakarā.

Liekas pat neticami, ka mūsu „Kāres” dejas ceļš aizvijies vairāk kā 40 gadu garumā. Jaunieši, kas reiz deva vārdu savam kolektīvam, ir pauduši: „Kāre” jau nav tikai bišu sanesums stropā, jo Vecbebros allaž tika mācīti biškopji, kāre mums ir arī uz tautas dejām!” Nekas nav mainījies arī šī sastāva dejotājos - tam apliecinājums bija viena no jauniešu mīļākajām dejām - Jāņa Purviņa „Viņpus upes ozoliņi”.

Piecu kolektīvu deju sniegums mijās ar Bebru pagasta vokālā ansambļa „Nianse” (vadītāja Liāna Haritonova) skaistajām melodijām.

Aizkraukles apriņķa deju kolektīvi pašreiz gatavojas deju svētkiem, kas notiks 4. jūnijā Aizkraukles stadionā. Koncerta ritējumā skatītājus priecēja gan dejas no latviešu tautas deju zelta fonda, kas iekļautas gaidāmo svētku repertuārā, gan solo dejas – viena no tām bija izcilā meistara Ulda Žagata „Diždancis” Lubānas „Žuburu” solistu sniegumā, kā arī dejas valodā atklājās katra novada spilgtākās krāsas.

„Kas mūsos paliek, kad koncerts izskan?” – jautāja „Kāres” jaunieši un paši arī atbildēja: „Vēlme dejot un vēlme būt kopā!”

Koncerta noslēgumā Vecbebru Profesionālās un vispārizglītojošās internātvidusskolas direktors Jānis Bakmanis kolektīvu vadītājām pasniedza pateicības rakstus un piemiņas veltes par kopīgo apliecinājumu dejas spēkam un skaistumam un, kā tas piedien Vecbebros, visiem brašajiem dancotājiem tika dāvāta grezna svētku torte.

Skatītāju vārdā vislielākais paldies kā ziedošs tulpju klēpis Sarmītei Plūmei, „Kāres” jauniešiem un visiem viņu satuvinātajiem par svētku brīdi kopā ar deju!

Sarmīte Rode

VPVIV foto

printēt
2kar_1.jpg 1kar_1.jpg 5kar_1.jpg 3kar_1.jpg 4kar_1.jpg 6kar_1.jpg 7kar_1.jpg 8kar_1.jpg 9kar_1.jpg 10kar_1.jpg 11kar_1.jpg 12kar_1.jpg 13kar_1.jpg 14kar_1.jpg 15kar_1.jpg 16kar_1.jpg 17kar_1.jpg 18kar_1.jpg 19kar_1.jpg 20kar_1.jpg 21kar_1.jpg 22kar_1.jpg 23kar_1.jpg 24kar_1.jpg 25kar_1.jpg 26kar_1.jpg 27kar_1.jpg 28kar_1.jpg 29kar_1.jpg 30kar_1.jpg 31kar_1.jpg 32kar_1.jpg 33kar_1.jpg 34kar_1.jpg 35kar_1.jpg 36kar_1.jpg 37kar_1.jpg 38kar_1.jpg 39kar_1.jpg 40kar_1.jpg 41kar_1.jpg 42kar_1.jpg 43kar_1.jpg 44kar_1.jpg 45kar_1.jpg 46kar_1.jpg 47kar_1.jpg 48kar_1.jpg 49kar_1.jpg 50kar_1.jpg 51kar_1.jpg 52kar_1.jpg 53kar_1.jpg 54kar_1.jpg 55kar_1.jpg 56kar_1.jpg 57kar_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top