Spēka trīscīņas brīnums Lieldienās

04.04.2015 kur : Kokneses sporta centrs

img_3635_1.jpgKokneses sporta centra elektroniskajā pastkastītē pēc Lieldienām atradās kāds neliels pārsteigums, kurš vēstīja, ka viens no spēka trīscīņas sacensību apmeklētājiem ir piegājis šim notikumam pietiekami nopietni un atspoguļojis savus tās dienas iespaidus pavisam koši un detalizēti. Šis nezināmais korespondents vai arī uzlecošā nākotnes žurnālistikas zvaigzne arī piebilda, ka šis ir speciālais „Lieldienu raksts” un tā saturs, izņemot skaitlisko informāciju, ir jāuztver ar humoru. Tāpēc šoreiz piedāvājam šādu paplašinātu, nenopietnu un jautru rakstu par sacensībām. Lai labi lasās!

Spēka trīscīņas brīnums Lieldienās

Lieldienu brīvdienās spēcīgākie un drosmīgākie koknesieši pulcējās Kokneses sporta centrā, lai piedalītos kārtējā ielu sacensību posmā – spēka trīscīņas sacensībās, kurās dalībnieki sacentās trīs spēka vingrinājumos – pietupienā ar svaru stieni, spiešanā guļus un vilkmē. Sacensības tika organizētas četrās svara kategorijās (līdz 66 kg, līdz 83 kg, līdz 105 kg un virs 105 kg), bet galvenā tiesneša pienākumus pildīja trīscīņas leģenda – Latvijas izlases galvenais treneris un Latvijas rekordists Jurijs Ivaņušins.

Spēka trīscīņas sacensībās tika pārstāvētas četras Kokneses ielu komandas – pieci pārstāvji Bilstiņiem, četri Parka ielai, bet pa trim Blaumaņa un Indrānu ielai. Ņemot vērā, ka atbilstoši apstiprinātajam nolikumam kopvērtējumā tika vērtēti katras ielas četri labākie rezultāti, jau pirms sacensībām kļuva skaidrs, ka Blaumaņa un Indrānu ielu pārstāvji kā ceturto ieskaiti saņems zemāko vietu dalībniekiem bagātākajā kategorijā – tātad sesto, kas krietni apgrūtinās cīņu par uzvaru komandu ieskaitē. Par šo savas komandas neizdarību manāmi neapmierināts izskatījās Blaumaņu ielas patrons un simbols Ernests Skopāns, kurš visās disciplīnās savu komandu cenšas nodrošināt ar konkurētspējīgāko sastāvu, un arī šajā posmā rūpīgi uzraudzīja pasākuma norisi. Diemžēl sacensībās nepiedalījās Blaumaņa ielas leģenda Egils „Badijs” Baltcers, kurš bija sasniedzis lielisku kondīciju un muskuļu reljefu, bet diemžēl bija aizņemts svarīgās darīšanās mājās. Jebkurā gadījumā cīņa gan komandu starpā, gan individuālajā ieskaitē solījās būt sīva, jo visās kategorijās tika pieteikti vismaz trīs nopietni atlēti.

Kategorija līdz 66 kg

Vieglākajā svara kategorijā līdz 66 kilogramiem sacentās divi Bilstiņu pārstāvji Dāvis Kalniņš un Ilmārs Kalniņš, kā arī Alvis Voitkunskis no Parka ielas. Neraugoties uz dažiem netradicionāliem risinājumiem vingrinājumu tehniskajā izpildē, kas izbrīnīja galveno tiesnesi un uzmundrināja sanākušos līdzjutējus, Alvis jau ar pirmajiem piegājieniem ievērojami atpalika no abiem Bilstiņu pārstāvjiem. Līdz ar to uzvarētājs tika noskaidrots starp diviem Latvijas čempioniem trīssoļlēkšanā – Dāvis ar šādu titulu var lepoties pieaugušo konkurencē, bet Ilmārs pagaidām vēl tikai jauniešu statusā. Tātad – pieredze un dzīvesgudrība pret azartu un jaunības maksimālismu. Vairāk trumpju šoreiz izrādījās jaunības azotē. Ilmāram Kalniņam veiksmīgi padevās visi deviņi mēģinājumi un viņš ieguva nelielu pārsvaru visos trijos vingrinājumos – 130 kg pret 115 kg pietupienā, 80 kg pret 60 kg spiešanā un 165 kg pret 155 kg vilkmē, summā uzrādot augstvērtīgu jauniešu vecuma rezultātu – 375 kg, kas, neraugoties uz dzimšanas dienu svinībās pavadīto laiku, ļautu cīnīties par medaļām arī republikas mēroga sacensībās. Savukārt Kokneses ielu sacensībās šāds rezultāts dotu otro vietu arī pakāpi smagākā kategorijā. Dāvim Kalniņam summā pacelti 330 kg un 2012. gada Latvijas čempiona titulam trīssoļlēkšanā pievienota vismaz tikpat vērtīgā sudraba godalga Kokneses atklātajās meistarsacīkstēs spēka trīscīņā. Visbeidzot, Alvim pievarēti 245 kg un bronzas godalga.

