Bilstiņi pārliecinoši uzvar basketbola turnīrā

19.12.2015 kur : Kokneses sporta centrs

19.decembrī norisinājās ceturtais sacensību posms “Ielu sacensību 2016” ietvaros, kur šoreiz četras komandas mērojās spēkiem basketbola spēlē. Uz turnīru bija ieradušās komandas “Beisis”, “Huligan”, “Dzirnavu iela” un “Bilstiņi”, bet no ierastajam dalībniecēm nebija “Spartaks” un “Bebri”.

Pirmajā spēlē savā starpā tikās “Huligan” pret Dzirnavu ielu. Spēles sākumā nelielā vadībā izvirzījās “Huligan”, kas šim turnīram bija izvēlējušies šādu sastāvu – komandas vadītājs Rihards spēlēja spēka uzbrucēja pozīcijā, centrā spēlēja pieredzējušais Nauris Korklišs, bet ārējo līniju stiprināja snaiperis Egīls “Badijs” Baltcers, saspēles vadītājs Edgars Ancelāns un atlētiskais Edijs Lutinskis. Maiņā garajā galā dežūrēja Oskars Ancelāns, bet priekšējo līniju papildināt bija gatavs Niklāvs Vingris. Tikmēr Dzirnavu iela pretī lika sekojošus spēletājus – centrā pieredzējušo Mārci Broku, bet spēka uzbrucēja postenī Emīlu Višķeru, kurš gan pēc spēles atzina, ka labāk tomēr jūtoties uz velosipēda, nevis basketbola laukumā. Ārējā līnijā spēlēja snaiperis Mārtiņš Gražulis, kas gan diezgan ātri guva traumu, kas viņam neļāva pilnvērtīgi aizvadīt labu maču un, kā ziņoja spēlētājam tuvas personas, ir aizdomas arī par nelielu smadzeņu satricinājumu. Mārtiņam palīdzēja brālis Ivars, kas jau pirmajā spēlē atsvaidzināja savu ceļa traumu, bet caur sāpēm aizvadīja vairākas spēles epizodes, neatstājot savu komandu mazākumā. Tāpat sacensību dienā tika piesaistīts uzbrūkošais aizsargs Edgars Saulītis, kas ar katru spēli arvien labāk adoptējās pieaugušo basketbolam. Rezervē Dzirnavu iela paturēja Ivo Kokinu, kas, ka pats atzina, bija nedaudz apslimis un nejutās pārāk labi.

Spēlei ritot uz beigu pusi, Dzirnavu iela prata izlīdzināt rezultātu un aptuveni 20 sekundes pirms spēles beigām rezultāts bija neizšķirts. Uzbrukuma tiesības bija dzirnavniekiem, kas pēdējā uzbrukumā uzticējās Mārcim Brokam, kas devās drosmīga caurgājienā. Uz soda robežas aizsardzībā nospēlēja huligāni, bet tiesnesis sodu nesaskatīja pietiekami pārliecinošu un “Huligan” atlika 8 sekundes, lai uzvarētu maču. Bumbu saņēma aukstasinīgais Edgars Ancelāns, kurš līdz ar beigu signālu izdarīja metienu, kas nebija precīzs… bet metienā tika konstatēta piezīmē nepieredzējušajam Edgaram Saulītim, kas nozīmēja trīs soda metienus Edgaram. Edgars trāpīja divus no trim un “Huligan” guva pirmo uzvaru, kas vēlāk izrādījās vienīgā.

Otrajā spēlē savā starpā tikās BIlstiņi un “Beisis”. Bilstiņi bija izvēlējušies šādu sākumsastāvu: saspēles vadītāja postenī izgāja Dāvis Kalniņš, kurš šoreiz bija uzvilcis melno “piedurkni” uz kreisās rokas, uzbrūkošā aizsarga pozīcijā izgāja zibenīgais Ilmārs Kalniņš, bet vieglā uzbrucēja pozīcijā laukumā devās Andrejs Pavļenkovs, kurš nu jau sasniedzis savai pozīcijai atbilstošāku svaru nekā pērn. Zem groza Bilstiņi sūtīja divus spēka uzbrucējus – meistarīgo Didzi Bērziņu un jauniegūto spēlētāju Edgaru Krūzi, kurš savas kvalitātes parādīja jau ar pirmajām spēles minūtēm. Maiņā Bilstiņi paturēja Otto Bērziņu un Reini Kuzmas.

