Kokneses novads dalību Latvijas Olimpiāde uzsāk ar kvalifikācijas spēli futbolā

11.05.2016 kur : Kokneses sporta centrs

dsc_1679_1.jpg2016.gada 11. maijā Kokneses stadionā norisinājās Latvijas IV Olimpiādes kvalifikācijas spēle futbolā, kur savā starpā tikās Kokneses novada komanda un Salaspils novada komanda. Spēli ar 7:0 uzvarēja Salaspils, bet šajā raksta pastāstīšu, kāpēc vispār šāda spēle notika, ko novads no tā ieguva un kāpēc 0:7 bija spēlei atbilstošs rezultāts.

Kas ir Latvijas Olimpiāde?

Latvijas Olimpiāde ir četrgades lielākais sporta pasākums Latvijā, kur vienkopus notiek sacensības gandrīz visos olimpiskajos sporta veidos. Latvijas Olimpiādē piedalās tikai Latvijas republikas pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji, pārstāvot kādu no Latvijas novadiem vai pilsētām. Šogad Latvijas Olimpiāde notiks Valmierā no 1. līdz 3.jūlijam, arī Kokneses novads piedalīsies šajā vērienīgajā pasākumā, bet par Kokneses delegācijas sastāvu pastāstīšu nākot tuvāk Olimpiādei.

Kāpēc nolēmām pieteikties Latvijas Olimpiādei?

Individuālajos sporta veidos pieteikšanās Olimpiādei ir līdz 31. maijam, izpildot attiecīgo sporta veidu kvalifikācijas normatīvus, bet komandu sporta veidos pieteikšanās bija jau februārī, jo visas komandas uz Olimpiādi netiek, tāpēc tiek rīkotas kvalifikācijas sacensības. Februārī aprunājos ar Kokneses sporta spēļu komandu pārstāvjiem par iespēju piedalīties kvalifikācijā. Objektīvu iemeslu dēļ atteicās gan volejbolisti, gan florbolisti, bet šaurā lokā tika nolemts izmēģināt spēkus futbolā. Līdzīgi kā lielajā Olimpiādē, arī Latvijas Olimpiādē futbolā startē U-23 izlase, ko iespējams papildināt ar 3 vecākiem spēlētājiem. Tas neļāva Kokneses novadam pieteikt visus labākos spēlētājus. Varbūt lēmums piedalīties bija avantūrisks, bet nolēmām mēģināt. Diezgan skaidri zinājām, ka kvalifikāciju beigsim jau pirmajā spēlē, jo spēlētāju, kas ikdienā trenējās un spēlē futbolu mums nav vispār, vien nepilni 10 amatieri, kas divreiz gadā uzspēlē Aizkraukles novada čempionātā. Bet, tā kā Latvijas Olimpiāde ir domāta, lai tajā piedalītos un popularizētu sportu, tad nolēmām šādā veidā uz novadu atvest lielo futbolu, kaut vai uz vienu spēli.

Pirms spēles

Atlases spēļu pāri tika salozēti 13. aprīlī Valmierā. Mūsu atlases zonā bija 6 komandas – Jūrmala, Babīte, Salaspils, Smiltene, Priekuļi un Koknese. Jūrmala un Babīte spēlē profesionāli, jo abām ir komandas Latvijas Virslīga un 1.līgā. Arī Smiltene spēlē 1.līgā, bet Salaspils un Priekuļi piedalās 2.līgas čempionātā. Pirms izlozes ļoti gribējām, lai spēle notiek Koknesē un to arī ieguvām. Tieši Kokneses novadu no izlozes trauka izvilka kā pirmo. Zālē esošie bija pārsteigti, ka Kokneses novads tiek piesaukts futbola sakarā, bet tas bija diezgan satraucoši. Atlika gaidīt pretinieku, un par tādu kļuva Salaspils novads.

Nākošais solis bija nokomplektēt sastāvu, kurš faktiski jau bija gatavs februārī, kad zinājām ar kādu resursu varam rēķināties. Īsumā, 7 spēlētāji bija no Kokneses amatierkomandas, 2 uzspēlē futbolu ļoti epizodiski, bet atlikušie pieci futbolu spēlē tikai Kokneses novada “Ielu sacensībās”.

Spēle

Spēles diena bija saulaina un vējaina, bet laiks bija patīkams un ļoti piemērots futbolam. Kokneses komandas sākumsastāvs izskatījās šādi – vārtos pieredzējušais Didzis Bērziņš, aizsardzības centrā Andreja Pavļenkovs un Kārlis Beikerts (abi pieredzējuši futbolisti), bet malās aizsardzībā Ritvars Kļaviņš un Ivo Kokins. Vidējā līnijā laukumā devās ātrie Ilmārs Kalniņš un Ritvars Kalniņš, kas sākumā veica balsta pussargu funkcijas. Mazliet izvirzīts uz priekšu bija Mārcis Bīmanis, bet malās tika izmēģināti Niklāvs Vingris un Kalvis Vaivods. Uzbrukumā izvirzīts bija Dāvis Kalniņš, kas spēlēja neierasti bikli traumas dēļ. Spēle iesākās, kā jau tas bija gaidāms, ar Salaspils komandas pārsvaru. Precīzas piespēles, labs plašums un saspēle, bet diezgan pašvaks uzbrukuma noslēgums. Vai nu neprecīzi sitieni vai arī glāba Bērziņš. Koknesieši turējās pretī diezgan labi, neskatoties uz lielo Salaspils spiedienu. 34 minūtes rezultāts palika tāds pats kā spēles sākumā – 0:0. Bet tad salaspilieši atklāja rezultātu un līdz puslaika beigām guva vel vienus vārtus, puslaika pārtraukumā dodoties ar 2:0 pārsvaru.

