Pārgājiens Recijas krastos

12.03.2017

recija1_1.jpgRecija ir neliela upīte, kuras sākumi meklējami Vecbebru pagasta Vidusmitru un Kalnamitru mājvietu tuvumā. Tā tek caur bijušo Recijas ūdensdzirnavu ūdenskrātuvi, plūsdama caur laukiem un mežiem, atdod savus ūdeņus Pērses upei Kokneses pagasta Upeslīču mazciema tuvumā. Upītes garums ir gandrīz 10 kilometri.

Lai izbaudītu Recijas krasta takas un dotos pretī pavasarim, 12.martā Bebru pagasta pārvalde aicināja interesentus doties pārgājienā. Gājiens virzījās no Vecbebriem līdz Latvijas valsts mežu koka nojumītei pie Recijas upes. Lai gan laukus vēl klāja sniegs un uz lauku peļķēm bija ledus, laika apstākļi bija pavasarīgi silti. Gājienā piedalījās 11 cilvēki, kur jaunākais dalībnieks bija 6 gadu vecs. Ceļa veikšanai lieti noderēja līdzi paņemtās ragavas, kur īsāko kāju īpašnieki reizēm drīkstēja pavizināties.

Maršruts tika izvēlēts pāri laukiem, kas bieži noveda pie dažādiem šķēršļiem - platiem meliorācijas grāvjiem, kur katru reiz no jaunu bija jāatrod pāri tikšanas iespēja. Dažreiz tā bija pārbrišana, citreiz pāriešana pa koku vai uzmanīga ledus šķērsošana. Ceļā tika pārbaudīti lielu peļķu ledi, izmēģinātas mednieku luktas, uz apšu baļķu krautnes ieturēta sviestmaižu pauze, virziena noturēšanai mežā pielietots kompass, dzirdētas pirmās dzērves un redzētas divas lidojošu gulbju grupas.

Par galapunkta tuvumu vēstīja ugunskura dūmu zilganais mākonis, un drīz mūs sagaidīja Biruta un Agija ar siltu ugunskura liesmu, gardu zupu un cienastam klātu galdu. Atpūta un pusdienas bija tieši laikā!

Kā papildus jautrība tika izdomāta šūpošanās uz vēja izgāzta baltalkšņa stumbra un vēlāk arī koka ripiņu zāģēšana, kas ar ogli tika izkrāsoti par katram autoram atpazīstamiem kuģīšiem. Kad katram saimniekam kuģītis bija apdarināts, visi sastājās Recijas kreisajā krastā un sameta kuģīšus upes straumē. Sacensību trase bija ap 100 metru garš ūdens posms, kas noslēdzās divās lielās caurtekās zem meža autoceļa. Vislielākie uzvarētāji jutās tie, kam kuģīši finišu sasniedza pirmie, bet par sava mākslas darba peldēšanu un virzīšanos dzeltenbrūnajā upes ūdenī priecīgs bija katrs. Saprotams, ka kuģīši tika pavadīti un aiz finiša līnijas makšķerēti arī!

Pārgājienā piedalījās Lidija Degtjareva, Meldra Eglīte, Lolita Eglīte, Ritvars Igaunis, Laura Maļavko, Daiga Igaune, Juris Bitenbinders, Rūdolfs Emīls Zvejnieks, Andrejs Tomass Zvejnieks un Kristers Karlsons.

Par zupas sagatavošanu un vārīšanu, siltumu, galda klāšanu gādāja un rūpējās Biruta Leķe un Agija. Par ugunskura vietas sagatavošanu, iepriekšējā dienā, rūpēties palīdzēja Kristers, Andrejs un Rūdolfs.

Auto atbalstā atpakaļceļam iesaistījās Biruta Leķe, Eglīšu ģimene un Daiga Igaune. Paldies visiem, kas palīdzēja pasākuma organizēšanā un līdzdalībā!

Artis Zvejnieks,

sporta dzīves organizators Bebru pagastā

printēt
recija2_1.jpg recija_2.jpg recija3_1.jpg recija4_1.jpg recija5_1.jpg recija1_1.jpg recija6_1.jpg recija7_1.jpg recija8_1.jpg recija9_1.jpg recija10_1.jpg recija11_1.jpg recija12_1.jpg artis060317_1.jpg
  • youtube
  • facebook
  • instagram
  • Aizkraukles novads

<>
back to top