Tikmēr “Beisis” pretī lika šādus vīrus – centru ar Murjāņu rūdījumu Reini Nunguru, šobrīd perspektīvāko jauno Kokneses basketbolistu Andreju Grustānu, superašo Otto Asmusu, kā arī ārējās līnijas snaiperus Armandu Korekovu un Ritvaru Kļaviņu. Maiņā negaidīti palika vieglais uzbrucējs Ralfs Eihentāls. Iespējams tas skaidrojams ar to, ka viņam būtu jāspēlē pret Pavļenkovu, kuram ir 105 kg, kamēr Ralfs ir apmēram uz pusi vieglāks un ikdienā nespēlē savā pozīcijā pret tik iespaidīgiem vīriem. Ralfs gan vēlāk devās laukumā, kad rezultātam vairs nebija nozīmes. Blakus Ralfam uz beņķa maču nolūkojās arī citi “Beiša” rezervisti – Tomass Gercāns, Patriks Priede un Ingars Kļaviņš.

Bet nu par spēli. Labi izpētījuši pretinieku videoierakstā pirms spēles, Bilstiņi uzreiz izvēlējās labāko aizsardzības sistēmu, kas Beisim neļāva izmantot savu trumpjus – tālmetienus un Reini Nunguru groza apakšā. Reinis gan guva ātru grozu, bet tas arī palika vienīgais viņa grozs pirmajā puslaikā. Bilstiņi veiksmīgi rotēja abās līnijās, retu reizi garām palaižot Grustānu, kurš prata gūt vairākus sarežģītus grozus. Tikmēr Bilstiņi savas izspēles veica gandrīz bez kļūdām, bieži piespēlējot brīviem partneriem, kas prata realizēt savus metienus. Beisis bieži nokavēja aizsardzībā, par ko ar ātriem 4 trejačiem viņus sodīja Edgars Krūze, Didzis Bērziņš un Dāvis Kalniņš. Spēles rezultāts auga pamazām, līdz spēles beigās tablo rādīja 31:15 par labu Bilstiņiem.

Trešajā spēlē Dzirnavu iela, kuras spēkus krietni bija atņēmuši savainojumi, netika līdzi ātrajiem Beiša spēlētājiem, kas rotācijā iekļāva arī savus rezervistus. Galvenie punktu guvēji joprojām bija ierastie līderi – Asmuss, Grustāns un Kļaviņš, bet pa reizei palīdzēja arī Nungurs ar Korekovu. Spēles beigu rezultātā +13 Beisim. Ceturtajā spēlē savā starpā tikās kopvērtējuma galvenie konkurenti Bilstiņi un Huligan. Bilstiņiem izdevās nedaudz labāks spēles sākums, bet lielu pārsvaru iegūt neizdevās. Huligāni prata gūt punktus un arī diezgan veiksmīgi aizstāvējās. Tomēr otrā puslaika sākumā spēki huligāniem jau sāka beigties un Bilstiņi izmantoja savas stipras puses. Veiksmīgu izspēļu rezultātā bieži tika brīviem metieniem. Daudzi tika realizēti, bet par tām bumbām, kuras neiekrita grozā, labi pacīnījās Bērziņš ar Krūzi, un atkārtotiem metieniem punkti tika gūti. Līdz spēles beigām Bilstiņi laukumā uzlaida arī Bērziņu un Kuzmas, un maču noslēdza ar dienas lielāko rezultātu – 39:17.

Piektaja spēlē Bilstiņi guva ne pārāk pārliecinošu uzvaru pret Dzirnavu ielu – 33:20, bet spēlē par otro vietu Beisis bija mazliet labāki par Huligan vienību. Visas spēles garumā ritēja līdzīga cīņa, bet allaž pāris punktiņus priekšā bija jaunie pagrabnieki. Arī mača izskaņā īstajā laikā gūtie punkti un labā aizsardzība ļāva uzvarēt ar 34:28.