Kategorija līdz 83 kg

Skaitliski vislielākā konkurence un arī lielākais rezultātu blīvums izrādījās vidējā svarā līdz 83 kg. Šajā kategorijā pieci dalībnieki – pa diviem no Blaumaņa ielas (Māris Eglītis un Dāvis Briedis), bet pa vienam no Parka ielas (Otto Asmuss), Indrānu ielas (Ivars Kovaļevskis) un Bilstiņiem (Aldis Beļinskis). Šī kategorija solīja aizraujošu cīņu starp dažādu spēju pārvaldītājiem – trīssoļlēkšanas veterānu un kulināru Māri, nenogurdināmo pedāļu minēju un meiteņu prātu pavēlnieku Dāvi, mūsu sabiedriskās kārtības un tikumības uzraugu un sargu Ivaru, vesera griezēju un Kokneses pagrabu kultūras iedibinātāju Otto, ka arī, iespējams, visnozīmīgākās spējas īpašnieku, vienkārši labu cilvēku Aldi. Jautājums, kas nodarbināja ikvienu – kura no superspējām izrādīsies visnoderīgākā spēka trīscīņas sacensībās?

Sīva cīņa norisinājās jau ar pirmo disciplīnu – pietupienu, kurā pirmais trijnieks satilpa 5 kg robežās. Otto ar pārliecinoši skaļākā sacensību kliedziena palīdzību izdevās pievarēt 145 kg smago stieni, bet otro vietu dalīja Dāvis un Māris ar paceltiem 140 kg. Ceturtajā un piektajā vietā Aldis un Ivars ar attiecīgi 115 un 110 kg rezultātu. Sīvā spēkošanās turpinājās arī spiešanā guļus. Mēģinājums pēdējos piegājienos uzlabot rezultātu uzreiz par 10 kg neveiksmīgs izrādījās Dāvim, kurš šajā disciplīnā palika piektais ar paceltiem 75 kg, ceturto vietu ar 80 kg izcīnīja Aldis, bet trešo, paceļot 85 kg, izrāva Otto. Iespējams, šoreiz kliedziens tika pietaupīts citai reizei un 95 kg smagais stienis Otto nepadevās. Tieši ar šādu rezultātu – 95 kg, uzvaru dalīja Māris un Ivars. Mārim pavisam nedaudz pietrūka, lai tiktu galā arī ar 100 kg smago stieni. Līdz ar to uzvarētājs tika noskaidrots pēdējā disciplīnā – stieņa vilkmē no zemes, un arī šeit norisinājās pašaizliedzīga, bezkompromisa cīņa. Ar paceltiem 135 kg piektajā vietā ierindojās Ivars, Aldim padevās 140 kg un rezultātā ceturtā vieta, Otto izvilka 145 kilogramus, bet pirmo vietu ar 150 paceltajiem kg šoreiz dalīja Māris un Dāvis.

Par sacensību spriedzi šajā kategorijā liecina tas, ka visu triju veidu summā pirmais trijnieks satilpa 20 kg robežās. Neraugoties uz to, ka viņš tikai par trīs kilogramiem pārsniedza zemākās svara kategorijas limitu un šajā kategorijā cīnījās ar krietni smagākiem pretiniekiem, pirmo vietu izcīnīja vairākkārtējs starptautisku trīssoļlēkšanas sacensību dalībnieks veterānu konkurencē Māris Eglītis (385 kg), tādējādi pierādot, ka īsts metāls nerūs. Otrajā vietā Latvijas jauniešu čempions vesera mešanā Otto Asmuss (375 kg), kurš apliecināja, ka ir konkurētspējīgs arī sporta veidos, kur rotācijas kustība nav obligāta. Savukārt trešās vietas ieguvējs Dāvis Briedis (365 kg) pierādīja, ka spēj atzīstami cīnīties arī disciplīnās bez pedāļiem un veidos, kur meiteņu viedoklis nav noteicošais. Ar paceltiem 340 kg ceturto vietu ieguva Ivars Kovaļevskis, bet Aldis Beļinskis ar 335 kg summu – piektais.