Otrajā puslaikā koknesieši veica pārkārtojumus formācijā – uzbrukumā tika izvirzīts Ilmārs Kalniņš, bet Dāvis Kalniņš devās uz labo malu vidējā līnijā. Kalvi Vaivodu nomainīja Alvis Voitkunskis un spēlēja kopā ar Niklāvu un Mārci laukuma centrā. Tikmēr Ritvars Kalniņš tika pārvirzīts uz kreiso flangu, bet aizsardzības līnija palika nemainīga. Otrais puslaiks turpinājās ar Salaspils teritoriālo pārsvaru. Dažās reizes aizskriet mēģināja Kalniņš, bet vienmēr kaut kas pietrūka. Ap 50to minūti Kokneses novads palika mazākumā, kad par spērienu pretiniekam tika noraidīts Ivo Kokins. Tā kā tas notika soda laukumā, tad sekoja arī 11 metru soda sitiens, kurš tika realizēts. Palikuši mazākumā, koknesieši turpināja cīnīties cik nu varēja, bet tika ielaisti vēl četri vārti. Laukumā spēles beigu daļā devās arī Raivo Grīslis un Gustavs Grīslis, kas nomainīja Niklāvu Vingri un Dāvi Kalniņu. Spēle noslēdzās ar 7:0 Salaspils novada labā.

Pēc spēles

Rezultāts 0:7 pasaka visu, pie tam Koknesei pat īsti neradās vārtu gūšanas momenti. Spēlētāju resursi bija tādi, kādi šoreiz bija, bet visi darīja ko varēja. Ja nebūtu noraidījuma, iespējams septiņi vārti netiktu ielaisti, jo tomēr pirmās 35 minūtes tika noturēts rezultāts 0:0. Kokneses novada futbola komanda bija pirmā sporta spēļu komanda, kas izmēģināja spēkus Latvijas Olimpiādes kvalifikācijā.

Secinājumi

Zaudējums ar 0:7 nesniedz iemeslu lepoties ar sasniegto, bet tas šajā reizē nebija pats galvenais. Ažiotāža pirms spēles bija diezgan liela, cilvēki prasīja, kas tā būs par spēli, kas tur spēlēs un es atbildēju, ka mēs piedalāmies Latvijas Olimpiādes kvalifikācijā. Tādā veidā cilvēki uzzināja, ka tāda Olimpiāde vispār ir un kas tur notiek. Šoreiz svarīgākais bija piedalīties vislabākajā veidā, kādā iespējams un es domāju, ka mums tas izdevās. Vietējie tika uzspēlēt savu skatītāju priekšā, skatītājiem bija iespēja paskatīties lielo futbolu klātienē un atbalstīt savējos. Kokneses novads ierakstīja savu vārdu arī Olimpiādes kvalifikācijas protokolos. Protams, vajadzēja būt labāk par 0:7, un attaisnojumi par to, ka futbolu ikdienā nespēlējam, ir muļķīgi, bet spēlētāji, izdarīja visu, kas bija viņu spēkos. Neviens jau arī negaidīja no mums uzvaru, varbūt vienīgi pieklājīgāku zaudējumu. Iespējams, ir kāds, kurš domā, ka spēle novadam darīja tikai kaunu, bet es tā nedomāju. Mums ir tādas sportiskās iespējas, kādas ir, un ar tām mēs arī cīnījāmies. Izmantojām mums piedāvāto iespēju – piedalīties Latvijas Olimpiādē.

Ja man tagad prasītu, vai vēlreiz piedalītos šādā spēlē, es teiktu, ka noteikti. Un es ceru, ka pēc 4 gadiem, kad notiks jau piektā Latvijas olimpiāde, atlases sacensībās piedalīsies arī citas Kokneses sporta spēļu komandas. Jo Latvijas Olimpiāde ir tieši mums, Latvijas iedzīvotājiem, ne visi kādreiz dzīvē sasniegsim lielos sporta augstumus, bet piedalīties un mēģināt mums nav aizliegts, tas pat ir vēlams. Katrā ziņā pieteikties šai spēlei bija labāk, nekā nepieteikties un piedalīties bija labāk nekā nepiedalīties. Kāpēc? Kaut vai tāpēc, ka vismaz 60 skatītāji atnāca un vēroja spēli, apskatīja cik skaists Koknesē stadions, 15 vietējie puikas uzspēlēja lielo ”futeni” un saprata, cik daudz jātrenējas, lai spēlētu kaut cik labi. Vairāki mazie puikas, kas padeva bumbas, iespējams guva kādu motivācijas lādiņu attīstīt savas sportiskās iemaņas un ciemiņiem paradījām savu lielisko sporta bāzi. Parasts trešdienas vakars tika padarīts par maziem sporta svētkiem. Būsim aktīvi un sportosim biežāk!

Dāvis Kalniņš, KSC

Foto: Irēna Žabinska

printēt
dsc_1679_1.jpg dsc_1712_1.jpg dsc_1676_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top