Pēc turnīra vairāki spēlētāji sniedza nelielus komentārus par turnīru. Ivars Gražulis: “Šodien mums palīdzēt nevarēja Juris Gražulis, kam bija jāstrādā. Viņš noteikti būtu palīdzējis groza apakšā, kur mēs varētu izdarīt lielāku spiedienu. Šodien arī negāja metieni un Mārtiņa trauma turnīra sākumā arī nenāca mums par labu.” Jautāts par savu ceļa traumu Ivars teica: “Tas jau man pēdējā laikā pierasts, bet patīkami. Kaut kas jādomā kā to visu labot.”

Tikmēr huligānu spēlētājs Egīls Baltcers bija diezgan mierīgs: “Normāls turnīrs. Sen nebiju spēlējis, pietrūka spēka. Arī saspēle varēja būt labāka. Pietrūka jaudas groza apakšā, bet mazie spēlētāji nespēja gūt pietiekami daudz punktu no perimetra. Īstenībā esmu apmierināts ar rezultātu, Beisis un Bilstiņi bija labāki. Gaidu vakara balli [smejas – aut.]”

Savās pārdomās dalījās arī Beiša saimnieks Otto Asmuss: “Domāju ir labi. Gribējās nospēlēt labāk pret Bilstiņiem, bet kļudījāmies ar taktikas izvēli un viņi mūsu zonai tika cauri kā pa sviestu, bet mūsu snaiperiem neļāva brīvi mest, līdz ar ko zaudējām vismaz 9 punktus, kurus parasti Korīts (Armands Korekovs – aut.piez.) iemet no trīnīša.” Jautāts, kāpēc sākumsastāvā nedevās Ralfs Eihentāls, Otto atbildēja: “Redzējām, ka Bilstiņi pamatā pa trešo laiž Pavļenkovu, pret kuru Ralfam klātos grūti. Pa otro numuru viņu nevēlējāmies laist, jo tad pretī būtu Ilmārs [Kalniņš], kurš ir par ātru priekš Ralfa. Vispār Bilstiņi spēlē ļoti ātru spēli. Ralfam vairāk padodas pozicionāla spēle. Neiešana pamatā viņam nenāca par labu, jo tika zaudēta pārliecība un atlikušajās spēlēs punkti viņam bija maz. Par otro vietu esam priecīgi, ceram visus pārsteigt telpu futbola turnīrā, kam sāksim gatavoties jau nākamnedēļ pēc ziemassvētkiem.”

Cits Beiša spēlētājs Ritvars Kļaviņš, kā ierasts, bija pieticīgs savos izteikumos: ”Bija labas spēles, guvu vairākus grozus. Janvārī spēlēsim futbolu, cerams ies labi.”

Visbeidzot izdevās dabūt arī Didža Bērziņa komentāru : “Šodien spēlēju sev pēdējā laikā ierastā pozīcijā. Jutos labi. Vai esmu apmierināts ar komandas biedru sniegumu? Vispār jā. Labi mūsu komandai pievienojās Edgars [Krūze], kurš labi iekļāvās uzbrukuma shēmās un ļoti palīdzēja aizsardzībā. Andrejs [Pavļenkovs] negaidīti labi iejutās vieglā uzbrucēja postenī, vienīgi viņam trūka precizitātes no distances. Patika arī kā nospēlēja mazie, vienīgi nedaudz par daudz sasteigto metienu Dāvim un bumbas pārturēšana Ilmāram. Par rezervistiem neko sliktu nevaru teikt, jo savas minūtes aizvadīja kvalitatīvi.” Didzim arī uzdevām jautājumu par viņa komandas “labāko spēlētāju” balsojumu. ”Kāpēc visvairāk punkti Ralfam? Tāpēc, ka redzēju, ka viņš neiet pamatā pirmajā spēlē, kas iedragāja viņa pārliecību par saviem spēkiem. Ar komandas biedriem vienojāmies balsojumā atbalstīt tos, kuriem šodien spēle varbūt līdz galam neizdevās.”

Līdz ar to uzvarēja Bilstiņi, aiz sevis attiecīgi atstājot Beisi, Huligan un Dzirnavu ielu. Ar šī posma aizvadīšanu, “Ielu sacensības 2016” ir tieši pusē. Nākošais sacensību posms notiks janvārī, kad notiks telpu futbola turnīrs, bet februārī gaidāms hokeja turnīrs.

Dāvis Kalniņš, KSC

printēt
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top