Kategorijā līdz 105 kg

Otrajā smagākajā kategorijā tika pieteikti četri dalībnieki – dabas bērns un nākotnes goliāts Reinis Nungurs (Indrānu iela), vēstures lietpratējs un kartupeļu cienītājs Gints Kokins (Blaumaņa iela), sacensību garākais dalībnieks un autostūres pavēlnieks Agris Skrejāns, kā arī Alvīša labākais draugs, liels humora un vīna cienītājs – Jānis Šmits (abi Parka iela). Atšķirībā no iepriekšējās kategorijas šajā bija vērojama daudz lielāka rezultātu izkliede un dalībnieki vairāk cīnījās paši ar sevi nekā konkurentiem, līdz ar to cīņa, salīdzinot ar iepriekšējo grupu, bija mazāk interesanta, varētu pat teikt – garlaicīga.

Pārliecinošu uzvaru izcīnīja Gints, kurš pietupās ar 180 kg, kā arī, pateicoties masīvajiem krūšu muskuļiem, kas nepārprotami piesaistīja klātesošo dāmu uzmanību, uzspieda 165 kg (absolūti labākais rezultāts starp visiem dalībniekiem) un vilkmē pacēla 205 kg, kopējo rezultātu noapaļojot uz 550 kg. Otro vietu kategorijā ieņēma Agris, kurš ar sacensību līmeņa dziļumu pietupienā uzveica 135 kg, guļus pozīcijā uzspieda 130 kg, bet, atgriežoties stāvus stāvoklī, uzvilka 160 kg, summā sakrājot 425 kg. Trešo vietu izcīnīja Jānis, kurš sacensības iesāka ar 125 kg pietupienu, turpināja ar 95 kg guļus stāvoklī un pabeidza ar 180 kg vilkmē. Pēc ekspertu atzinuma pēdējā disciplīnā Jānis dažus desmitus kilogramu pietaupīja nākamajam gadam. Iespējams tāpēc, ka negribēja iesvīst, bet varbūt arī nevēlējās pietuvoties savam draugam Agrim un apdraudēt savstarpējās draudzības saites. Visbeidzot, ceturto vietu ar 345 kg summu izcīnīja Reinis, kurš gan pietupienā, gan vilkmē iespēja 130 kg, bet spiešanā guļus uzveica 85 kg. Sacensībām noslēdzoties, ar veiklām rokas kustībām Reinis norādīja, ka šī ir pēdējā reize, kad viņš paliek bez medaļas, turklāt solījums izskatījās uz visaugstāko pozīciju nākamgad.

Kategorijā virs 105 kg

Visbeidzot pie svariem ķērās arī smagākās kategorijas vīri. Tātad kategorija, kuras pārstāvju izmērus normālā sabiedrībā parasti jau vairs neuzskata par estētiski baudāmiem jeb smagsvari. Šajā kategorijā spēkus samēroja trīs vīri – Kokneses iespaidīgākais jaunais smagatlēts Daniels Driksniņš (Indrānu iela), Latvijas meistarsacīkstēs godalgots vesera griezējs un populārākais Kokneses ballīšu personāžs Andrejs Pavļenkovs, kā arī plaša profila speciālists, sacensību smagākais dalībnieks Didzis Bērziņš (abi Bilstiņi).

Pirmajā iesildīšanās mēģinājumā visai ambiciozi ar 140 kg pārliecinoši ietupies, bet ar apkārtējo līdzjutēju palīdzību un ne tik pārliecinoši atgriezies sākuma stāvoklī, Daniels oficiālajos sacensību mēģinājumos nolēma orientēties uz piezemētākiem svariem, līdz ar to smagajā svarā tāpat kā vieglākajā cīņa par pirmo vietu norisinājās starp abiem Bilstiņu pārstāvjiem. Pietupienā vadībā izvirzījās Andrejs, kurš nodemonstrēja savu ķermeņa apakšdaļas akmenscieto spēku un uzrādīja absolūti labāko rezultātu pietupienā – 250 kg. Didzis, vairāk izmantojot muguras nekā kāju muskulatūru, atbildēja ar 230 kg. Guļus spiešanā Didzis revanšējās – 160 kg pret Andreja 135 kg, līdz ar to uzvarētājs izšķīrās vilkmē. Šajā veidā sacensību absolūti lielāko svaru izvilka Didzis – 270 kg, turklāt par pārsteigumu klātesošajiem paaugstinājumu spēja atstāt saviem spēkiem un muguras skriemeļiem vienā līnijā. Andrejs atbildēja ar 240 kg rezultātu, atsakoties no 3. piegājiena. Līdz ar to summā pirmā vieta Didzim ar 660 kg, Andrejam otrā vieta uz pjedestāla ar 625 kg, bet Danielam bronzas godalga ar 305 kg.

Kopvērtējums

Samērojot sacensību dalībnieku rezultātus ar Vilksa koeficientu, ko lieto, lai savstarpēji salīdzinātu visu svara kategoriju rezultātus, pirmajā sešiniekā iekļuva tikai divu ielu (Bilstiņu un Blaumaņa) pārstāvji, turklāt četrus no sešiem labākajiem rezultātiem uzrādīja Bilstiņu pārstāvji. Pirmā vieta Didzim Bērziņam (124 kg pašmasa; 660 kg rezultāts; 376,7 Vilksa punkti), otrā Andrejam Pavļenkovam (113; 625; 364,9), trešā Gintam Kokinam (103; 550; 330,9), ceturtā Ilmāram Kalniņam (64; 375; 302,1), piektā Mārim Eglītim (69; 385; 291,8) un sestā Dāvim Kalniņam (62; 330; 273,3). Sacensību dalībnieki tika apbalvoti ar Kokneses sporta centra sarūpētajām medaļām, diplomiem un balvām. Laureāti tika arī pie pasākuma atbalstītāja Bruno Cīruļa un paipalu fermas „Ola” dāvātās produkcijas.

Ielu ieskaitē pirmo vietu izcīnīja Bilstiņi (6 punkti = 1. vieta + 1. vieta + 2. vieta + 2. vieta), otrajā vietā Parka iela (10 punkti = 2. vieta + 2. vieta + 3. vieta + 3. vieta), trešajā vietā Ernesta Skopāna Blaumaņa iela (11 punkti = 1. vieta +1. vieta + 3. vieta + 6. vieta), ceturtajā vietā Indrānu iela (17 punkti = 3. vieta + 4. vieta + 4. vieta + 6. vieta). Kopvērtējumā gan lielas izmaiņas šis posms neieviesa. Pārliecinoši pirmo vietu saglabā E. Skopāna Blaumaņa iela, otrajā vietā – Bilstiņi, bet trešajā – Indrānu iela.

Lieldienu sporta korespondents speciāli koknese.lv

printēt
img_3598_1.jpg img_3601_1.jpg img_3602_1.jpg img_3603_1.jpg img_3604_2.jpg img_3596_1.jpg img_3608_1.jpg img_3610_1.jpg img_3612_1.jpg img_3619_1.jpg img_3621_1.jpg img_3623_1.jpg img_3629_1.jpg img_3633_1.jpg img_3635_1.jpg img_3640_1.jpg img_3645_1.jpg img_3654_1.jpg img_3655_1.jpg img_3658_1.jpg img_3661_1.jpg img_3665_1.jpg img_3667_1.jpg img_3669_1.jpg img_3670_1.jpg img_3671_1.jpg img_3680_1.jpg img_3695_1.jpg img_3696_1.jpg img_3697_1.jpg img_3699_1.jpg img_3712_1.jpg img_3716_1.jpg img_3718_1.jpg img_3719_1.jpg img_3722_1.jpg img_3723_1.jpg img_3724_1.jpg img_3726_1.jpg img_3728_1.jpg img_3732_1.jpg img_3733_1.jpg img_3740_2.jpg img_3746_1.jpg img_3756_1.jpg img_3759_1.jpg img_3766_2.jpg img_3769_1.jpg img_3770_1.jpg img_3773_1.jpg img_3777_1.jpg img_3779_1.jpg img_3784_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top